Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca houdt notitieboekje

Lieve Tosca, moet ik stemmen?   

Lieve Tosca,

Vandaag zijn de Tweede Kamerverkiezingen en ik heb een stempas én tijd om te gaan stemmen. Toch twijfel ik: zal ik wel gaan stemmen? Heeft het wel zin om te gaan? Ik voel me door geen enkele partij echt aangesproken en wordt mijn stem wel gehoord? Zelfs als de partij waarop ik heb gestemd de grootste wordt, betekent dat niet dat ze mogen regeren. Ik vind het een nutteloos proces. 

Grts, Zwevert

Lieve Tosca houdt notitieboekjeLieve Zwevert,

Dat we in Nederland het recht hebben om te stemmen en op die manier de politiek te beïnvloeden vind ik een groot goed. Jouw stem bepaalt inderdaad niet of jouw favoriete partij in de regering komt. Maar hoe meer stemmen jouw partij krijgt, hoe meer zetels ze krijgen, hoe sterker hun geluid gehoord wordt. Zelfs als ze in de oppositie terecht komen. Over alle besluiten en wetsvoorstellen moet immers gestemd worden en zonder meerderheid wordt de wet niet aangenomen.

Dat je geen partij kan vinden die ál jouw normen en waarden vertegenwoordigt snap ik. Ik denk dat zelfs sommige lijsttrekkers het niet 100 procent met alle standpunten van hun partij eens zijn. Het is belangrijk dat je een partij vindt die in grote lijnen jouw normen en waarden het best vertegenwoordigt. Die in crises doet wat jij goed acht.

Wil je een regering die escaleert of de vrede bewaart? Een regering die zich inzet voor sociale zekerheid of de burgers verantwoordelijk houdt voor hun eigen (financiële)toekomst? Wil je een regering die bestaat uit ervaren politici of nieuwe partijen en/of stemkastjes? Hier heb je vast wel een mening over. Zo niet, praat er over met je ouders, je vrienden en vul nog eens een stemwijzer in. Heb je nog geen idee, denk dan eens na over de lijsttrekkers: welke vertrouw je, zou je de sleutels van je huis geven?

Als je niet of blanco stemt, wordt jouw stem over de partijen verdeeld zoals de uitgebrachte stemmen over de partijen zijn verdeeld. Als je het verschil wil maken, zal je dus moeten gaan stemmen. Als je niet gaat, zeg je eigenlijk dat het je geen hol uitmaakt wie het land regeren, maar ik kan me niet voorstellen dat dat waar is. Wat als Geert Wilders minister-president wordt, of Marianne Thieme of Kees van der Staaij. Vind je dat allemaal prima? Of zie je het liever anders?

Voor mij is de democratie zo belangrijk dat mijn wekker vanmorgen om 04:30 uur ging zodat ik om 07:30 uur aan de slag kon gaan als stembusvrijwilliger in het stemlokaal op Hogeschool Rotterdam, locatie Museumpark.

Pak je stempas, je ID-kaart en kom gezellig bij me stemmen. Ik mag je (van de wet) geen stemadvies geven, maar zou je wel willen aanraden te komen en een hokje in te kleuren. Gewoon, omdat het kan. Omdat je Nederlander bent en omdat de toekomst van dit land ook jouw toekomst is.

Tot straks!
Lfs Tosca

Heb je ook een vraag voor Lieve Tosca?
Mail dan naar t.sel@hr.nl
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.
Gepubliceerd: 15 March 2017 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to Lieve Tosca, moet ik stemmen?   

  1. Ik ben wel altijd van mening dat als je niet stemt je ook niet moet klagen over de uitslag en de eventuele gevolgen daarvan.

  2. Nee, niet doen! PVV is veel beter, wij hebben koekjes!

  3. Ik heb op artikel 1 gestemd gisteren. Tijdens mijn MINOR bij locatie KZ was er hoop racistisch gebrabbel.
    Het is te gek voor woorden dat de PVV 19 zetels krijgt en artikel 1 0 zetels.

  4. “Als je niet of blanco stemt, wordt jouw stem over de partijen verdeeld zoals de uitgebrachte stemmen over de partijen zijn verdeeld.”

    Dat is niet correct. Blanco stemmen worden niet verdeeld over de partijen en hebben dus geen invloed op de verkiezingsuitslag; wel op het opkomstpercentage.

    Oftewel, je stem gaat nooit naar een partij waar je niet op hebt gestemd.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top