Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Alle HR-masters zijn heroverwogen en mogen doorgaan

Gepubliceerd: 11 July 2018 • Leestijd: 1 minuten en 39 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

In het voorjaar van 2017 liet collegevoorzitter Ron Bormans de cmr weten dat de masters werden heroverwogen. Hij deed dat naar aanleiding van een teleurstellende score in de Keuzegids. Inmiddels zijn alle masters geëvalueerd en is besloten het volledige assortiment in stand te houden.

In 2017 haalde de Hogeschool Rotterdam een totaalscore van 55,5 in de Keuzegids masters. Daarmee bekleedde de hogeschool de laatste plaats in het rijtje van grote hbo masteraanbieders. Er was een grote variatie in kwaliteit tussen de verschillende masters. Het goede nieuws kwam van de drie topopleidingen die de HR ook had, met de Willem de Kooning-master autonoom (102 punten) als top van de top.

Maar het overall-beeld stemde minder tevreden. ‘We hebben als hogeschool de visie dat we alleen goede tot zeer goede masters willen aanbieden’, zei Ron Bormans in april 2017 tegen de centrale medezeggenschapsraad. De masters moesten daarom hun kwaliteit en betaalbaarheid evalueren.

Masters doorgelicht op drie criteria

Bestuurslid Angelien Sanderman trok de afgelopen periode de kar in dit dossier. Alle voltijd- en deeltijdmasters zijn doorgelicht op drie criteria. Er moet een sterke legitimatie in de praktijk zijn, de kwaliteit moet hoog zijn en de master moet bedrijfseconomisch gezond zijn.

‘Al onze masters voldoen aan het eerste criterium’, zegt Sanderman. ‘Ze zijn inhoudelijk relevant voor de regio. De andere criteria zijn bij de meeste masters ook op orde en dat betekent dat zij rechtstreeks voortgezet kunnen worden. Zij hoeven geen extra maatregelen te treffen. Dit is bij dertien masters het geval.’

Vijf masters hebben een ‘opdracht’

Met de andere vijf opleidingen is intensief gesproken. Zij hebben een opdracht meegekregen om hun onderwijs dan wel hun bedrijfseconomische positie te verbeteren, of allebei. Sanderman: ‘Er zit veel beweging in het masteraanbod. De master logistics management van de Rotterdam Business School bijvoorbeeld stond in 2017 niet zo hoog in de Keuzegids (34 punten in 2017, 50 in 2018, red.), maar is net van privaat naar bekostigd gegaan, inmiddels flink aan het klimmen en heeft een positieve accreditatie achter de rug. Ook is de opleiding goed verankerd in het Rotterdamse, maar toch zijn er een paar extra stappen nodig.’

De vijf masteropleidingen met een opdracht hebben geen termijn opgelegd gekregen waarbinnen de verbeteringen moeten zijn gerealiseerd. Sanderman: ‘We bekijken sowieso elk jaar hoe de masters ervoor staan en wat er dan nodig is. Maar in de basis hebben we besloten dat we door willen met onze masters, omdat we vertrouwen hebben in de stappen die ze hebben gezet.’

De Hogeschool Rotterdam telt elf deeltijd-, zeven voltijd- en drie duale masters. In de Keuzegids 2018 was de HR opnieuw hekkensluiter, maar had het iets meer punten dan in 2017 (58 in plaats van 55,5) en één in plaats van drie topopleidingen.

Tekst: Esmé van der Molen
Illustratie: Evi Penders

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top