Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
4 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

De uitspraak: Student had inschrijfprocedure hertentamens moeten weten

Gepubliceerd: 8 November 2018 • Leestijd: 1 minuten en 15 seconden • Uitspraak Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een student van het instituut Engineering en Applied Science (EAS) heeft tevergeefs aangeklopt bij het college van beroep. Hij wilde dat de examencommissie hem vanwege een ‘mislukte tentameninschrijving’ alsnog herkansingen zou bieden.

Afbeelding vrouwe justitia graffiti

Klacht van: student EAS
Over: inschrijving hertentamens
Uitspraak: ongegrond

De bewuste student stelt dat hij zich inschreef voor twee herkansingen op de laatste dag dat dat kon. Toen hij zich drie dagen later realiseerde geen ontvangstbevestiging te hebben gekregen en ook niet te zijn ingeschreven, trok hij aan de bel.

Wel of geen inschrijfproblemen?

Er deden zich problemen voor tijdens de inschrijfprocedure, stelt de student. De examencommissie bestrijdt dat: er zijn geen problemen geconstateerd en studenten hebben ook geen melding van problemen gemaakt. Bij een ander tentamen was dat wel het geval en daar heeft de student alsnog de mogelijkheid gekregen om te herkansen.

Vooruitlopend op de uitspraak van het college van beroep kreeg de student ook de mogelijkheid deel te nemen aan de twee andere herkansingen. Maar zonder dat te melden maakte de student daar geen gebruik van. Toen de voorzitter van de examencommissie de student belde om te vragen waarom hij er niet was, kreeg hij als antwoord ‘dat hij het allemaal niet snapte’.

De bijzondere omstandigheden die de student in het bezwaarschrift noemt (‘een chronische aandoening’ waar hij met en ‘met regelmaat last’ van ervaart) vindt de examencommissie geen reden om niet te voldoen aan de regels rond inschrijving voor hertentamens.

‘Inschrijfprocedure op Hint te lezen’

Het college van beroep voor de examens is het met de examencommissie eens dat de student had kunnen weten wat de procedure is met betrekking tot het inschrijven voor herkansingen. Dat je dus bijvoorbeeld altijd een bevestigingsmail ontvangt. Aan het begin van het studiejaar heeft de student een handleiding over het inschrijven ontvangen. Bovendien is de inschrijfprocedure op Hint te lezen.

Het niet of niet correct inschrijven is de student daarom zelf toe te rekenen, oordeelt het college van beroep.

Tekst: Jos van Nierop
Beeld: Katja Hermann

Dit artikel werd geschreven op basis van de schriftelijke uitspraak in deze zaak.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to De uitspraak: Student had inschrijfprocedure hertentamens moeten weten

  1. gewoon automatische inschrijvingen toepassen. zijn ook alle problemen weg.

  2. Automatisch inschrijven of niet? Wat zijn de voor- en nadelen? Waarom moet een student überhaupt inschrijven voor een herkans? Als je een onvoldoende hebt is het toch logisch dat je de herkans moet maken? Kortom; zou Profielen hier eens in kunnen duiken?

  3. slaat ook nog steeds nergens op dat je je moet inschrijven, uitschrijven lijkt me lgischer in een hbo leeromgeving..
    het is niet zo dat de klas opeens groter wordt of de lokalen kleiner. ik neem aan dat het nu niet gelinked is aan de cijfers ofzo

  4. Inschrijven voor tentamens is naar mijn mening onnodig en stressverhogend. Zowel de studenten als de docenten hebben het druk genoeg met de colleges, voorbereiden op tentamens etc. en vervolgens moeten docenten de studenten er meermaals op wijzen zich in te schrijven voor tentamens en de studenten zelf zijn vaak te gestressd door en druk met studeren voor de tentamens.

    Bij mij op het AD moeten we ons alleen inschrijven voor hertentamens uit voorgaand studiejaar, ook zoiets geks: we zijn gewend dat we automatisch worden ingeschreven voor zowel reguliere tentamens als de herkansingen maar toch moeten we ons plots inschrijven als het iets betreft uit voorgaand studiejaar…

    HR: Bespaar jezelf, je overwerkte en drukke docenten en je studenten eens wat druk en maak het allemaal automatisch!

  5. Ik sluit me helemaal aan bij bovenstaande reacties. En na 8 jaar studeren aan de HR (2 studies) is het nog steeds onbegrijpelijk en soms zelfs ergerlijk dat ik niet automatisch wordt ingeschreven voor toetsen (behalve dan als je je inschrijft voor het vak zelf) of voor hertoetsen. Als ik aan een toets heb deelgenomen maar deze niet heb gehaald, is het zo moeilijk om mij automatisch in te schrijven voor de herkansing?! Alhoewel het handelen van de student in bovenstaand verhaal ook wel vraagtekens kan oproepen trouwens.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top