Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

HR-studenten willen eenzaamheid tegengaan met interactieve plantenbak

Gepubliceerd: 9 July 2018 • Leestijd: 2 minuten en 22 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Met de innovatieve plantenbak Bladmuziek hoopt een groep HR-studenten het gevoel van saamhorigheid in openbare ruimtes te vergroten. Afgelopen weekend stonden zij met hun plantenbak op FestiValderAa in Drenthe.

Van links naar rechts: Yoeri, Ilona, Annelien, Nancy, Robbin en Imani.

‘Vergroot het geluk in de Landbouwbuurt door middel van groen’. Met deze opdracht gingen studenten Ilona, Yoeri, Annelien en Nancy van communication and multimedia design anderhalf jaar geleden voor het vak emerging media aan de slag.
Ilona: ‘De Landbouwbuurt ligt in Vreewijk, op Zuid. We zijn de buurt ingegaan om te praten met mensen. We kwamen tot de conclusie dat er een openbare plek mist waar mensen kunnen samenkomen. We merkten dat de buren elkaar niet kenden, sommigen spraken geen of heel moeilijk Nederlands.’

De studenten werken aan de interactieve plantenbak.

Muziek, groen en geluk

Met de vraag ‘wat is nu eigenlijk geluk?’ zijn de studenten gaan brainstormen. ‘Dat is nogal een vraag’, vertelt Ilona. ‘Wij kwamen tot de conclusie dat je gelukkig bent wanneer je iets met anderen doet wat je leuk vindt en dat het niet uitmaakt hoe goed je hierin bent.’
Uit hun onderzoek kwam ook naar voren dat in iedere cultuur muziek een verbindende factor is. Zij koppelden ‘muziek’ met ‘groen’ en ‘geluk’ en zo ontstond Bladmuziek: een innovatieve en interactieve plantenbak die mensen samenbrengt door middel van muziek.

Wanneer je de geurende kruidenplantjes in de bak aanraakt, hoor je verschillende pianotonen. De bedoeling is dat mensen die elkaar niet kennen met elkaar in contact komen door samen muziek te maken. Ilona: ‘We doen hiermee een poging de eenzaamheid te verminderen. De mensen hebben elkaar nodig om een mooi muziekstuk te maken.’

De studenten pitchten hun concept bij Innofest, een overkoepelende organisatie die dit soort projecten aan festivals aanbiedt, en met succes. Naast FestiValderAa was ook Welcome to The Village geïnteresseerd.

Raspberry pi

Met 10.000 euro subsidie op zak kon Bladmuziek werkelijkheid worden. De cmd’ers besloten krachten te bundelen met studenten van andere HR-opleidingen. Dit viel mooi samen met het vak medialab, waar het de bedoeling is om samen te werken met studenten van andere opleidingen. Communicatiestudenten Robbin en Frederique voegden zich samen met cmgt-student Imani (creative media and game technologies) bij team Bladmuziek.
Imani: ‘We werken met de populaire raspberry pi. Dat is een computer ter grootte van een pinpas. Door een capacitive touch sensormet de aarde in de plantenbak in verbinding te brengen, kunnen we meten wanneer iemand een plant aanraakt. Een ander computertje is aangesloten op de speaker en wanneer deze de signalen binnenkrijgt, hoor je muziek. Verder hebben we ook nog wat led-strips aangesloten die oplichten wanneer iemand een plant aanraakt.’

De interactieve plantenbak voor het eerst in actie op een festival.

Verbaasd

Nu de plantenbak na maandenlang hard werken af is, was het afgelopen weekend tijd voor de grote test op FestiValderAa. Robbin: ‘Op de eerste dag was er een klein technisch mankementje, maar uiteindelijk is Bladmuziek heel goed ontvangen. Iedereen was verbaasd over het feit dat je muziek kunt maken met planten. Ook is er een idee ontstaan om in de toekomst met een dj te gaan samenwerken.’

De studenten hopen dat Bladmuziek verder ontwikkeld kan worden en dat de bak uiteindelijk in Rotterdam-Zuid komt te staan, om te kunnen doen waar ‘ie voor gemaakt is: (eenzame) mensen samenbrengen.

Tekst: Zoë Cozijnsen
Fotografie: Rick ter Wal(teamfoto), Zoë Cozijnsen (werkplaatsfoto), Bladmuziek (festivalfoto)

Van 19 t/m 22 juli is Bladmuziek te zien op het festival Welcome to The Village in Leeuwarden.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to HR-studenten willen eenzaamheid tegengaan met interactieve plantenbak

 1. Een heel leuk initiatief, goed uitgevoerd ook lijkt wel. Ik ben benieuwd of insecten (voornamelijk bijen) hier dan niet van zullen schrikken o.i.d.?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top