Jonathan eet heerlijke Syrische shoarma in Delfshaven
Gepubliceerd: 23 March 2018 • Leestijd: 1 minuten en 39 seconden • Jonathan van NoordHet restaurant van de Syrische vluchteling Firos Alroz stond al een tijd op het verlanglijstje van Jonathan. En terecht, zo bleek bij de eerste hap.
In maart 2014 kwam Firas Alroz (niet op de foto) vanuit het door oorlog verscheurde Syrië in Nederland terecht. In Boxmeer wel te verstaan. Omdat het diploma van de nu 39-jarige technisch ingenieur hier weinig waard bleek en hij niet wilde stilzitten, besloot hij een restaurant te openen. Want die Hollanders houden vast ook wel van de smaakvolle Syrische keuken en helemaal als dat restaurant ook nog eens gerund wordt door andere vluchtelingen.
Dat was eind 2016 en al snel hadden de regionale en culinaire media de sympathieke Alroz gevonden. Er werd zelfs gesproken van ‘de beste shoarma die je ooit geproefd hebt’. Ik had een bezoek aan restaurant Shaami Huis dan ook hoog op mijn verlanglijstje voor 2018.
Tweede vestiging geopend
Als ik binnenkom in het restaurant in Delfshaven, staat Alroz me al op te wachten. Ongeveer een keer per week komt hij nog controleren of alles op rolletjes loopt, zo legt hij uit. Alroz heeft namelijk net een tweede vestiging geopend, in Nijmegen. Dat geeft wel aan hoe goed het gaat. Het geheim? ‘We maken hier alles zelf, met verse producten en voor een goede prijs.’ En denk maar niet dat het alleen landgenoten zijn die Shaami Huis weten te vinden, want de helft van de klanten zijn Nederlanders.
Nog steeds werken er vluchtelingen in zijn zaak. Bijna allemaal Syriërs en een Irakees. ‘Voor de oorlog hadden wij allemaal een goede opleiding of werkten in de handel. Dat luxeleven mis je als je met een uitkering thuiszit. De droom om weer hetzelfde leven te hebben, jagen we nu na.’ Daarnaast geeft het werk de mannen zelfrespect en, ook niet onbelangrijk, ze leren de Nederlandse taal.
Maar goed, de shoarma dus. Je kunt kiezen tussen shoarma van kip of lam. Op aandringen van Alroz probeer ik de kipvariant, plus een frisse salade (fatoush). Hier geen vette hap gedrenkt in knoflooksaus, maar rolletjes brood met daarin vlees en een saus op yoghurtbasis. Ik kan niet anders dan mijn voorgangers gelijk geven: dit is heerlijk. Helemaal in combinatie met de salade waar ik zelfs granaatappel in herken. Als dit de maatstaf is voor de Syrische keuken, mogen er wat mij betreft nog wel een paar restaurants bij.
Het Shaami Huis vind je aan de Schiedamseweg 38. Shaami staat voor het gebied dat nu Syrië, Jordanië, Libanon en Palestina heet.
Tekst: Jonathan van Noord
Foto: Levien Willemse
Je vindt ze in dit overzicht.
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Recente artikelen
Fijne feestdagen! Profielen is weer terug in 2025
Gepubliceerd: 2 weeks agoDe Profielen-redactie gaat er even tussenuit voor de feestdagen. Maar niet gevreesd: in januari zijn we weer terug met al het nieuws over de Hogeschool Rotterdam, de ontwikkelingen op het gebied van onderwijs, UIT&THUIS-tips, blogs en meer. We wensen…
Deel dit artikel:
Lees het artikel >
UIT&THUIS: Een vleugje romantiek voor de feestdagen met Something from Tiffany’s
Gepubliceerd: 2 weeks agoEen avondje ontspannen met een romcom-film, daar zegt onze nieuwe UIT&THUIS-verslaggever Eda geen nee tegen. Na een dag werken op de hogeschool als docent commerciële economie, kijkt ze op Prime naar de feelgood-film Something from Tiffany’s. Het is vrijdagavond….
Deel dit artikel:
Lees het artikel >
Koffiesoap, Gazaprotest, verhuiscircus en dreigende langstudeerboete: dit was 2024 op de HR
Gepubliceerd: 2 weeks agoDecember is terugbliktijd. Wat hield ons op de Hogeschool Rotterdam bezig in het afgelopen jaar? Op de laatste schooldag van 2024 maken we een trip langs het belangrijkste nieuws tussen 1 januari en 31 december. Januari – Weg met…
Deel dit artikel:
Lees het artikel >
Back to Top