Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Sorry, je hebt teelbalkanker’

Gepubliceerd: 22 November 2017 • Leestijd: 3 minuten en 17 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Afgelopen september kreeg student Nathan Willemsen te horen dat hij teelbalkanker had. Hij was er gelukkig op tijd bij en is succesvol behandeld. Nu wil hij het onderwerp bespreekbaar maken en andere jonge mannen waarschuwen.

Nathan met zijn litteken. Foto: Nathan

Nathan, vijfdejaars sph, is geopereerd en de tumor is uit zijn lijf. De 24-jarige student sport vijf keer per week en gaat in 2018 zelfs meedoen aan een bodybuildwedstrijd in Spanje. Hij wil het stigma op deze ziekte doorbreken door zijn verhaal te delen. Hij hoopt zo andere jongens aan te moedigen om zichzelf regelmatig te controleren.

‘Doe niet zo eigenwijs en controleer je ballen gewoon regelmatig’

‘Veel mannen vinden dat raar en onnodig’, vertelt hij. ‘Mannen kunnen heel trots en koppig zijn. Ze denken dat, zolang je maar doet alsof er niks aan de hand is, er ook niks aan de hand is. Maar het tegendeel is waar. Doe dus niet zo eigenwijs en controleer je ballen gewoon regelmatig. En ga naar de dokter als je het niet vertrouwt.

‘Ik snap dat het voor een man niet chill is om naar de huisarts te gaan om een vreemde aan je ballen te laten voelen. Maar hoe langer je het negeert, hoe erger het wordt. Als het teelbalkanker is, raak je die bal toch wel kwijt. Zorg ervoor dat dat het enige is wat je kwijtraakt. Ik heb in mijn eigen omgeving gezien wat de ziekte en de chemo met iemand kunnen doen. Houd jezelf daarom goed in de gaten, zodat je er in ieder geval op tijd bij bent als er iets mis is.’

‘Ik zat heel relaxed bij de uroloog, tot ik zijn gezicht zag vertrekken’

‘Ik was alleen maar heel boos op mezelf’

‘Ik controleerde mijn ballen wekelijks en toen ik die keer iets geks voelde, dacht ik eerst ook dat het allemaal wel zou loslopen. Ik ben gaan googelen en vond dat de kans op teelbalkanker heel klein is en dat het ook een cyste of een ontsteking kon zijn. Ik zat dus eigenlijk heel relaxed bij de uroloog tot ik opeens zijn gezicht zag vertrekken. Toen wist ik dat het foute boel was.

‘Er werd meteen een echo gemaakt waarna de dokter zei: ”Sorry meneer, u heeft kanker en we gaan u zo snel mogelijk opereren.” Wat hij daarna zei, hoorde ik niet meer. Ik was alleen maar heel erg boos op mezelf en op mijn lichaam. Ik sport veel, ik eet gezond. Ik doe geen gekke dingen met drank en drugs. Je bent 24 en dan hoor je dat je kanker hebt.

‘De volgende dag was het showtime. De operatie zelf stelde weinig voor, maar ik ben er wel even ziek van geweest. Ik heb geschreeuwd, gehuild en overgegeven van de pijn. Vooral het ‘uitrusten’ vond ik moeilijk, want ik wilde gewoon weer gaan sporten. Nu kan ik alles weer en zie je alleen nog maar een litteken.’

Vijf jaar onder controle

‘Ik ben er makkelijk vanaf gekomen, dat absoluut. Omdat ik er op tijd bij was, is de kanker niet uitgezaaid. Wel blijf ik vijf jaar onder controle. Ik heb in februari mijn volgende onderzoeken: een complete CT-scan, röntgenfoto’s en een bloedonderzoek. Dat is puur voor de zekerheid. In principe mag ik mezelf na twee jaar ‘schoon’ (kankervrij, red.) noemen. Na die tijd is de kans dat het terugkomt maar twee procent.

‘Ik besef dat het heel anders had kunnen lopen. Het is cliché, maar ik sta nu anders in het leven. Als vrienden vragen of ik mee uitga, terwijl ik eigenlijk moe ben en niet zo’n zin heb, sla ik nu een redbulletje achterover en is het gaan met die banaan. Je weet nooit wanneer het voorbij is.’

Nathan’s video gaat viral


Nathan besloot een video op te nemen waarin hij zijn verhaal deelt. Hij hoopt hiermee het taboe op teelbalkanker te verkleinen. Deze video is inmiddels 9.100 keer bekeken en 168 keer gedeeld op Facebook. ‘Ik vond het retespannend om de video online te gooien, maar ik heb gelukkig veel goede reacties gehad. Een paar jongens zeiden dat ze meteen even gingen checken, dus dat is mooi. Maar ik heb ook wel een paar negatieve reacties gehad. “Wil je aandacht of zo?”, vroeg een voormalige vriendin. Ja, ik wil inderdaad aandacht. Maar voor het onderwerp. Niet voor mezelf.

‘Ik snap dat mannen bang zijn om (een deel van) hun ‘kroonjuwelen’ kwijt te raken, dat had ik ook. Maar nu heb ik een prothese en ik voel geen verschil. Ik ben nog vruchtbaar en mijn testosteronwaarden zijn goed. Ik heb voor de zekerheid wat sperma laten invriezen. Dus mocht mijn andere bal het later laten afweten, dan heb ik mijn kinderen alvast in de vriezer liggen.’

Teelbalkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij jonge mannen (onder de 35 jaar). Het aantal mannen dat teelbalkanker krijgt stijgt. In 1990 waren dit er nog 345 en in 2016 845. Het is niet duidelijk wat deze stijging veroorzaakt.

Zoë Cozijnsen

De Movember Foundation heeft een gids gemaakt over hoe je zelf stapsgewijs je teelballen kunt onderzoeken.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to ‘Sorry, je hebt teelbalkanker’

  1. Zelf heb ik het ook meegemaakt. Alleen dan kanker in de penis zelf(begon als een wit vlekje op de penis). Het voelt ook ontzettend rot.. Eerst werd mij verteld dat hij eraf zou moeten maar dat werd niet het geval. Al kan het nog gebeuren want de kanker zit er nog wel. Zoiets is ook lastig om te vertellen.. Al ben ik wel bang om dat ook te controleren, zou er ook nog wel bij kunnen. Maar het is wel belangrijk.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top