Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Marloes van der Hoeven werkt als coördinator studentzaken op de Rotterdam Academy en helpt daar studenten die vastlopen in hun studie. Ze vindt het de mooiste baan die ze zich kan bedenken. Marloes heeft ook een persoonlijk blog, die vind je hier: marloesvanderhoeven.nl

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

 Omgaan met tegenslag 

Gepubliceerd: 18 January 2018 • Leestijd: 2 minuten en 11 seconden • Marloes

Marloes is coördinator studentzaken op de Rotterdam Academy en schreef een handleiding ‘Omgaan met tegenslag’ op basis van inspirerende quotes. Shit happens.

Toen ik 17 jaar was, overleed mijn moeder. De belangrijkste persoon in je leven verliezen en verdergaan zonder die persoon is by far de grootste tegenslag die ik heb meegemaakt. Werd alles hierna makkelijker? No. Zo werkt het dus niet. Want Murphy’s Law: Anything that can go wrong, will go wrong.

Een paar maanden later scheurde ik alles af wat er af te scheuren viel in mijn knie. Long story short, er is geen regel die zegt dat je na een ellendige gebeurtenis recht hebt op een tegenslag-vrij leven. Integendeel zelfs, volgens Murphy.

Ik ben semi-expert in omgaan met tegenslag. Net als jij. En natuurlijk alle mensen die inspirerende quotes op Instagram gooien. Dus ga ik jou advies geven over omgaan met tegenslag, aan de hand van die quootjes.

Shit happens

Het leven is een aaneenschakeling van fantastische, leuke, semi-leuke, neutrale, enigszins vervelende, vervelende en verschrikkelijke gebeurtenissen. En we hebben op heel veel van die gebeurtenissen weinig of geen invloed. Met tegenslag is dat meestal ook het geval. So you better accepteer it. Accepteer dat tegenslagen de normaalste zaak van de wereld zijn in je leven, en het wordt ineens een stuk makkelijker om ermee om te gaan.

Everything happens for a reason

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mensen die geloven in deze quote over het algemeen beter omgaan met tegenslag dan mensen die geloven dat alles toeval is. Beter ga jij hier dus ook in geloven.

Ik geef toe, het vergt een beetje zweefkunst, maar je kan dit trainen. Dwing jezelf om bij tegenslag na te denken hoe je de situatie kan gebruiken om er beter uit te komen. Vaak lukt dat, maar dat zie je pas achteraf. En dan ga je met je bek tegen anderen die in de shit zitten, lopen roepen van: “Echt hoor, dit gebeurt niet zomaar, moet jij maar eens opletten!”

DISCLAIMER: Als je moeder overlijdt, werkt deze niet.

What doesn’t kill you makes you stronger

Als iemand dit tegen je zegt als je net gedumpt bent of je baan kwijtgeraakt bent, verlies je spontaan de wil om te leven. Maar hoe stom deze quote ook is: hij klopt. Als alles in je leven z’n gangetje gaat, ben je geneigd te blijven hangen in die comfortabele situatie terwijl je er misschien helemaal niet per se blij van wordt.

Er is iets met tegenslag waardoor je gedwongen wordt om na te denken, te vechten, beter te worden dan je was. Van omgaan met tegenslag word je beter. Echt waar.

Everything is going to be OK in the end. And if it’s not OK, it’s not the end 

Er is niets dat voor altijd duurt. Ook tegenslag niet. Soms is tijd het enige dat nodig is om dingen weer beter te laten gaan. Dus even een beetje geduld a.u.b. Komt goed.

Do something today that your future self will thank you for

Niks zo verleidelijk als bij tegenslag in je bed gaan liggen simpen, zielig als je bent. Doe dat vooral. Een dag. Of twee. Maar daarna moet je echt je bed uit en actie ondernemen. Ga naar buiten, naar de sportschool, een weekendje weg, spreek af met je vrienden en maak een plan B.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Blog Marloes: Omgaan met tegenslag 

  1. Ha Marloes, wat een leuke blog, ik ga je volgen hoor 🙂
    Kom je een keer lunchen op het Academieplein? Wij vinden het jammer dat de RAC is verhuisd, want we werkten fijn samen met jou! Maar ja, shit happens, we hebben er mee moeten leren leven, hopelijk heeft het ons sterker gemaakt…

  2. Beste Marloes,

    De strekking van je verhaal klopt maar wel graag ietsje vrolijker de volgende keer. Last nut not least: je mag verdrietig zijn en in bed blijven liggen totdat je moe wordt van jezelf (en anderen van jou). Sta dan op en ga aan de slag met de wetenschap dat de zon toch blijft schijnen, ook als je de gordijnen sluit. En dat er altijd een reden zal zijn om te huilen maar dat er veel meer redenen zijn waarom je kan genieten en lachen.

  3. Ook een mooie quote:
    “Als je er over een tijd om kunt lachen, waarom lach je er nu dan niet om?”

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top