Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Serge Feldmann was van 2011 tot 2024 studentendecaan op de HR en is nu senior beleidsadviseur studentenwelzijn. Hij blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

December, een maand voor kwetsbaarheid en moed

Gepubliceerd: 3 December 2018 • Leestijd: 1 minuten en 30 seconden • Serge

Onwillekeurig schiet ik tijdens de decembermaand in de terugkijk- en lijstjesmodus. Wat wil ik heel snel vergeten en waarvan wil ik nog zo lang mogelijk nagenieten? En hoe is de balans tussen die twee? Ik raad je aan dat ook voor jezelf te doen. En liefst vaker dan eenmaal per jaar.

Even stilstaan en contempleren. Contem-wattuh?! Oké: je innerlijke stories en posts terugkijken. En dus niet alleen de juichmomenten die je wereldkundig maakte, maar ook de dingen waar je niet blij mee was. Dat blijkt voor veel mensen niet makkelijk. Het vraagt om moed en kwetsbaarheid. Laat dat precies mijn wens voor jou zijn in 2019.

Dus hierbij presenteer ik een snelcursus moed en kwetsbaarheid. Let ff op.

Feit 1: we zijn allemaal per definitie kwetsbaar, imperfect en overgeleverd aan een heleboel onvoorspelbaarheid. En we streven allemaal, waar ook ter wereld, hetzelfde na: geluk, veiligheid, vrede en gezondheid. Je bent dus allang kwetsbaar en mag dus stoppen jezelf en anderen wijs te maken dat je het niet bent. Zo, da’s lekker. Voel je de ontspanning al?

Feit 2: moed is niets anders dan de bereidheid te willen leren en te ontwikkelen wat je nog niet kunt, waar je nog niet goed in bent of wat je nog niet snapt. En dat je begrijpt dat je daarbij, net als met leren fietsen, gegarandeerd een paar keer gaat vallen en je dan alleen maar weer hoeft op te staan. Je mag dus loslaten dat je alles goed, snel, perfect en succesvol moet bereiken. Dat zou je leven overigens ook supersaai maken.

Simpel, maar toch doen we dit en masse niet. Maar goed voorbeeld doet volgen, zeggen ze.

Mijn kwetsbaarheid: ik wil vaak het beste jongetje van de klas zijn. Waarom? Compensatiegedrag. Ik vind mezelf nog steeds niet goed genoeg, dus er moet een schepje bovenop. Want dan kun je complimentjes krijgen en vinden mensen je goed en aardig. Hoe dat zo kwam? Ach, je kent het wellicht. Vroeger gepest op school.

Mijn moed: ik kijk ernaar met een glimlach. Ik ben me bewust van mijn imperfecte mens-zijn en kijk met de ogen van een vriendelijke en steunende persoon naar mijn worstelingen. Ik zoek naar en probeer andere, gezondere en nieuwe manieren om mijzelf goed genoeg te vinden.

En weet je, dat is niet alleen soms lastig, vervelend, frustrerend en irritant, maar ook inspirerend, spannend, leuk en leerzaam. Ik heb er oprecht plezier in. En dat gun ik jou ook. Dus begin vandaag nog en inspireer anderen. Hieronder in de comments is ruimte voor jouw kwetsbaarheid en moed. En oké, dat mag ook anoniem.

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

6 Responses to December, een maand voor kwetsbaarheid en moed

  1. Moedig, Serge!

    Kwetsbare groetjes (ik ben als kind ook gepest…) van je collega Simone

  2. December de maand voor kwetsbaarheid en moed? No nut november is voorbij dus december is de maand voor kei -en keiharde seks!

  3. Het is dus niet nodig om je ‘goed genoeg’ te voelen, maar toch fijn: een compliment. Mooi geschreven weer, Serge. En inderdaad, voor velen en ook voor mij herkenbaar.

  4. Ik heb een 16 jarige dochter die zichzelf niet goed genoeg vindt, en dat vervolgens ook weer ontkent. Ik denk omdat zij vindt dat dat ook weer een vorm van falen is. Hoe kan ik haar helpen?

  5. @Joop: ze is van harte welkom. Maar bottom line Komt het er op neer dat jonge mensen weer moeten leren wat de ware aard van het leven is en dat dingen als Insta, Snapchat, YouTube, etc. Dat doorgaans niet zijn. Dat imperfectie de enige constante is en dat dat ook OK is. Misschien kun jij haar dus juist eigen ‘faalmomenten’ vertellen waar je laat zien wat je er uithaalde en er dus in feite juist ook iets mee won.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top