Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
2 oktober 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

HR doet zelf onderzoek naar ‘slechte begeleiding’ buitenlandstages

Gepubliceerd: 18 December 2017 • Leestijd: 0 minuten en 54 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Hogeschool Rotterdam gaat begin volgend jaar studenten enquêteren over de begeleiding tijdens buitenlandstages. Dat is besloten naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek van Reporter Radio waarin de HR bovengemiddeld slecht scoorde.

Animatie waarin stagiairs zich verplaatsen van de Nederlandse vlag naar een buitenlandse vlag

Uit de enquête van Reporter Radio werd in oktober duidelijk dat bijna dertig procent van de HR-studenten zich tijdens de stage in het buitenland in de steek gelaten voelt, onder andere omdat e-mails naar docenten niet worden beantwoord. Ook is bijna de helft van de studenten van mening dat de voorlichting over cultuurverschillen en risico’s niet goed is geweest.

‘Onderzoeksvragen van reporter waren niet in orde’

De uitzending van Reporter was voor de studentenraad (sgmr) destijds reden om het collegebestuur om opheldering te vragen, met de nu aangekondigde enquête als een van de uitkomsten.
Enny Kraaijveld van het Centre of International Affairs (CoIA) vertelde tijdens de vergadering van de sgmr dat er nu door de HR zelf een enquête wordt opgezet. ‘We hebben het onderzoek van Reporter opgevraagd. We vonden in elk geval hun onderzoeksvragen niet in orde. Bij onze studenten was er ook geen herkenning van de stevige uitspraken die studenten in Reporter Radio doen. Maar we vinden het wel goed om zelf onderzoek te doen.’

Bovendien is het CoIA van plan om met de onderwijsinstituten voorwaarden op te stellen waar een buitenlandstage aan moet voldoen. Dat gaat dan over de inhoud van de stage, maar ook over welke informatie een stagiair moet krijgen en hoe hij begeleid moet worden.

Tekst: Lana van der Meer en Jos van Nierop
Beeld: Demian Janssen

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to HR doet zelf onderzoek naar ‘slechte begeleiding’ buitenlandstages

 1. Ze zouden dan beter ook gelijk de binnenlandse stages onderzoeken. Wat een drama is dat ook zeg. Vakken die niet op orde zijn, super slechte communicatie, continue wisselen van begeleiders. Wat betreft organisatie kan de HR nog veel leren van wat ze zelf probeert bij te brengen bij de studenten.

 2. Misschien kunnen ze dan ook meteen kijken naar contact in gevallen van nood, creëer een system waarin HR een bericht stuurt naar alle leerlingen in een bepaald gebied mocht er iets gebeuren (een aan slag of zo). Op het moment moet het eerste contact uit de leerling komen (via telefoon geloof ik), het versturen van een SMS of whats app van uit HR waar de student dan op reageert is makkelijker en vriendelijker voor de student en ongetwijfeld zeker ook voor HR.

  Of een website based applicatie waar in dat contact allemaal versoepeld word.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top