Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Cmr mist ‘uitgewerkt beleid’ maar rookverbod mag blijven

Gepubliceerd: 17 September 2018 • Leestijd: 1 minuten en 46 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De centrale medezeggenschapsraad (cmr) stelt onvoldoende betrokken te zijn geweest bij de invoering van het rookverbod op de terreinen van de HR. Daar sprak de raad maandagmiddag zijn ongenoegen over uit. De cmr vroeg het college van bestuur (cvb) ook dringend om voor 1 november met een betere uitwerking van het beleid te komen. ‘Maar de genomen maatregelen hoeven niet te worden teruggedraaid’, stelde cmr-voorzitter Sjoerd van Vliet.

Net als het cvb pleit ook de cmr voor een rookvrije hogeschool. ‘Maar we zijn teleurgesteld in de voorbereiding van het beleid’, vertelde cmr-lid Petra van Gelderen. Zo is er geen extra budget vrijgemaakt voor de inzet van toezichthouders die moeten handhaven en is er daarnaast niet bedacht hoe je ervoor zorgt dat studenten en medewerkers de rokers gaan aanspreken op hun gedrag.

‘Aanspreken werkt niet’

Van Gelderen: ‘Aanspreken werkt niet. Daar zijn we niet goed in.’ De cmr pleit daarom voor een cultuurprogramma dat tot het aanspreekgedrag moet leiden. Cmr-lid Ed Catijn: ‘Het is een onmisbaar onderdeel van het nieuwe beleid. Dat dat nu ontbreekt, vind ik, laat ik het zachtjes zeggen, jammer.’

Het zal dus deel moeten uitmaken van het uitgewerkte beleid waar het college voor 1 november mee moet komen. Op de uitnodiging van collegelid Wijnand van den Brink om mee te denken over dat programma, ging de cmr maar half in. Voorzitter Van Vliet: ‘Van het college willen we een uitgewerkt beleid. Op delen willen we best een klankbord zijn, maar wij gaan dat beleid niet ontwerpen.’

‘Laat het management het voorbeeld geven’

Cmr-lid Mikal Brejaart had alvast een voorstel: ‘Het moet bij het management beginnen. Laten zij als eerste rokers aanspreken en daarmee het goede voorbeeld geven.’ De directeuren van de HR hebben inmiddels ‘een pittige brief’ daarover ontvangen, vertelde Van den Brink. Daarin wordt hen gevraagd om zelf ‘aan te spreken’ en om dat ook van anderen te vragen.

Vooraf lijkt het college niet goed te hebben nagedacht over de gevolgen van het verbod. Cmr-lid Patrick Luijten: ‘Het enige wat je nu bereikt, is dat rokers in de publieke ruimte gaan staan, zoals op locatie Kralingse Zoom bij de parkeergarage van de Erasmus Universiteit. Daar hebben anderen er weer last van.’

Rooktegels plaatsen op gemeentegrond

Van den Brink vertelde dat hij over de gevolgen van het rookverbod heeft gesproken met Sven de Langen, de wethouder die in Rotterdam gaat over onderwijs, jeugd en zorg. Een van de resultaten van dat gesprek is dat er op gemeentegrond – bij de ‘rookgrenzen’ van de HR – rooktegels zullen worden geplaatst.

Vlak voor de zomer viel het besluit voor het nieuwe rookbeleid en eind augustus werd het ingevoerd. ‘We wilden het begin van het academisch jaar aangrijpen’, motiveerde Van den Brink vanmiddag. ‘Dan krijg je 11.000 nieuwe studenten binnen en kun je de communicatie erover starten.’

Van den Brink: ‘Ik realiseer me wel dat het proces (qua medezeggenschap, red.) niet helemaal netjes is verlopen.’

Tekst: Jos van Nierop
Illustratie: Maus Bullhorst

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Cmr mist ‘uitgewerkt beleid’ maar rookverbod mag blijven

  1. De grap is dat deze regel helemaal niet gehandhaafd wordt. Studenten roken openlijk voor de ingang vd school…

  2. Bij het invoeren van een nieuwe norm of regel heb je altijd tijd nodig voordat de grote meerderheid het weet, begrijpt en zich er aan houdt. Draagvlak creëer je met argumenten die begrepen worden en aanslaan, zomaar verbieden zonder toelichting maakt het een stuk lastiger.

  3. Onnodig rook in je longen, is het geen zot die het heeft verzonnen.
    Misschien ben je te overtuigen, je gaat toch ook niet aan een uitlaat zuigen.
    En is de (verslavins)honger niet te stillen, zijn er altijd nog nicotinepillen.
    Beter voor jezelf plus overig mens en dier, probleem voorbij en iedereen plezier.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top