Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studenten vinden het leven oké

Gepubliceerd: 30 November 2017 • Leestijd: 1 minuten en 12 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studenten en hoogopgeleide jongeren zijn over het algemeen tevreden met hun leven, meldt het CBS. Vooral als ze samenwonen met een partner zijn ze blij.


Jongvolwassenen gaan studeren of werken, ze gaan het huis uit, ze komen verder van hun ouders af te staan… het is kortom een ‘roerige levensfase’, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek in de Landelijke Jeugdmonitor. ‘Deze ingrijpende veranderingen kunnen een weerslag hebben op hun welzijn.’

Maar dat valt eigenlijk wel mee. Weliswaar zijn kinderen nog iets vrolijker, bleek uit eerder onderzoek, maar de jongvolwassenen (18 tot 25 jaar) voelen zich even tevreden als de gemiddelde Nederlander. ‘Dit beeld is de afgelopen jaren nauwelijks veranderd’, aldus de onderzoekers.

Van alle jongvolwassenen is 85 procent tevreden. Nog eens tien procent heeft er niet zo’n sterke mening over. Slechts drie procent baalt ronduit van zijn of haar leven.

Onder hoogopgeleiden en studenten is de stemming nog iets beter: 88 procent noemt zich tevreden, tegen tachtig procent van de laagopgeleiden.

Liefde

Het CBS kijkt vooral naar de thuissituatie. Mensen zijn kennelijk het gelukkigst als ze met een partner samenwonen. Bijna even prettig is het voor jongeren om bij hun ouders te wonen – als die nog bij elkaar zijn, want in eenoudergezinnen is het minder goed toeven.

Het kan volgens het CBS ook met de gezelligheid van studie- en sportverenigingen te maken hebben, waar studenten en hoogopgeleide jongeren vaker lid van zijn dan hun leeftijdsgenoten met een lager diploma. Ze zijn dan ook enthousiaster over hun sociale leven.

Alcohol

Met drank legt het CBS geen verband, maar in de monitor staat wel een hoofdstuk over alcoholgebruik. Hoogopgeleiden blijken iets meer te drinken dan de rest. Ruim negentig procent van de studenten en hoogopgeleide jongvolwassenen drinkt weleens bier of wijn. Onder lager opgeleiden is dat maar tachtig procent.

Moslims drinken minder vaak alcohol. Vandaar dat in steden, waar meer moslims wonen, gemiddeld minder wordt gedronken dan op het platteland. Mannen drinken overigens meer dan vrouwen.

HOP, Bas Belleman

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Studenten vinden het leven oké

  1. En hoeveel drinken katholieken en boeddhisten? En hindoes of pastafarians?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top