Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
13 juni 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

De Uitspraak: Ondanks negatieve feedback komt onvoldoende totaal onverwacht

Gepubliceerd: 19 February 2018 • Leestijd: 1 minuten en 54 seconden • Uitspraak

Een onvoldoende krijgen is natuurlijk nooit leuk. Een student pedagogiek zegt volkomen verrast te zijn door het lage cijfer voor haar stage. Ze vroeg de opleiding om een second opinion en een aangepaste regeling, zodat ze toch haar minor kon gaan volgen. Ze kreeg haar zin niet en vecht die beslissing aan.

Klacht van: student pedagogiek

Over: onvoldoende voor stage

Uitspraak: ongegrond

Het cijfer voor de stage in het derde jaar bleek een vijf te zijn en dat zag de student totaal niet aankomen. Bij het tussenassessment waren de examinatoren volgens de student positief. De werkrelatie met het stagebedrijf was weliswaar niet goed, maar daar zou ze aan werken. De student was in de veronderstelling dat de relatie verbeterd was en wijt het slechte cijfer aan de gebrekkige communicatie vanuit de opleiding.

Ook vindt ze de beoordeling onduidelijk, onredelijk en te kort. De student zou daarom graag een second opinion voor haar beoordeling willen en een regeling treffen waarmee zij toch haar minor kan volgen. Want zonder voldoende mag zij die niet doen.

Een minor volgen zodat je meer tijd hebt om in beroep te gaan, is geen goed argument voor een aangepaste regeling.

De voorzitter van de examencommissie van ISO (sociale opleidingen), de verweerder, is het niet eens met de student en stelt dat de student op tijd op de hoogte is gesteld van haar disfunctioneren. Bovendien zijn van alle gesprekken notities gemaakt en opgeslagen in het studentenvolgsysteem Osiris. De student kan deze notities makkelijk lezen. De examinator heeft tijdens het tussenassessment de zorgen uitgesproken en was, naar eigen zeggen, helemaal niet positief over haar functioneren. De student is hier zeker van op de hoogte gesteld, zo is terug te lezen in de aantekeningen in Osiris.

Second opinion overbodig

Ook wil de opleiding geen second opinion, want er waren bij de beoordeling al twee examinatoren betrokken. Daardoor is een second opinion overbodig. De opleiding wil verder geen uitzondering op de regeling maken omtrent de toegangseisen voor de minor. Zij heeft namelijk nog meerdere vakken openstaan die ze in de tussentijd kan afronden. Volgens de opleiding wil ze de minor alleen volgen zodat zij meer tijd heeft om in beroep te gaan tegen de onvoldoende voor de stage. Dit is volgens de verweerder geen goed argument om de regels aan te passen.

Verwachtingen van een vierdejaarsstudent

Het college van beroep voor de examens is het daarmee eens. De student was overduidelijk op de hoogte van haar disfunctioneren en haar argumenten zijn volgens het college niet bepaald geloofwaardig.

Zij kon de notities in Osiris lezen en van een vierdejaarsstudent wordt verwacht dat zij het beleid kent. En aangezien zij haar stage niet heeft gehaald omdat ze een slechte werkrelatie had met haar werkgever, moet zij de stage in het geheel herkansen bij een ander bedrijf. Het college van beroep voor de examens vindt het belang van de student niet zwaar genoeg wegen om een aangepaste regeling te treffen.

Tijdens de zitting maakte de student bekend een nieuwe stage te lopen bij een ander bedrijf.

Tekst: Lana van der Meer

Illustratie: Jarek van Dalsen

Dit artikel werd geschreven op basis van de schriftelijke uitspraak in deze zaak.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

 

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to De Uitspraak: Ondanks negatieve feedback komt onvoldoende totaal onverwacht

 1. Mijn advies voor mensen die niet mogen starten met een minor omdat er dusdanige eisen gesteld worden:
  Zoek in de hogeschoolgids het artikel op waarin staat beschrijven dat de opleiding(/opleidingsmanager) zich moet inzetten om een studeerbaar programma aan te bieden.

  Bij de RMU (inmiddels RMI) zijn er destijds ook belachelijke eisen gesteld en is elke student die een brief naar de examencommissie heeft gestuurd waarin hij/zij refereert naar het betreffende artikel, toch in de gelegenheid gesteld om te starten met de minor.

  Deze regeling is er niet voor niks!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Recente artikelen

Back to Top