Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Over geld wordt onnodig ingewikkeld gedaan’

Gepubliceerd: 8 May 2017 • Leestijd: 3 minuten en 35 seconden • Interview Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Nathalie van Wingerden en Joëlla Opraus zijn financiële bloggers uit Rotterdam. Met hun site how2spendit.nl helpen ze vrouwen met hun geldzaken. Begin dit jaar kwam hun eerste boek uit. Daarin leren ze iedereen met geld omgaan. Ook mannen.

foto van Joëlla en Nathalie

Vijf jaar geleden kwamen de dames van How 2 Spend It elkaar tegen op een geldevenement voor vrouwen. Nathalie van Wingerden werkte toen bij een kenniscentrum voor emancipatie en had een deskundige nodig die de aanwezigen zou vertellen over budgetteren en dat was Joëlla Opraus. Toen de dames na afloop in gesprek raakten, hadden ze een klik. Ze hoorden allebei constant dat vrouwen slecht waren met geld, maar dat beeld kwam niet overeen met wat ze in de praktijk zagen.

Opraus: ‘Ik heb nooit geloofd dat vrouwen slechter met geld zijn dan mannen, maar ik kwam tijdens mijn werk in de schuldhulpverlening wel veel vrouwen tegen. Zij waren degenen die hulp gingen zoeken als er thuis problemen waren. Ik liep dus al een tijdje rond met het idee om iets met vrouwen en geld te doen en had zelfs de domeinnaam financeforwomen.nl geregistreerd. Toen ik Nathalie ontmoette, waren we het al snel over een ding eens: Dat er zo veel vrouwen hulp zoeken bij financiële problemen, ligt niet aan hun kennis en kunde maar aan het feit dat er onnodig ingewikkeld over wordt gedaan. En daar wilden we wat aan gaan doen.’

Van Wingerden: ‘We spraken af eens uit eten te gaan samen om van gedachten te wisselen. Dat vond ik best wel spannend, want ik ging toch met een wildvreemde vrouw uit eten. Ik was bang dat ze niet zou komen opdagen.’ Opraus: ‘En ik dacht: Zouden we wel genoeg gespreksstof hebben? Gelukkig was dat zo, we hebben ons rotgelachen die avond.’

Spending-dieet

Een week na de eetdate vroeg Opraus of Van Wingerden zin had om samen een bedrijf te beginnen. Dat had ze wel. Naast hun baan klusten ze een website in elkaar. Van Wingerden: ‘Als ik er nu over nadenk: die site was echt heel lelijk met bloemen enzo. We blogden daar over financiën en verzekeringen. Eigenlijk wat we nu nog doen, maar dan veel kleinschaliger.’ Opraus: ‘Ons eerste event was in Ahoy. We zouden workshops budgetteren geven op een kerstmarkt, maar de mensen die daar waren, wilden alleen maar shoppen en hadden helemaal geen zin in onze workshops. We hebben de workshops laten zitten en zijn met dames in gesprek gegaan over hun financiële situatie. Dat was heel leuk.’

Het is nu vijf jaar later en de dames hebben samen een succesvol platform opgebouwd en een boek geschreven. Ze hebben hun succes te danken aan hard werken en minister Jet Bussemaker. Opraus: ‘Toen wij net een beetje op stoom waren met How 2 Spend It deed de minister een aantal prikkelende uitspraken in de media over vrouwen die niets met hun studie deden. Onze boodschap dat het fijn is om te weten hoe je er financieel voorstaat zodat je bewuste keuzes kan maken, sloot daar goed bij aan en haar ministerie was onze eerste grote opdrachtgever.’ Van Wingerden: ‘Vanuit deze opdracht hebben we onder andere de vraagbaak how2spendit.nl/steljevraag gemaakt waar iedereen vragen over financiën kan stellen en een expert antwoord geeft. En een financiële detox challenge waarin je zes weken lang in je eigen geldzaken duikt en op spending-dieet gaat.’

