Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated

Meer over:  

#ov-kaart #stufi #studietips #leenstelsel #buitenland #web app installeren

Klik op de cover om het magazine te lezen of pak 'm uit de bakken.

De Uitspraak: Deficiëntietoets niet gehaald, toch verzoek om toelating

Gepubliceerd: 12 January 2018 • Leestijd: 1 minuten en 42 seconden • Uitspraak

Een havodiploma biedt niet altijd toegang tot het hbo. Voor de lero biologie moet je bijvoorbeeld eindexamen in biologie hebben gedaan, anders word je niet toegelaten. Deze student vecht dat aan, ondanks haar onvoldoende voor de deficiëntietoets.

Klacht van: student lero
Over: toelating lerarenopleiding biologie
Uitspraak: ongegrond

De student in deze zaak had netjes haar havodiploma op zak toen ze zich aanmeldde bij de lerarenopleiding biologie. Die gaf haar een positief studieadvies, maar met een deficiëntie omdat ze geen biologie in haar profiel had. Dat betekent dat ze niet de juiste vooropleiding had om te starten.

Een deficiëntie kan op verschillende manieren worden opgeheven, bijvoorbeeld door extra lessen te volgen of voor de start van het collegejaar een toets af te leggen. Daarin wordt dan vastgesteld of je het juiste instapniveau hebt.

De student vindt het onredelijk dat mbo-4-studenten wél rechtstreeks toegang hebben tot het hbo en zij, met haar havodiploma, niet.

Die laatste oplossing werd gekozen in het geval van deze student. Zij moest voor de eerste schooldag een voldoende halen voor de deficiëntietoets.

Toets onvoldoende

Bij de eerste mogelijkheid was de student zonder afmelding afwezig. Tijdens de behandeling van haar zaak vertelde ze dat dat te maken had met haar hartritmestoornis. De medicatie die ze daarvoor gebruikt, maakt haar duizelig en daardoor kon ze de toets niet afleggen.

De student kreeg een tweede toetsmogelijkheid. Ook hierbij was ze niet aanwezig, maar deze keer wel met afmelding. Er werd nog een derde kans geboden. Ditmaal was de student er wel, maakte de toets, maar haalde een onvoldoende. Daarom werd ze niet toegelaten.

De student vindt dit ‘onbegrijpelijk’, aangezien ze de eerste toetsmogelijkheid heeft gemist. Bovendien vindt ze het onredelijk dat studenten die van havo of vwo komen wel examen in biologie moeten hebben gedaan, terwijl deze toelatingseis voor afgestudeerde mbo-4-studenten niet geldt. Zij hebben rechtstreeks toegang tot het hbo.

Vooropleiding staat in de wet

De examencommissie kan dat laatste argument van de student niet laten meewegen, want het is de wetgever die het mogelijk maakt voor afgestudeerde mbo-4-studenten om rechtstreeks door te stromen naar het hbo. De hogeschool moet zich natuurlijk aan de wet houden. Daarbij voldeed de student niet aan de toelatingseisen.

Het college van beroep voor de examens is het met de opleiding eens. De uitspraak is simpel: de noodzakelijke toets is niet met een voldoende gehaald. De student voldoet dus niet voor 1 september aan de toelatingseisen en kan niet worden ingeschreven. Waarom dit artikel dan toch steeds over ‘student’ spreekt en niet over ‘aanmelder’? De persoon in kwestie studeert inmiddels toch aan de HR, maar dan bij de lerarenopleiding maatschappijleer.

Tekst: Lana van der Meer
Illustratie: Jarek van Dalsen

Dit artikel werd geschreven op basis van de schriftelijke uitspraak in deze zaak.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een maandelijkse update.

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to De Uitspraak: Deficiëntietoets niet gehaald, toch verzoek om toelating

 1. Grappig: een aantal jaren op rij een eigen/interne deficiencietoets laten maken door alle 1e jaars (HBO Marof) die wel voldeden aan alle toelatingseisen (betrof wiskunde) Jaar op jaar kwam er maar 6% doorheen. (Gewoon wiskunde en gonio op havo niveau). Hmmm geeft wel te denken.

 2. Op zich geen grote verassing: hoe kun je andere de les lezen (hihi) over een vak wat je zelf niet eens gevolgd hebt?
  Waar deze persoon wel een punt heeft is dat blijkbaar MBO studenten, ongeacht studierichting, blijkbaar iedere mogelijke studie aan de Hogeschool kunnen volgen. Desondanks moet ik de school toch gelijk geven; zelfs als je op het MBO een meer commecieele studie hebt gedaan moet je jezelf opracht afvragen of een studie op het HBO in een totaal andere richting wel een goed idee is.

 3. In mijn ogen mag een school eisen stellen omdat zij het nodig vindt ipv dat het “eerlijk” is. De kans dat er factoren zijn waar jij niet naar kijkt is erg aanwezig. Daarnaast zijn de eisen in mijn ogen lang geboeg van tevoren bekend, je kan je prima op voorbereiden.

  Daarnaast heb ik een beetje een lullige vraag dat als je zo’n toelatingstoets niet haalt, zit je dan wel goed?

 4. belachelijk dat die mbo’ers maar altijd alles komt aanwaaien en wij meer betalen en nog nageschopt worden. bijna net zo belachelijk als je aanmelden voor lero biologie als je geen biologie hebt gevolgd.

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over ons spelregels

Recente artikelen

Back to Top