Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated

Meer over:  

#ov-kaart #stufi #studietips #leenstelsel #buitenland #web app installeren

Klik op de cover om het magazine te lezen of pak 'm uit de bakken.

Licht, lucht en ruimte op de Kralingse Zoom

Gepubliceerd: 26 October 2017 • Leestijd: 0 minuten en 47 seconden • Beeldreportage

Alles is er shiny en nieuw, en nog duurzaam ook. Na de zomer werd de nieuwbouw aan de Kralingse Zoom in gebruik genomen. De 13.000 vierkante meter werd op tijd en binnen het budget van 30 miljoen euro opgeleverd.

Trap nieuwbouw Kralingse Zoom

Houten trap als eyecatcher

De zes verdiepingen van gebouw D worden verbonden door een enorme houten trap die het beeld van het atrium bepaalt. Verdeeld over de verdiepingen vind je tien studiepleinen waar studenten kunnen studeren, overleggen, hangen of hun boterham kunnen eten.

Stoelen nieuwbouw Kralingse Zoom

100 onderwijsruimtes

In de nieuwbouw is er plek voor 11.000 studenten en 850 medewerkers. Het telt 100 onderwijsruimtes, variërend van kleine plekken tot gewone klaslokalen en ruimtes waar maximaal 93 mensen in kunnen. Volgens de architect Paul de Ruiter kan je studenten rond stopcontacten organiseren. ‘Daar waar ze hun stekker kwijt kunnen, zitten ze’. En dus heeft gebouw D maar liefst 2.500 wandcontactdozen.

Foto Nieuwbouw Kralingse Zoom

 

Duurzaam

De nieuwbouw ontving het internationale certificaat voor duurzaamheid: BREEAM label excellent. Voor architect De Ruiter zit die duurzaamheid niet alleen in materialen of zonnepanelen (30 stuks), maar ook in de menselijke maat. ‘Het klimaat in de school is belangrijk om goed te kunnen studeren. Daarom hebben we veel aandacht besteed aan klimaatsystemen en hebben we slimme oplossingen bedacht voor frisse lucht, ventilatie en koeling. Ook de trap die het hart van het atrium vormt, nodigt uit tot gezond gedrag. Mensen nemen nu eerder de trap dan voorheen.’

Foto glazen muur nieuwbouw Kralingse Zoom

Tekst: Esmé van der Molen
Fotografie: Withney Irokromo

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een maandelijkse update.

Reacties

Laat een reactie achter

7 Responses to Licht, lucht en ruimte op de Kralingse Zoom

 1. Fijn om te zien dat Ron Bormans ook in Rotterdam de meest fantastische onderwijslocaties realiseert. Helaas wordt het onderwijs er niet beter van, maar ‘Misschien hechten we er te veel gewicht aan’.

 2. Het is een bewuste keuze geweest om in de nieuwbouw geen computers te plaatsen, maar juist te investeren in wifi-capaciteit en wandcontactdozen. Elders in het gebouw zijn er genoeg computers die gebruikt kunnen worden door studenten.
  Als er nog vragen zijn of goede ideeen om de werkomgeving voor studenten te verbeteren op de KZ, dan kun je dat kenbaar maken bij de onderwijsmanagers van de opleidingen/community’s.
  Fred Feuerstake
  Directeur instituut voor Commercieel Management.

 3. Wellicht is KZ niet zo’n handige afkorting omdat deze in het algemeen voor Konzentrationlager gebruikt wordt. Niet echt iets om als school mee geassocieerd mee te willen worden. Er staan te weinig foto’s om een realistisch beeld weer te geven.

 4. @Coen. Ik denk niet dat veel mensen de afkorting KZ associëren met Konzentrationslager. Bovendien, wat zou het alternatief zijn:

  KR? Kill ratio.
  KA? Kick ass.
  KL? Konzentrationslager, wederom.
  KI? Killer instinct.

  Zo is er bij elke afkorting wel wat te verzinnen. : )

  Dit soort kwesties doet me altijd weer denken aan mijn treinreis door Noorwegen. Toen had ik dagelijks te maken met de NSB: de Norges Statsbaner. Weten die Noren veel. ; )

 5. Blijkbaar is geld verbranden in een duur hypermodern gebouw belangrijker dan investeren in goede docenten, begeleiders en een hoge kwaliteit onderwijs. Zonde!

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over ons spelregels

Back to Top