Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hoe psychisch gezond is de HR-student?

Gepubliceerd: 14 November 2018 • Leestijd: 1 minuten en 8 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Er is veel te doen over de psychische gezondheid van jongeren. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu staat deze onder druk door ‘toenemende prestatiedruk en de steeds grotere rol van technologie in het dagelijks leven, vooral social media’.

Ook onderwijsminister Van Engelshoven is ongerust over het psychisch welzijn van studenten. Met haar inmiddels weer ingetrokken voorstel om het negatieve bindend studieadvies te verlagen naar 40 studiepunten hoopte ze dat de psychische druk onder studenten zou afnemen.

Hoe zit het eigenlijk op de Hogeschool Rotterdam? In 2016 deden Profielen en het kenniscentrum talentonwikkeling onderzoek onder alle studenten van de Hogeschool Rotterdam. Meer dan 6.000 studenten vulden de vragenlijst in. De gemiddelde HR-student bleek gelukkig en gezond te zijn. Maar ook op de HR is het studentenleven niet altijd even leuk.

Illustratie van een hoofd dat overloopt van de stoornissen en geestelijke ziekten, gerangschikt op aangetroffen percentage.

 

Welke functiebeperking en/of psychische aandoening melden HR-studenten?
10,5% Dyslexie/dyscalculie
7,1% Depressie (2,2% van de respondenten slikt antidepressiva)
5,9% ADHD/ADD
1,5% Autismespectrumstoornis
4,0% Migraine en/of clusterhoofdpijn
0,8% Motorische beperking
7,6% Andere functiebeperking
0,9% Visuele/auditieve beperking

Een kwart van de studenten uit de onderzoeksgroep heeft één beperking of psychische aandoening, 5 procent heeft last van twee beperkingen en 1 procent vinkte er drie aan. Studenten met ADHD, ADD of een autismespectrumstoornis hebben meer depressieve gevoelens dan studenten met andere beperkingen. 70,4 procent van de HR-studenten heeft geen functiebeperking. (Bron: Profielen 131).

Minder angst en depressie bij hoog opleidingsniveau

 

Percentage personen met angst- en/of depressieklachten, 2013. 25 jaar en ouder

Vmbo/mbo1/havo hbo wo
Depressieklachten 12,2 9,7 7,0
Angstklachten 14,4 11 9,3
Depressie en/of angstklachten 17,9 15,7 12,4

Bron: CBS Gezondheidsenquête, via volksgezondheidenzorg.info

Psychische klachten stijgen met de leeftijd

Soms lijkt het alsof een groot deel van Nederlandse jongeren psychisch in de kreukels ligt. Maar het zijn de 85-plussers die de meeste psychische klachten hebben. Wel neemt vanaf 15 jaar het aantal jongeren met één of meer psychische klachten flink toe.


Aantal personen met psychische klachten naar leeftijd, 2015

10-14 jaar 15-19 jaar
Down/depressief 3,1 9,8
Stressreactie 2,8 5,9
Angstig/gespannen 6,2 13,3

Bron: NIVEL Zorgregistraties eerste lijn, via volksgezondheidenzorg.info

Illustraties: Evi Penders

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Hoe psychisch gezond is de HR-student?

  1. Depressiviteit heeft een enorme invloed gehad op mijn leven en zeker op mijn studie. Het is belangrijk dat je veel in gesprek gaat met mensen in je omgeving en op school je SLCer of een decaan op de hoogte stelt van je huidige situatie. Ik was juist de tegenovergestelde namelijk: ik was gesloten en praatte met niemand over mijn gevoelens. Uiteindelijk heb ik het pas echt overwonnen toen ik hulp zocht (buiten school). Echter doordat ik niks op school vertelde over mijn depressie raakte ik in problemen met mijn studievertraging. Gelukkig is het uiteindelijk goed verlopen, maar mijn goude tip is zoek help en houdt iedereen op de hoogte, want mocht het zo zijn dat je niet de 48 punten haalt, kan er altijd nog een uitzondering worden gemaakt!!

  2. De uitslag van het onderzoek is niet verrassend. Depressie is een veel voorkomende comorbiditeit bij ASS stoornissen. Wees dus alert bij leerlingen met ADHD of Autisme. Niet altijd te voorkomen, maar wel te begeleiden. Een knuffel hier een schouderklopje daar. Gewoon een goed gesprek. Maak het bespreekbaar. Als ervaringsdeskundige geef ik gastlessen en merk ik dat dat veel te weinig gebeurd, en er een hele andere klas achterblijft als ik weer wegga.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top