Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

De uitspraak: Afstuderen zonder goedkeuring, dat mag niet

Gepubliceerd: 24 April 2018 • Leestijd: 1 minuten en 45 seconden • Uitspraak Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Je mag pas beginnen aan je afstudeerstage als je er officieel goedkeuring voor hebt gekregen. Volgens de student in deze zaak had hij toestemming van zijn docent. Maar de opleiding kan dat niet terugvinden in het systeem en wil de stage daarom niet beoordelen.

Afbeelding vrouwe justitia graffiti
Klacht van: student CMI
Over: het niet beoordelen van een ‘afstudeerstage’
Uitspraak: ongegrond

Een student van het instituut voor Communicatie, Media & Informatietechnologie zakte de eerste keer voor zijn afstuderen. Toen hij er voor de tweede keer aan begon, kende hij de procedures dus al. Hij wist dat er een mandaatvereiste geldt voor de afstudeerstage. Dat betekent dat de opdracht en het stagebedrijf door de opleiding moeten worden goedgekeurd.

Door ‘gebrekkige administratieve processen’ is het mandaat voor de afstudeerstage niet geadministreerd, zegt de student.

Volgens de student had hij zijn mandaat netjes geregeld met een docent die zich had opgeworpen als docentbegeleider. Dat deed die docent nadat de student er maar niet in was geslaagd om bij de opleidingsmanager duidelijkheid te krijgen over het aanleveren van het mandaat.

Tussentijdse beoordeling niet geadministreerd

Alle communicatie tussen deze docent en student vond mondeling plaats en is niet schriftelijk vastgelegd. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de tussentijdse beoordeling van de afstudeerstage. Door wat de student ‘gebrekkige administratieve processen’ noemt, is zelfs het mandaat niet geadministreerd in het systeem van de opleiding.

De docent die het mandaat zou hebben ontvangen en goedgekeurd, is onverwacht overleden. Daardoor ontbreekt het de student aan getuigen die zijn kant van het verhaal kunnen bevestigen. In de ogen van de opleiding is er daarom geen sprake van afstuderen: De afstudeeropdracht was niet bekend en er is nooit toestemming voor verleend.

De betrokken docent heeft volgens de opleiding meerdere studenten ‘zonder procedurele problemen’ door het afstudeertraject geleid. Dat het mandaat nergens in het systeem is terug te vinden, is vreemd aangezien deze docent volgens de opleiding altijd zorgvuldig te werk ging. De opleiding blijft er daarom bij: Er wás geen afstudeerstage.

Borging kwaliteit van het afstuderen

Het college van beroep voor de examens gaat daarin mee en stelt vast dat de student de procedure voor het goedkeuren van de afstudeeropdracht niet heeft gevolgd. Die procedure is er niet voor niks. Het mandaat helpt opleidingen om de kwaliteit van het afstuderen te waarborgen.

Door niet via de officiële weg goedkeuring te vragen, heeft de student de opleiding de kans ontnomen om de afstudeeropdracht goed te keuren en een afstudeerbegeleider aan te stellen. Het college is het daarom eens met de opleiding om de ‘afstudeerstage’ niet te beoordelen.

Heeft de student dan voor niks stage gelopen? Nee, dat niet. Hij mag ‘m omzetten naar een derdejaarsstage. Die had hij nog niet afgerond en daarmee blijft de schade in ieder geval beperkt.

Tekst: Esme van der Molen
Illustratie: Katja Hermann

Dit artikel werd geschreven op basis van de schriftelijke uitspraak in deze zaak.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to De uitspraak: Afstuderen zonder goedkeuring, dat mag niet

  1. De student is voor de tweede maal begonnen aan het afstuderen. De laatste afstudeerstage is omgezet in een derdejaarsstage omdat deze nog niet was afgerond. Hoe kon de student in de eerste plaats dan al beginnen aan het afstuderen?

  2. Het klinkt alsof er de eerste keer ook al fouten zijn begaan. Komt hier nog een vervolg op?

  3. Hi Tessa, nee, er komt geen vervolg. Als de student uit deze zaak het niet eens is met het ongegrond verklaren van zijn beroep, dan kan hij naar het landelijke college van beroep voor het hoger onderwijs (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/hoger-onderwijs/vraag-en-antwoord/waar-dien-ik-een-klacht-in-over-mijn-hogeschool-of-universiteit). Mij is niet bekend of deze student dat heeft gedaan. Op zich snap ik wel dat je wilt weten hoe het afloopt. Dat heb ik zelf ook. Misschien een leuk idee voor een artikel: studenten volgen na hun ongegrond verklaarde beroep. We gaan erover nadenken of dat een haalbare productie zou zijn voor ons.

  4. Wow ik vind de Hogeschool wel hard optreden, aan de ene kant begrijp ik dit wel, maar waarom kwam de school er niet eerder mee dan dat de stage niet zou meetellen? Ik neem aan dat in geval van een stage de school wel op de hoogte moet zijn.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top