Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Geke is 21 en vierdejaars verloskundestudent. In haar blogs schrijft ze over de avonturen van een verloskundige (in opleiding). Geke’s eerdere blogs lees je hier. Meer Geke? Je kan haar ook volgen via haar Life of a midwife Facebookpagina.

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Ik leef in de verloskundige bubbel

Gepubliceerd: 8 May 2018 • Leestijd: 1 minuten en 30 seconden • Geke

Toen mijn vader me vanmorgen naar de trein bracht, zei hij: ‘Gek eigenlijk hè, dat we Nederland zo vastzetten door alles tussen negen en vijf te laten draaien.’ Even verschijnt er een glimlach op mijn gezicht. Verloskunde laat zich immers niet plannen en zeker niet tussen negen en vijf.

Het is iets bijzonders aan de verloskunde en tegelijkertijd aan de wereld. Want terwijl ik een aanstaande moeder help de steeds krachtiger wordende weeën weg te zuchten, zie ik hoe tientallen auto’s zich richting de snelweg bewegen. De wereld gaat door, ook als er binnen nu en een paar uur een nieuw mens geboren wordt.

In een ziekenhuis vind ik dat sowieso een gek idee. Kijkt er nu iemand twee verdiepingen onder mij door eenzelfde raam naar buiten, terwijl zijn patiënt aan het einde van het leven staat? Het zijn soms schrille contrasten waar we mee te maken hebben. In de verloskunde zien we gelukkig vaak de positieve kant van het (nieuwe) leven.

Als verloskundige (in opleiding) ben je altijd bezig met zwangerschap, geboorte en de eerste periode daarna. Waar veel mensen blij zijn als ze met hun kinderen ‘uit de luiers’ zijn, kan een verloskundige hier nooit van spreken. Soms lijkt het ook wel alsof er niet zoveel andere dingen bestaan. Mijn vriendinnen zouden liegen als ze zouden zeggen dat ze niet gek worden van mijn verhalen over zwangere vrouwen, hilarische partners en huilende baby’s. Men spreekt niet voor niets over ‘de verloskundige bubbel’.

Omdat de verloskunde zich niet laat plannen, vraagt dit veel van je als (studerend) hulpverlener. Als er een cliënte belt, moet je verloskundige brein direct geactiveerd zijn. Ook midden in de nacht, op kerstavond of terwijl je net een toost uitbrengt op je jarige partner. Soms vraag ik mij weleens af hoe het is om iets anders te studeren. Om niet altijd bezig te zijn met datgene wat je later wordt. Sterker nog, om niet zeker te weten wat je later wil worden.

Er is één ding dat voor mij als een paal boven water staat: ik word verloskundige. Waar een student bedrijfskunde nog honderd kanten op kan met zijn studie, word ik heel specifiek opgeleid. Ik word opgeleid om te functioneren in de verloskundige bubbel. De bubbel die zich niet laat plannen, die altijd maar door zweeft. Soms voelt het net alsof onze wereld boven de ‘normale’ wereld staat. En niet qua rangorde hoor, helemaal niet. Maar gewoon omdat de verloskunde altijd doorgaat. Ook als de wereld even stil lijkt te staan.

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top