Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated

Meer over:  

#ov-kaart #stufi #studietips #leenstelsel #buitenland #web app installeren

Klik op de cover om het magazine te lezen of pak 'm uit de bakken.

Lieve Tosca, hoe ga ik verder na m’n mislukte afstudeerpoging?

Gepubliceerd: 19 April 2017 • Leestijd: 2 minuten en 5 seconden • Lieve Tosca

Lieve Tosca,

Afgelopen periode heb ik me het vuur uit de sloffen gelopen en me de blaren op de vingers getikt. Helaas heeft het niet het resultaat opgeleverd dat ik had gehoopt: ik ben gezakt. Nu moet ik opnieuw beginnen en ik kan me er amper toe zetten. Het liefst zou ik stoppen met studeren en beginnen aan het baantje waarvoor ik al ben aangenomen. Daar kan ik tenminste gewoon beginnen. Een volgende afstudeerpoging betekent dat ik m’n leven weer tien weken on hold moet zetten zonder zeker te weten of ik daarna wel een diploma heb gehaald. Want waarom zou ik het deze keer wel halen? En hoe verzamel ik weer moed om verder te gaan?

Lfs, Zakker

Lieve Tosca met tennisracket

Lieve Zakker,

Ik kan me voorstellen dat je uit het veld geslagen bent na je mislukte afstudeerpoging. Toch is het belangrijk om zo snel mogelijk een plan te maken waarmee je vooruit kan. En daarmee bedoel ik niet dat je moet gaan werken, maar dat je alles op alles moet zetten om je diploma te halen. Zo dicht voor de finish de handdoek in de ring gooien is zonde en heel duur.

Als je je diploma niet binnen tien jaar na je eerste studiefinanciering haalt, moet je de ontvangen maandbedragen én de kosten van je ov-kaart terugbetalen. Stufi is ongeveer 100 (thuiswonend) tot 300 euro (uitwonend) per maand en je ov-kaart nog eens 90 euro. Tel dit bij elkaar op en zit al snel op 10.000 euro schuld. Een groot bedrag om terug te betalen, zeker als je door gebrek aan diploma niet superaantrekkelijk bent voor toekomstige werkgevers.

Als je nog drie maanden van je leven investeert in een nieuwe afstudeerpoging, bespaar je uiteindelijk 10.000 euro. Snel verdiend!

Als het goed is, heeft je afstudeerbegeleider na het uitdelen van de onvoldoende aangeboden om het werk nog eens met je door te nemen. (Heeft hij/zij dat niet gedaan, vraag hier dan om!) Het kan zijn dat je daar tot nu toe geen zin in had, maar het is wel een belangrijke stap om te nemen. Verzamel al je moed, trek je dikste huid aan en maak een afspraak waarin je alle kritiek absorbeert als een spons. Maak aantekeningen van wat er misging en de suggesties die je docent doet om je te verbeteren.

Vraag ook wat er beter kan en hoe hij/zij vindt dat je het de volgende ronde zou moeten aanpakken. Schrijf dit ook op. Deze mensen weten waar goed afstudeerwerk aan moet voldoen, maak er gebruik van.

Hierna is het tijd voor een date met je slc’er. Maak samen een plan voor een nieuwe afstudeerronde en stort je hier met volle aandacht en energie in. Kan je dat nu nog niet opbrengen? Doe het dan na de zomer. Zorg dat je klaar bent om je tien weken vol op je studie te focussen. Ga het proces in als een topsporter die traint voor een kampioenschap. Ga naar alle contactmomenten die aangeboden worden, lees je in en bereid je voor en zorg (wanneer mogelijk) dat je concrete plannen hebt die je kan bespreken.

Maak ook tijdens je contactmomenten aantekeningen van de kritische noten die de docenten hebben, vraag net zo lang door tot je begrijpt wat ze bedoelen en verwerk hun kritiek.

Als mensen je hulp aanbieden, maak daar dan ook gebruik van. Spar met ze, laat ze je teksten lezen en je werk bekijken. En dan niet drie uur voordat je dingen moet inleveren, maar ruim op tijd zodat je eventueel nog wat met hun kritiek kan.

Als je dit allemaal doet, kan ik me haast niet voorstellen dat je nog een keer een onvoldoende haalt. Dompel je nog een keer onder in je studie, de komende vijftig jaar kan je nog genoeg werken.

Succes!
Lfs Tosca

Heb je ook een vraag voor Lieve Tosca?
Mail dan naar t.sel@hr.nl
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een maandelijkse update.

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Lieve Tosca, hoe ga ik verder na m’n mislukte afstudeerpoging?

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).

Lees hier alle details over ons spelregels

Recente artikelen

Back to Top