Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Portret van Patrick Luijten voor Humans of HR

‘Ik vertegenwoordig 38.000 HR-studenten, maar de meesten zullen mij niet kennen’

Patrick Luijten is vierdejaars bedrijfskunde en voorzitter van de studentengeleding van de medezeggenschapsraad (sgmr). Dat voorzitterschap is een grote klus, hij is het hele weekend druk met het lezen van dossiers. 

‘Mijn week begint meestal al op vrijdag. Dat klinkt misschien gek, maar dat is de dag waarop ik alle dossiers binnenkrijg voor de volgende week. En dat is waarmee ik mijn weekend vul: dossiers lezen. Als voorzitter van de sgmr moet je elk dossier wel kennen, vind ik, ook al kost het veel tijd. Ik hoef niet precies te weten waar elke komma staat, maar ik moet wel antwoorden hebben als er vragen aan mij worden gesteld.

‘De centrale medezeggenschapsraad (cmr) is niet zo bekend onder studenten. Ik vertegenwoordig 38.000 studenten, maar de meesten zullen mij niet kennen. Dat moet nog een beetje groeien. We proberen dat bijvoorbeeld te bereiken via Instagram waar we sinds september actief zijn. Het is best lastig, want na een jaar zijn er weer nieuwe gezichten en dat is eigenlijk te kort om het echt voor elkaar te krijgen.

‘Wat ik merk in mijn omgeving is dat veel studenten het zien als een ver-van-mijn-bedshow. Of het nou gaat om het demonstreren tegen de stijgende studiekosten, de medezeggenschapsraad of zelfs de verkiezingen voor de Tweede Kamer: ze denken vaak dat hun stem geen nut heeft. Het kost alleen maar tijd en ze doen toch wel wat ze willen, is hun gedachte. Maar ook: ik weet niet zo goed wat het allemaal betekent, ik heb er geen verstand van, dus waarom zou ik er dan een mening over hebben. Ik vind dat jammer, want als je niet stemt, laat je de stem van een ander – waar je het misschien mee oneens bent – zwaarder wegen.

‘Het belang van een medezeggenschapsraad is heel groot. Ik doe deze functie natuurlijk omdat het goed staat goed op mijn cv – daar kan ik eerlijk over zijn – maar ook omdat ik het onwijs leuk vind om de studenten te vertegenwoordigen bij het college van bestuur (cvb). Als je het ergens niet mee eens bent, dan is dát de plek waar veranderingen ingezet kunnen worden. De leden van het cvb nemen beslissingen die van invloed zijn op de hele hogeschool.

‘Naast de medezeggenschapsraad heb ik een bijbaantje bij de gemeente Delft waar ik het klantrelatiesysteem beheer. Ik probeer mezelf zo ook buiten de studie op te leiden. School is er om je vakinhoudelijke kennis mee te geven, maar je ontwikkelt jezelf vooral ook daarbuiten, vind ik.

‘Mijn termijn als voorzitter loopt in december af en daarna ga ik afstuderen bij bouwbedrijf Heijmans. Mijn stiekeme droom is om uiteindelijk om bij zo’n bedrijf een managementfunctie te vervullen. Niet omdat ik graag besluiten wil nemen of de baas wil zijn, maar omdat ik het tof vind om het beste uit de mensen te halen. Misschien dat ik ook ooit de politiek in ga, ergens als wethouder als ik een jaar of veertig ben of zo, maar eerst wil ik even weg bij de overheid en het bedrijfsleven in.’

Tekst & beeld: Wietse Pottjewijd

Ken jij of ben jij iemand die met zijn/haar verhaal op Humans of HR thuishoort? Stuur een mailtje naar profielen@hr.nl om een afspraak te maken.
Wil je Humans of HR volgen? Dat kan via humansofhr.nl, via Instagram of de Facebookpagina. Meer lezen over Humans of HR?
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.
Gepubliceerd: 30 November 2018 • Humans of Hogeschool Rotterdam

Humans of HR

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to ‘Ik vertegenwoordig 38.000 HR-studenten, maar de meesten zullen mij niet kennen’

 1. Simone Huijbregts, Studentendecaan / CMR-lid / Masterstudent Pedagogiek says:

  Wow, Patrick, wat een superleuk stuk over jou in Profielen enne…ik weet dat het nog waar is ook! 🙂

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top