Als je opgroeit en leeft in een welvarend westers land als het onze, kun je gaan geloven dat je 24/7 moet shinen en happy hoort te zijn. En dat je alles kunt als je het maar graag genoeg wilt en dat tegenslag altijd aan jezelf ligt.
Wake up and smell the coffee: het leven is weerbarstig en grillig en we hebben maar in beperkte mate werkelijk controle. Toch doen studenten (en medewerkers) er alles aan om vooral succes na te jagen en falen te voorkomen. Het resultaat is dat de cijfers over depressie, burn-out en suïcide onder jonge mensen nog nooit zo hoog waren. Daar zie ik als decaan op de Hogeschool Rotterdam dagelijks schrijnende voorbeelden van.
Wat helpt? Veerkracht ontwikkelen! Veerkracht is het vermogen mentaal flexibel om te kunnen gaan met tegenslag. En dat is precies wat de positieve psychologie voor ogen heeft. Deze relatief nieuwe en snel groeiende stroming werkt vanuit het principe dat niet alles gerepareerd of voorkomen kan worden, maar dat we wel anders kunnen leren omgaan met die beperkte controle en tegenslag.
Bij veerkracht horen vaardigheden als reflectie, zelfzorg, emotieregulatie, acceptatie en mindfulness. Maar waar staan die op het programma van de opleidingen? Nergens dus. Toch claimen we wel de professional van de toekomst af te leveren. Professionaliteit is meer dan vakinhoudelijke kennis en vaardigheden. Professionaliteit is ook dat je goed op je benen blijft staan in roerige periodes en bij tegenslag en stress. Daarom moet de ontwikkeling van veerkracht een vast onderdeel zijn van iedere opleiding.
In oktober start de opleiding social work met een experiment waarin eerstejaars 12 weken lang 100 minuten per week een veerkracht-en-balansprogramma krijgen aangeboden. Bij de start en aan het einde wordt een test afgenomen die de mate van veerkracht meet en vergelijkt. Ik hoop dat we een significant positief verschil gaan zien. Dat zou geweldig zijn, want dat betekent ook minder zware gesprekken in mijn decanenkamer en dat houdt mij weer veerkrachtiger.
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
heel interessant/mooi artikel!
Goed plan.
toi toi toi Serge!!!
#trots op collegadecaan
Gaaf! Oplossingsgericht coachen hangt deze denkwijze ook aan en wordt in veel SLC gesprekken bij de opleiding Communicatie al toegepast. Mentale weerbaarheid is heel belangrijk en wat mij betreft de kracht van kwetsbaarheid ook. We hoeven het niet mooier te maken dan het is, maar je kunt je hersenen wel trainen om meer op het positieve te focussen en het grotere plaatje te blijven zien. Wat mij betreft gaat het ook om mobiliseren van hulpbronnen. Dus als je tegenslag hebt, zoek hulp in jezelf en om je heen. Samen slaan we er wel door!
Voor sommigen is t te laat maar voor alle die deelnemen een kans.
Mooi werk
Heel mooi en helder deze boodschap Serge, helemaal waar ! Ik probeer dit iok altijd mee te geven aan mensen met wie ik werk , die ik lesgeef of regisseer en aan mijn eigen kinderen natuurlijk ….Wat fijn dat je dit zo doet !