Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hbo-afgestudeerden steeds makkelijker aan de bak

Gepubliceerd: 19 April 2018 • Leestijd: 1 minuten en 23 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De werkloosheid onder hbo’ers is voor het vierde jaar op rij gedaald. Anderhalf jaar na afstuderen zit nog maar 3,2 procent thuis op de bank. Opvallend genoeg zijn bèta’s en technici bovengemiddeld vaak werkloos.

Werkloosheidsmonitor hbo overzicht per hbo-instelling

De werkloosheid is terug op het niveau van 2008, toen de economische crisis nog moest losbarsten. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde HBO-Monitor. Van de afgestudeerden van voltijdse opleidingen die eind 2017 werden bevraagd, was 3,5 procent werkloos. In 2016 was dat nog vijf en in 2013 zelfs 7,9 procent. Bij de afgestudeerden van deeltijdopleidingen kon slechts 2,4 procent geen baan vinden.

Krapte

Vooral in het onderwijs is de krapte op de arbeidsmarkt goed zichtbaar. Van de voltijd afgestudeerden in deze sector heeft slechts 1,4 procent geen baan. Bij gezondheidszorg ligt dat aandeel maar een fractie hoger: 1,6 procent. Op enige afstand volgt de sector sociale studies (2,9 procent) en pas daarna de sector bèta-techniek, met 3,8 procent werkloze afgestudeerden.

Ondanks het oplopende tekort aan technici is hun gemiddelde bruto maandloon het minst sterk toegenomen, al is het met 2.484 euro nog wel het hoogst. Dat laatste komt vooral doordat ze vaker fulltime werken. Kijkend naar het bruto uurloon van 15,30 euro verdienen ze minder dan in de zorg (16,20 euro) en maar nauwelijks meer dan in de sector onderwijs (15 euro). Wel hebben bèta-technici het vaakst een vaste aanstelling.

Per instelling

De monitor geeft ook werkloosheidspercentages per instelling. Van de grote hogescholen onderscheidt vooral de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen zich positief: slechts 2,3 procent van haar afgestudeerden is werkloos. De Hanze Hogeschool (2,4) Fontys (2,6), Avans (3,0) en de Hogeschool van Amsterdam (3,1) volgen op de voet. Hogeschool Rotterdam zit met 3,9 procent werklozen iets boven het landelijke gemiddelde.

Bij drie kleine hogescholen is de werkloosheid nul. Dat geldt voor de lerarenopleidingen van Driestar Hogeschool en van Hogeschool iPabo, maar ook voor kunstenhogeschool Codarts Rotterdam. Omdat het aantal afgestudeerden er laag is (waardoor één werkloze meer of minder veel effect heeft) moeten de cijfers van kleine instellingen volgens de Vereniging Hogescholen ‘met de nodige voorzichtigheid’ worden geïnterpreteerd.

De HBO-Monitor is een jaarlijks onderzoek dat wordt uitgevoerd door het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van Maastricht University. Deze editie gaat over de lichting 2015/2016, anderhalf jaar na afstuderen. De cijfers gaan alleen over afgestudeerden die de arbeidsmarkt betreden. Wie doorstudeert of bijvoorbeeld gaat reizen, telt niet mee.

HOP, Hein Cuppen

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Hbo-afgestudeerden steeds makkelijker aan de bak

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top