Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Jonathan eet heerlijke Syrische shoarma in Delfshaven

Gepubliceerd: 23 March 2018 • Leestijd: 1 minuten en 39 seconden • Jonathan van Noord

Het restaurant van de Syrische vluchteling Firos Alroz stond al een tijd op het verlanglijstje van Jonathan. En terecht, zo bleek bij de eerste hap.

Kok van het Shaami Huis

In maart 2014 kwam Firas Alroz (niet op de foto) vanuit het door oorlog verscheurde Syrië in Nederland terecht. In Boxmeer wel te verstaan. Omdat het diploma van de nu 39-jarige technisch ingenieur hier weinig waard bleek en hij niet wilde stilzitten, besloot hij een restaurant te openen. Want die Hollanders houden vast ook wel van de smaakvolle Syrische keuken en helemaal als dat restaurant ook nog eens gerund wordt door andere vluchtelingen.

Dat was eind 2016 en al snel hadden de regionale en culinaire media de sympathieke Alroz gevonden. Er werd zelfs gesproken van ‘de beste shoarma die je ooit geproefd hebt’. Ik had een bezoek aan restaurant Shaami Huis dan ook hoog op mijn verlanglijstje voor 2018.

Tweede vestiging geopend

Als ik binnenkom in het restaurant in Delfshaven, staat Alroz me al op te wachten. Ongeveer een keer per week komt hij nog controleren of alles op rolletjes loopt, zo legt hij uit. Alroz heeft namelijk net een tweede vestiging geopend, in Nijmegen. Dat geeft wel aan hoe goed het gaat. Het geheim? ‘We maken hier alles zelf, met verse producten en voor een goede prijs.’ En denk maar niet dat het alleen landgenoten zijn die Shaami Huis weten te vinden, want de helft van de klanten zijn Nederlanders.

Nog steeds werken er vluchtelingen in zijn zaak. Bijna allemaal Syriërs en een Irakees. ‘Voor de oorlog hadden wij allemaal een goede opleiding of werkten in de handel. Dat luxeleven mis je als je met een uitkering thuiszit. De droom om weer hetzelfde leven te hebben, jagen we nu na.’ Daarnaast geeft het werk de mannen zelfrespect en, ook niet onbelangrijk, ze leren de Nederlandse taal.

Maar goed, de shoarma dus. Je kunt kiezen tussen shoarma van kip of lam. Op aandringen van Alroz probeer ik de kipvariant, plus een frisse salade (fatoush). Hier geen vette hap gedrenkt in knoflooksaus, maar rolletjes brood met daarin vlees en een saus op yoghurtbasis. Ik kan niet anders dan mijn voorgangers gelijk geven: dit is heerlijk. Helemaal in combinatie met de salade waar ik zelfs granaatappel in herken. Als dit de maatstaf is voor de Syrische keuken, mogen er wat mij betreft nog wel een paar restaurants bij.

Het Shaami Huis vind je aan de Schiedamseweg 38. Shaami staat voor het gebied dat nu Syrië, Jordanië, Libanon en Palestina heet.

Tekst: Jonathan van Noord
Foto: Levien Willemse

Benieuwd welke Rotterdamse restaurants Jonathan nog meer getest heeft?
Je vindt ze in dit overzicht.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Recente artikelen

Back to Top