Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Alle projectlokalen Kralingse Zoom gaan open

Gepubliceerd: 10 December 2018 • Leestijd: 2 minuten en 40 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De projectruimten op locatie Kralingse Zoom die niet voor het onderwijs zijn ingeroosterd, moeten de hele dag open en beschikbaar zijn voor studenten. Dat heeft het collegebestuur besloten na een gesprek met de directeuren van de locatie en na vragen erover van de studentengeleding van de centrale medezeggenschapsraad (cmr).

Collegebestuurder Wijnand van den Brink maakte in de vorige cmr-vergadering duidelijk het door de studenten aangekaarte probleem serieus te willen oppakken. Studenten op de Kralingse Zoom ervaren zowel een tekort aan plekken om rustig te studeren als plekken waar met anderen aan groepsprojecten gewerkt kan worden.

Elk instituut had z’n eigen regels

Buiten het gegeven dat er al niet veel ruimte is, werden lege ruimten in veel gevallen niet voor studenten opengesteld omdat ze niet aan het bewuste onderwijsinstituut studeerden. Elk instituut had z’n eigen regels wat betreft het gebruik en reserveren van ruimtes.

Aan deze praktijk is nu een einde gekomen. Alle ruimten staan vanaf deze week open voor alle studenten.

‘Mooi voorbeeld van integrale manier van werken’

‘We willen de studenten tegemoetkomen in hun behoefte aan meer project- en studieruimtes. Dus staan vanaf nu de deuren van de projectruimtes open!’, reageert Zakia Guernina, de collegebestuurder die sinds begin dit studiejaar verantwoordelijk is voor de HRBS, de fusie van de economische instituten.

Guernina: ‘Dit is een mooi voorbeeld van de nieuwe, integrale manier van werken die mogelijk wordt door de krachtenbundeling van de economische opleidingen.’  De HR Business School (HRBS) is de samenvoeging van de vier economische instituten en het kenniscentrum Business Innovation, die officieel op 1 september 2019 een feit zal zijn.

Probleem groter na sluiten bouwdeel C

Het ervaren tekort aan werkruimte is niet van vandaag of gisteren. Afgelopen voorjaar vroeg onder andere Patrick Luijten van de cmr al aandacht voor het probleem dat groter was geworden na het sluiten van bouwdeel C.

In de nieuwe situatie hebben docenten die de projectruimten willen gebruiken voor voor onderwijsgerelateerde activiteiten overigens nog steeds voorrang. Ook als deze activiteiten niet zijn ingeroosterd. Studenten kunnen bij het frontoffice (B2) zelf projectruimten reserveren. Deze studenten hebben voorrang op de studenten die geen reservering hebben gemaakt.

‘Eerste ruimtes waren woensdag al van het slot’

Cmr-lid Luijten is blij met het besluit. ‘De eerste projectruimtes waren woensdagmiddag van het slot. Ik ga ervan uit dat het besluit vanaf januari volledig van kracht is en studenten van de HRBS zich vrij voelen om in het hele gebouw te werken. Wellicht kom je dan ook nog studenten van een andere opleiding tegen en daar kun je volgens mij alleen maar van leren.’

Dat het op dit moment ‘slechts’ om de projectruimten gaat en niet om de leslokalen, vindt Luijten ‘niet erg’. ‘Een veranderproces duurt altijd eventjes, maar het gaat de goede kant op. Laten we deze ontwikkeling monitoren.’

Zoektocht naar creëren extra werkplekken

Luijten vindt het daarbij een goede zaak dat het collegebestuur en de directeuren op de Kralingse Zoom de noodzaak zien van meer werkplekken. In het schrijven over het besluit om de projectruimten te openen, meldt Fred Feuerstake namens de directeuren van de HRBS dat er in samenspraak met de dienst FIT wordt gezocht naar het creëren van extra werkplekken voor studenten.

Jos van Nierop

EUR overweegt deur te sluiten voor hbo’ers

Tijdens de drukke tentamenperiodes overweegt de Erasmus Universiteit (EUR) de studieplekken op campus Woudestein, vlak bij de HR-locatie Kralingse Zoom, uitsluitend toegankelijk te maken voor de eigen studenten. Net als op de HR klagen EUR-studenten over een tekort aan studieplekken.

Het aantal plekken is overigens al flink toegenomen. Enkele jaren geleden waren er nog maar 1.500 plekken, nu zijn dat er 2600, schrijft Erasmus Magazine.

Volgens Sandra Klarenbeek van de dienst Real Estate Services van de EUR komen er regelmatig klachten binnen over hbo’ers en scholieren die de studieplekken bezet houden. ‘Ik weet niet of het ook echt waar is, maar studenten voelen het zo en dan nemen we dat serieus.’

De nu geopende projectruimtes op locatie Kralingse Zoom zijn in eerste instantie bedoeld voor alle studenten van de HR, dus ook van instituten die niet op de Kralingse Zoom zitten, vertelt Fred Feuerstake namens de directeuren. ‘En als studenten van de Erasmus Universiteit daar incidenteel gebruik van maken, vinden wij dat geen probleem’, voegt hij er desgevraagd aan toe.

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Alle projectlokalen Kralingse Zoom gaan open

  1. Het blijft een groot probleem, het tekort aan studieplekken. Vooral op Rochussenstraat en Academieplein zijn er vaak amper studieplekkent te vinden waar rustig gewerkt kan worden.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top