Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
7 september 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Darice de Cuba is webdeveloper bij Profielen. Zij is geboren op Aruba en woont sinds 2000 in Nederland. Ze houdt zich graag bezig met toegankelijkheid en inclusie waarover ze blogt op haar Engelstalige blog. Darice is laat-doof. Naast front-end developer is ze ervaringsdeskundige met expertise in inclusief design.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Deze zelfhulpboeken hielpen mij als chronisch zieke

Gepubliceerd: 29 November 2018 • Leestijd: 1 minuten en 28 seconden • Darice

Zelfhelpboeken zijn populairder dan ooit. Persoonlijk begon ik zelfhulpboeken te lezen na het zien van een paar TED Talks over onderwerpen als happiness en vulnerability.

Zoals de meeste mensen heb ook ik een periode in mijn leven gehad waarin ik met veel vragen zat: Hoe word ik ‘gelukkig’ ondanks dat ik chronisch ziek ben? Wat is mijn plek in deze prestatiegerichte maatschappij waarin de norm nog steeds een negen-tot-vijfbaan en huisje-boompje-beestje is?

Na het lezen van tientallen boeken, waarvan ik sommige niet eens uitlas, bleef er een aantal over dat zeker heeft bijgedragen aan mijn geluk, het verbeteren van mezelf en mijn zelfinzicht.

Deze drie titels staan bovenaan mijn lijst van zelfhulpboeken die impact hebben gehad op mij.

Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking – Susan Cain

Het lezen van Quiet was een openbaring voor mij. Ik kreeg eindelijk bevestiging: ik ben niet raar, maar introvert! Ik snapte nu waarom ik snel moe word van sociaal zijn, waarom ik me terugtrek in een ruimte vol mensen, waarom ik op mijn best ben in een-op-eengesprekken. Dit boek gaf me de geruststelling dat ik niet ‘anders’ ben, alleen omdat ik geen sociaal beestje ben.

Daring Greatly – Brené Brown

Daring Greatly was voor mij een pittig boek. Ik ben van de stoïcijnse leer: niet klagen, je emoties beheersen en doorbikkelen. Na het lezen van Daring Greatly en het meerdere keren bekijken van Brené Browns TED Talk heb ik eindelijk geleerd om opener te zijn en te praten over hoe het is om chronisch ziek en laat-doof te zijn.

The Antidote: Happiness for People Who Can’t Stand Positive Thinking – Oliver Burkeman

Dat je altijd maar positief moet zijn, is een cliché van onze tijd. Alsof met positief denken alleen alles wel goed komt. The Antidote verkent verschillende theorieën en filosofieën over omgaan met tegenslagen en hoe je ‘gelukkig’ kan worden terwijl het leven soms moeilijk is. Volgens Burkeman mag je ook je negatieve gevoelens verkennen en erkennen, en zijn deze net zo valide als positieve emoties.

Deze boeken heb ik inmiddels alweer een aantal jaren geleden gelezen, maar de lessen die ik eruit heb getrokken, staan me nog steeds bij. Ik zit nu wat lekkerder in mijn vel en heb ook mijn kennis van stoïcijnse filosofie en psychologie ermee verdiept.

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Deze zelfhulpboeken hielpen mij als chronisch zieke

  1. Ah, Oliver Burkeman, ik lees graag zijn column in Guardian Weekly

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top