Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
5 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Illustration of authors face

Derek Otte, stadsdichter van Rotterdam, schrijft versjes, verhalen en spoken word. Op de HR geeft hij het keuzevak Spoken Word. Eerdere blogs van Derek lees je hier. 

Column

U WEET ZELF!

Gepubliceerd: 16 January 2018 • Leestijd: 1 minuten en 54 seconden • Derek Otte

Een onbeschreven blad, een leeg canvas, een schone lei, ja toch! Nieuwe ronde, nieuwe kansen, 2018 alles! Nou, zo voel ik me even niet. Ik zit namelijk met een probleem.

Illustration of authors face

Derek Otte, stadsdichter van Rotterdam, schrijft versjes, verhalen en spoken word. Op de HR geeft hij het keuzevak Spoken Word. Eerdere blogs van Derek lees je hier. 

Een onomkeerbare, niet te ontkennen realiteit. Het is een last op mijn schouders, een blok aan m’n been en een steen op m’n maag tegelijk. Heel ernstig. Dit jaar verlaat ik, tegen mijn eigen verwachtingen in, volledig in de ontkenningsfase, het Rijk der Twintigers. Als alles loopt zoals ik hoop, word ik 30 in februari. En dat valt me niet mee.

Niet alleen ontdek ik in de spiegel steeds meer redenen om serieus over botox na te denken; ook een haartransplantatie behoort tot mijn overwegingsschaal van Richter. Bevend van afwisselend woede, verdriet en vooral blinde twijfel (aan mezelf en aan het leven) sta ik sinds een paar maanden machteloos toe hoe studenten mij opvallend vaker dan voorheen ‘u’ noemen en ‘meneer’. Ik neem het ze niet meer kwalijk. Da’s het ergste niet.

Om mij heen zie ik meer jonge mensen die erg slecht gaan op het langzamerhand minder jonge mensen zijn.

Na het – met steeds meer gekreun en gesteun gepaard gaande – opstaan, word ik zeker wekelijks verrast door eenzame zwarte haren op m’n schouder. Een soort dertigers-antennes. Voelsprieten van de vergankelijkheid, voortekenen van het verval. Het komt mijn toch al melancholische aard niet ten goede.
Vrienden settelen, kopen een huis en krijgen kinderen. Mij kost het nog moeite om een kamerplant in leven te houden. Laatst heb ik, in een hoekje van m’n huiskamer, huilend en bijna hyperventilerend een sansevieria staan reanimeren. Tevergeefs.

Ik hoor mezelf steeds vaker zeiken over de vervlakking van rapteksten en slappe remakes van films waarvan het origineel ‘in mijn tijd’ verscheen. Ik heb het over cassettebandjes, discmans en floppies. Over ‘vroeger’. Nog even en ik ga m’n inkomsten en uitgaven omrekenen in guldens. Brieven schrijven naar Geef Nooit Op en spelen met m’n Turtles en Transformers. Tienen of Amerikanen op het pleintje. Tussen de middag, weet je wel.

Om mij heen zie ik meer jonge mensen die erg slecht gaan op het langzamerhand minder jonge mensen zijn. En eigenlijk is het zonde om te blijven hangen in het verleden. Om zelfs terug te willen. In mijn nieuwe bundel TOFLOF staat het zinnetje: ‘Dit nu is ooit ook toen’. Het 1998 van 2018, is het 2018 van 2028. Het nu is alles wat er is en eigenlijk is dat ook meer dan genoeg. Er zijn veel en véél ergere dingen dan ouder worden, zoals er ook veel zinvollere zaken zijn om energie in te steken. Goede voornemens, bijvoorbeeld.

Niet meer zo veel omkijken en ook niet te ver vooruit, is het mijne. Relativeren, dat vooral. Het leven heeft mij, en vele anderen in onvergelijkbaar ergere situaties, dat ook geleerd. Die verjaardag komt dus ook wel goed. Dertig maakt de boel weer prettig, 30 is het nieuwe 20, u weet zelf! Je, bedoel ik. Laten we toch nog maar geen ‘u’ tegen elkaar zeggen.

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Column Derek Otte: U WEET ZELF!

 1. Dan heb ik toch echt een verassing voor je: voor dat je het weet ben je 40 maar in gedachten blijf je 30 – dan de 50 waarbij de gedachten toch steeds minder gaan matchen met het uiterlijk: 50 is het echte breekpint: men wordt snel grijzer, gezetter en men neemt zich voor ook wat meer aan uiterlijk voorkomen te gaan doen: een vouw in de broek en een jasje – met soms een dasje.Tegen de zestig lopend ben je er weer echt van bewust dat je geen dertig meer bent: alles gaat veel moeizamer en het bewustzijn slaat toe dat het over 10 ? 20 ? wellicht 30 ? jaar wel eens voorgoed afgelopen kan zijn met de pret. Voordell is dan wel dat men zich gaat concentreren op zaken die er echt toe doen in het leven en dat is toch echt niet het verschil in gevoel bij aanspreken met u of met jij. Sta een nier af voor iemand op de wachtlijst en de triviale gedachten over het leven nemen dan vanzelf af: er bestaan echt grotere zaken in het leven.

 2. Grappig dat je het 2018 van 2028, maar wel 1998 van 2018 noemt. Het verbaast me telkens dat het alweer 20 jaar geleden is en niet 10 jaar, zoals het ook wellicht voor velen zo lijkt.

 3. Staan ze al voor je op in de metro, Derek? Of, nog erger: zeggen ze hardop dat je er best nog goed uitziet voor je leeftijd?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top