Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Jonathan eet … heet

Gepubliceerd: 20 March 2017 • Leestijd: 1 minuten en 16 seconden • Jonathan van Noord Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het is de foodtrend van 2017: een loeihete kom ramen. De gevulde Japanse soep is nu ook in Nederland populair. Natuurlijk blijft Rotterdam niet achter en daarom duik ik slurpend in deze lekkernij.

foto van ramen

Wat van ver komt, is lekker en voor soep is dat niet anders. Iedereen kent wel de Indisch-Surinaamse saotosoep en ook de Vietnamese pho bo gaat er al een aantal jaar goed in. Maar ramen, dat kenden wij nog niet. Tot nu toe. De noedelsoep uit het land van de rijzende zon is namelijk aan een opmars bezig. Heel gek is dat niet, want de soep is gezond, lekker, snel en je kunt ‘m precies samenstellen zoals je zelf wilt.

Drie onderdelen

Het belangrijkste wat je moet weten over ramen is dat de soep bestaat uit drie onderdelen: bouillon, noedels en vulling. De bouillon is gemaakt van kip of varken. Op zichzelf is ie al lekker, maar hij wordt verder op smaak gebracht met zout, soja of miso (een smaakmaker op basis van soja). De noedels zijn er in allerlei soorten en maten (van recht tot gekronkeld) en zijn bij voorkeur zelfgemaakt. Tot slot heb je de vulling en die bestaat uit groenten, vis of vlees. Vooral gestoomd varken wordt veel gebruikt. Dat klinkt minder lekker dan het is, maar eigenlijk smaakt het naar een soort ham.

Umami

De lekkerste ramen eet je in Rotterdam bij Hinoki. In dit piepkleine zaakje achter de Markthal (vernoemd naar de Japanse cipres) heb je standaard de keuze uit een tiental soorten ramen en drie specials. Geen paniek, op de achterkant van de menukaart worden alle ramen uitgelegd. Mijn oog valt op de special: tonkotsu ramen, een donkere soep op basis van varkensvlees. Zoals vaker bij Japans eten is de smaak moeilijk te plaatsen, maar knoflook, paddenstoelen en umami (ook wel de vijfde smaak genoemd) komen naar voren. Apart, maar echt heel lekker. Om te voorkomen dat je je mond brandt aan de loeihete soep is het voor één keer geoorloofd om te slurpen. We zijn immers even in Japan.

Tekst: Jonathan van Noord
Foto: Astrid Zuidema

Hinoki
Keizerstraat 52, Rotterdam

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top