Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hogescholen hardleers: nog steeds extra studiekosten

Gepubliceerd: 14 July 2017 • Leestijd: 2 minuten en 1 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Er zijn nog steeds hogescholen en universiteiten die ten onrechte eigen bijdragen vragen aan studenten. Voor studentenorganisatie ISO is de maat vol: ‘Het moet nu echt voor eens en voor altijd afgelopen zijn.’

Het is niet de eerste keer dat de studentenorganisatie aandacht vraagt voor de onterechte eigen bijdrage die studenten soms moeten betalen van hun opleiding. Al in 2014 publiceerde het ISO een ‘zwartboek’ over extra kosten in het onderwijs. Het aantal klachten verminderde daarna enigszins, maar nam de afgelopen jaren juist weer toe.

Daarom trok het ISO dit voorjaar opnieuw ten strijde, gesteund door de minister. Maar veel hielp dat blijkbaar niet: de studentenorganisatie zegt weer dagelijks meldingen te ontvangen van studenten die ten onrechte een eigen bijdrage moeten betalen.

‘Hogescholen negeren minister opzettelijk’

Absurd, vindt het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR), onderdeel van het ISO. ‘Hoewel begin dit jaar de onwetendheid nog een rol speelde, blijkt nu wanneer wij verhaal halen bij de universiteiten en hogescholen dat zij zich vaak wel bewust zijn van de regels’, aldus LSR-voorzitter Lars Klappe. ‘Zij kiezen er daarmee opzettelijk voor om over de rug van de studenten heen de minister te negeren.’

Ook ISO-voorzitter Rhea van der Dong is verontwaardigd. ‘De minister is er hartstikke duidelijk over geweest dat dit niet mag: gisteren niet, vandaag niet en morgen ook niet. Het moet nu voor eens en voor altijd afgelopen zijn met deze onrechtmatige praktijken.’

Er zijn uitzonderingen

Want hoe zit het nu eigenlijk met die eigen bijdrage? Minister Bussemaker had de instellingen al in 2015 per brief laten weten wat wel en niet mag. Zo moeten studenten zelf zorgen voor studieboeken en andere materialen, maar mogen onderwijsinstellingen hen niet verplichten de portemonnee te trekken voor zaken die niet essentieel zijn voor de opleiding. Er zijn uitzonderingen op die regel: denk bijvoorbeeld aan een excursie naar Egypte voor studenten Egyptologie die niet vervangbaar is door een papieren opdracht.

In zo’n geval mag een instelling een eigen bijdrage vragen voor reis- en verblijfskosten, maar het onderwijs is tijdens de excursie voor rekening van de instelling. Zaken die wel handig zijn, maar niet per se nodig om een opleiding af te ronden – zoals een vaarbewijs voor studenten van de zeevaartschool – moeten uit eigen zak betaald worden.

ISO: Blijf onterechte kosten melden

Het ISO roept studenten op om het vooral te blijven melden als zij onterecht extra kosten maken. De organisatie hoopt dat de Onderwijsinspectie stappen gaat ondernemen en is daarover momenteel in gesprek.

Desgevraagd zegt de inspectie de signalen vanuit het ISO serieus te nemen: ‘We hebben bijvoorbeeld dit voorjaar nog enkele instellingen aangesproken’, aldus een woordvoerder. ‘Onze ervaring leert dat instellingen het serieus nemen en dat aanspreken daarom vaak afdoende is.’ De Onderwijsinspectie belooft ‘handhavend op te treden tegen instellingen die over de schreef gaan’, met eventuele sancties tot gevolg.
HOP, Irene Schoenmacker

Hogeschool Rotterdam
Ook op de Hogeschool Rotterdam speelt het onderwerp. Dit voorjaar werd duidelijk dat studenten van de Ad accountancy ten onrechte hadden moeten betalen voor een licentie van een managementgame. De HR besloot dat vervolgens aan te pakken: deze en ook andere studenten die ten onrechte betaalden voor een verplicht digitaal leermiddel krijgen hun geld terug.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top