Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

De uitspraak: Geen propedeutisch getuigschrift voor RAC-student

Gepubliceerd: 9 July 2018 • Leestijd: 1 minuten en 9 seconden • Uitspraak Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Om naar de Nyenrode Business Universiteit te mogen heeft een RAC-student een propedeutisch getuigschrift nodig. Na het afronden van het eerste jaar heeft hij daar recht op, vindt de student. De HR denkt daar anders over.

Beeld van vrouwe justitia

Klacht van: student RAC
Over: propedeutisch getuigschrift
Uitspraak: ongegrond

Volgens de student heeft de Hogeschool Rotterdam hem bij het intakegesprek niet goed geïnformeerd over het propedeutische getuigschrift en bovendien is altijd de indruk gewekt dat hij het getuigschrift zou krijgen. Ook de Onderwijs- en Examenregeling (OER) is in zijn ogen onduidelijk over het getuigschrift. In de OER staat weliswaar nergens expliciet dat zijn opleiding een propedeutisch examen kent, maar er staat evenmin in dat er géén propedeutisch examen zou zijn.

Het ontbreken van zo’n examen heeft te maken met het gegeven dat de student geen gewone bacheloropleiding volgt, maar een tweejarige associate degree. Die opleidingen kennen geen propedeutische fase en dus ook geen examen voor alleen de propedeuse, stelt het college van beroep naar aanleiding van een besluit van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Op de hoogte van doorstudeermogelijkheden

Het verwijt dat de HR hem verkeerd zou hebben voorgelicht, kan de student volgens het college van beroep niet echt hard maken. Uit een gespreksnotitie komt eerder het tegendeel naar voren en blijkt dat de student op de hoogte was van de doorstudeermogelijkheden.

Om naar de Nyenrode Universiteit te mogen moet een potentiële student het vwo hebben afgerond of moet hij in het bezit zijn van een zogenoemde graad. In de wet wordt daarbij onder andere de graad ‘associate degree’ genoemd. En dus niet de – niet bestaande – propedeuse van de Ad.

Het college van beroep adviseert de student, die zijn Ad inmiddels heeft afgerond, om de Nyenrode Universiteit bij het inschrijven te wijzen op de wetspassage over de associate degree.

Tekst: Jos van Nierop
Illustratie: Katja Hermann

Dit artikel werd geschreven op basis van de schriftelijke uitspraak in deze zaak.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to De uitspraak: Geen propedeutisch getuigschrift voor RAC-student

  1. Tijdens mijn intakegesprek voor de studie officemanagement is mij ook niet kenbaar gemaakt dat een P halen geen optie is bij een AD. Hier kwam ik pas achter nadat ik een goede maand begonnen was met de studie. Nu is dat voor mij geen punt omdat ik in principe geen propedeuse nodig heb maar het had wel duidelijk kenbaar gemaakt mogen worden (op de website, informatiefolders en tijdens het intakegesprek met de docenten van het RAC). Ik snap de frustratie van de student.

  2. Om deze onduidelijkheid voortaan te voorkomen is in de Onderwijs- en Examenregeling van de Ad-opleidingen het volgende zinnetje opgenomen: “De associate degree-opleiding kent geen propedeutisch examen.”

  3. De Universiteit Utrecht stelt als toelatingseis vaak een propedeuse OF een equivalent daarvan. Het eerste jaar van een associate degree of een andere studie zonder propedeutisch examen kan als equivalent aangevoerd worden. Het zou Nyenrode sieren ook studenten zonder propedeuse maar met 60 studiepunten uit het eerste jaar toe te laten.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top