Financieel gezond

De challenge was al online te doen, maar is nu ook uitgewerkt terug te vinden in het boek De financiële detox. Een doeboek dat helpt je geldsituatie in kaart te brengen, doelen te stellen en te werken aan een financieel gezond leven. Opraus: ‘Dat boek is ook voor studenten supernuttig. Als je achttien wordt, ben je ineens zelf verantwoordelijk voor je financiën. Je moet je eigen zorgverzekering gaan betalen en krijgt zorgtoeslag, je kan ineens een telefoonabonnement afsluiten, een studievoorschot aanvragen bij DUO en op jezelf gaan wonen. Juist voor hen is de financiële detox een goede manier om inzicht te krijgen in wat je kan, moet en wil betalen.’

Tekst: Tosca Sel
Fotografie: Rossi & Blake

Geldtips van de pro’sLeen echt alleen maar voor je studie. Van Wingerden: ‘Ik heb zelf geleend om als god in Frankrijk te leven en daar betaal ik nog steeds voor. Toen ik studeerde, dacht ik dat ik die schuld in een paar maanden zou kunnen afbetalen, maar dat is echt niet zo. Voor niemand.’

Ontdek wat je budget is en pas je uitgavenpatroon daarop aan. Van die influencers op Instagram hebben iedere dag nieuwe designerkleding aan, maar dat kunnen de meeste mensen niet betalen. Bedenk hoe je die look kunt creëren met jouw budget.

Een gin-tonic in de kroeg kost je zo een tientje, maar een wijntje of een biertje kost je aanzienlijk minder. Kies slim of ga met een fles wijn in het park zitten. Nog goedkoper.

Doe de geldtypetest op how2spendit.nl/geldtypetest om te ontdekken wat jouw sterke en te ontwikkelen punten zijn. Het is gratis, kost maar een paar minuten en je hebt er echt wat aan.

Als je een bijbaantje hebt, kan je vaak geld terugvragen bij de Belastingdienst. En dat kan ook tot een paar jaar terug. Dat kan aardig oplopen. Doe dus ieder jaar belastingaangifte. Je krijgt er niet altijd aangiftebrief voor, maar je kan het wel zelf proberen. Baat het niet, dan schaadt het niet.

Gratis boekProfielen mag 2 exemplaren van De financiële detox weggeven. Mail naar profielen@hr.nl en loot mee.

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to ‘Over geld wordt onnodig ingewikkeld gedaan’

  1. Nog twee tips van mij als SLC’er: bekijk je zorgverzekering en telefoonabonnement kritisch.
    Als je jong en gezond bent, kun je misschien wel zonder aanvullende verzekering. Dat kan je zo 20-30 euro per maand schelen. Idealiter heb je dan wel een buffer achter de hand als je toch naar fysio o.i.d. moet. Maar reken maar eens uit hoe vaak je de fysio zelf zou kunnen betalen van die maandelijkse premie voor het aanvullende pakket.
    De nieuwste mobiel, waarom? Zo’n gratis telefoon bij een nieuw abonnement is helemaal niet gratis, want de kosten van de telefoon zitten gewoon in het abonnement verrekend. 40-50 euro per maand komt neer op 480-600 euro per jaar. Dat is echt gruwelijk veel geld voor iets wat in essentie een hebbedingetje is. Houd je “oude” mobiel (twee jaar is NIET oud) en ga voor een sim-only. En als je toch wat nieuwers wilt, ga eens rondkijken op Marktplaats. Het is verbazingwekkend hoeveel perfecte tweedehands mobieltjes daar worden aangeboden die nog geen jaar oud zijn.

  2. “Leer hoe je met geld om moet gaan, met behulp van dit boek van €19.99.

    Hoofdstuk 1
    Dit was je eerste fout”

    Hoewel het mij een goed initatief lijkt, staan er al genoeg tips&tricks op internet. Deze zijn gratis bovendien.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top