Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Rajiv is hogeschooldocent, afstudeercoordinator op de Rotterdam Academy, opleiding Ad ondernemen én CMR-lid. Lees zijn eerdere blogs.

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

‘Gelukkig bent u geen moslim, meneer’

Gepubliceerd: 30 January 2018 • Leestijd: 1 minuten en 28 seconden • Rajiv

‘Die kutnegermuziek moet ik niet’, ‘Gelukkig bent u geen moslim, meneer’ en ‘Die kaolo bakras*’ zijn voorbeelden van racistische kreten die ik regelmatig voorbij hoor komen. En de laatste tijd meer dan een paar jaar geleden.

Hoe het komt dat studenten zulke uitlatingen doen, bespreken we regelmatig in ons team. We merken dat studenten in vervelende situaties belanden door discriminatie en een harde houding naar elkaar toe. Hoe ga je daar dan mee om in de klas? Ik maak er een grapje over of ga het gesprek aan, maar dat is niet genoeg.

Jaarlijks hou ik tijdens mijn lessen een debat met ongeveer 100 ondernemers (in spe) over thema’s als het vestigingsklimaat voor ondernemers en het aantrekken van fondsen. Opmerkelijk genoeg zijn dat niet de onderwerpen die tijdens dat debat besproken worden. Het gaat vaak over geloof, migratie, integratie en de kleurrijke samenleving.

Het zijn gevoelige onderwerpen die emoties oproepen en polariseren. Wat me opvalt in de debatten is dat studenten (gelukkig!) een mening hebben over de politiek en de politiek ook volgen. Ook merk ik dat studenten steeds minder vertrouwen hebben in religie. Ze hebben niet het gevoel dat een religie ze een beter leven zal geven. Ze zeggen dat het niet uitmaakt wat je gelooft, omdat je toch oud en ziek wordt.

Er is wantrouwen en daardoor onbegrip voor mensen die handelen vanuit een religie, zeker als het vanuit kwade intenties is. En hierdoor ontstaat het gevoel van haat en haat zorgt voor racistische opmerkingen. Opmerkingen waarvan ik denk dat ze vooral uit onwetendheid worden gemaakt. En daar kunnen wij als docenten het verschil maken.

Docenten hebben best wel wat invloed op hun studenten als het om dit soort gevoelige kwesties gaat. Ik besteed er aandacht aan omdat ik het belangrijk vind dat we racisme bespreekbaar maken en onwetendheid bestrijden. En vaak heb ik het idee dat er meer begrip voor elkaar komt na de debatten. ‘Oh, maar dat wist ik niet’, hoor ik dan. Soms gevolgd door ‘dat vind ik eigenlijk ook’. Vooral in de zwartepietendiscussie zijn er veel ogen geopend.

De overeenkomsten en de verschillen worden zichtbaar en helder voor een ieder. En hierdoor ontstaat een gesprek, begrip en soms zie je vriendschappen ontstaan tussen mensen die eerst niets van elkaar moesten weten.

Moeten we dit soort gesprekken en debatten over de maatschappij een vaste plek geven binnen ons onderwijs? Ik vind van wel.

Think about it!

*Bakras = straattaal voor klotekaaskoppen

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

8 Responses to Blog Rajiv: ‘Gelukkig bent u geen moslim, meneer’

  1. Of het zijn gewoon groffe Rotterdammer(t)s die juist inspelen op de overgevoeligheid van mensen.

  2. @BozePaarseAlien

    Grof zijn rechtvaardigt racisme en discrimnatie niet. En bagataliseren van dit soort zaken is het minst wat je moet doen.

  3. Naar mijn inschatting is de kans nogal klein dat mensen die echt zo denken (dus geen trolls of groffe Rotterdammers) echt van mening zullen veranderen bij een paar gesprekken/debatten over de maatschappij. Zeker niet als het via een schoolinstituut georganiseerd is.

  4. Ik moet altijd lachen wanneer iemand mij een bakra noemt, Ik voel me niet eens aangesproken als men zich negatief uitlaat over mijn huidskleur, blanken krijgen toch wel overal de schuld van, maar je bent in dit leven gekomen als individu en je gaat haar ook weer verlaten als individu. Het lijkt me dan ook een goed idee dat mensen een wat dikker huidje leren kweken. i.p.v. altijd maar weer naar die R&D kaart te trekken. Dus ik zou zeggen: Maak het NIET bespreekbaar en begin te accepteren dat er altijd klootzakken zijn in de wereld, dat gaat nooit veranderen.

  5. @snowflakePaladijn

    Je hebt het over dat je altijd moet lachen wanneer iemand je een Bakra noemt. Jij vindt het sprekend dat jij kunt lachen om een woord dat over jouw huidskleur gaat, een blanke krijgt immers altijd de schuld van alles. Als ik zo tussen de regels door lees begrijp ik dat de hele heisa wanneer iemand een ‘neger’ wordt genoemd enkel gebeurt omdat deze mensen een dikkere huid moeten kweken. Mijn advies aan je is om je te verdiepen in de historische ontwikkelingen in onze wereld en hoe een overgrootmoeder die nog een slavin is geweest effect kan hebben op veel mensen.
    By the way, jouw comment over hoe mensen een dikkere huid moeten kweken terwijl je het een zin ervoor hebt over hoe blanken toch weer overal de schuld van krijgen is sprekend.
    Neem eerst je eigen advies aan voordat je naar een ander wijst 😉

  6. Racisme is iets wat vervelend is, maar anderzijds moeten mensen een dikkere huid kweken. Er wordt tegenwoordig letterlijk om alles al een jankverhaal opgehangen.

    Racisme kan je niet goed keuren, maar je moet ook bij jezelf nagaan of het wel waard is om te reageren.

  7. @Slachtofferrol

    ‘Mijn advies aan je is om je te verdiepen in de historische ontwikkelingen in onze wereld en hoe een overgrootmoeder die nog een slavin is geweest effect kan hebben op veel mensen’ – Knap dat ze 150 is geworden,…

    Niemand heeft hedendaags de slavernij meegemaakt, vandaar dat ik die zogenaamde trauma niet snap!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top