Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Serge Feldmann was van 2011 tot 2024 studentendecaan op de HR en is nu senior beleidsadviseur studentenwelzijn. Hij blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Je hoeft niet altijd te shinen

Gepubliceerd: 5 November 2018 • Leestijd: 1 minuten en 6 seconden • Serge

Als je opgroeit en leeft in een welvarend westers land als het onze, kun je gaan geloven dat je 24/7 moet shinen en happy hoort te zijn. En dat je alles kunt als je het maar graag genoeg wilt en dat tegenslag altijd aan jezelf ligt.

Wake up and smell the coffee: het leven is weerbarstig en grillig en we hebben maar in beperkte mate werkelijk controle. Toch doen studenten (en medewerkers) er alles aan om vooral succes na te jagen en falen te voorkomen. Het resultaat is dat de cijfers over depressie, burn-out en suïcide onder jonge mensen nog nooit zo hoog waren. Daar zie ik als decaan op de Hogeschool Rotterdam dagelijks schrijnende voorbeelden van.

Wat helpt? Veerkracht ontwikkelen! Veerkracht is het vermogen mentaal flexibel om te kunnen gaan met tegenslag. En dat is precies wat de positieve psychologie voor ogen heeft. Deze relatief nieuwe en snel groeiende stroming werkt vanuit het principe dat niet alles gerepareerd of voorkomen kan worden, maar dat we wel anders kunnen leren omgaan met die beperkte controle en tegenslag.

Bij veerkracht horen vaardigheden als reflectie, zelfzorg, emotieregulatie, acceptatie en mindfulness. Maar waar staan die op het programma van de opleidingen? Nergens dus. Toch claimen we wel de professional van de toekomst af te leveren. Professionaliteit is meer dan vakinhoudelijke kennis en vaardigheden. Professionaliteit is ook dat je goed op je benen blijft staan in roerige periodes en bij tegenslag en stress. Daarom moet de ontwikkeling van veerkracht een vast onderdeel zijn van iedere opleiding.

In oktober start de opleiding social work met een experiment waarin eerstejaars 12 weken lang 100 minuten per week een veerkracht-en-balansprogramma krijgen aangeboden. Bij de start en aan het einde wordt een test afgenomen die de mate van veerkracht meet en vergelijkt. Ik hoop dat we een significant positief verschil gaan zien. Dat zou geweldig zijn, want dat betekent ook minder zware gesprekken in mijn decanenkamer en dat houdt mij weer veerkrachtiger.

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

6 Responses to Je hoeft niet altijd te shinen

 1. toi toi toi Serge!!!
  #trots op collegadecaan

 2. Gaaf! Oplossingsgericht coachen hangt deze denkwijze ook aan en wordt in veel SLC gesprekken bij de opleiding Communicatie al toegepast. Mentale weerbaarheid is heel belangrijk en wat mij betreft de kracht van kwetsbaarheid ook. We hoeven het niet mooier te maken dan het is, maar je kunt je hersenen wel trainen om meer op het positieve te focussen en het grotere plaatje te blijven zien. Wat mij betreft gaat het ook om mobiliseren van hulpbronnen. Dus als je tegenslag hebt, zoek hulp in jezelf en om je heen. Samen slaan we er wel door!

 3. Voor sommigen is t te laat maar voor alle die deelnemen een kans.
  Mooi werk

 4. Heel mooi en helder deze boodschap Serge, helemaal waar ! Ik probeer dit iok altijd mee te geven aan mensen met wie ik werk , die ik lesgeef of regisseer en aan mijn eigen kinderen natuurlijk ….Wat fijn dat je dit zo doet !

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top