Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Zwart logo Profielen

Meer over:  

#ov-kaart #stufi #studietips #leenstelsel #buitenland #web app installeren

Kamer wil beste opleidingen in de schijnwerper houden

Gepubliceerd: 13 February 2018 • Leestijd: 1 minuten en 17 seconden • Nieuws

Sommige opleidingen steken boven het maaiveld uit. Dat moet op de een of andere manier zichtbaar blijven, staat in een VVD-motie die vandaag in de Tweede Kamer is aangenomen.

Tot ergernis van de VVD gaan de oordelen ‘goed’ en ‘excellent’ verdwijnen in de opleidingsbeoordelingen van onderwijskeurmeester NVAO. Daar zorgde de SGP voor met een amendement dat vorige week al brede steun kreeg en vandaag inderdaad is aangenomen.

Het is gewoon geen overheidstaak om te zeggen of een opleiding excellent is, vindt SGP-Kamerlid Roelof Bisschop. De overheid moet alleen kijken of opleidingen aan de wettelijke eisen voldoen.

Sommige opleidingen zijn nu eenmaal een 6, of een 9

VVD-Kamerlid Judith Tielen ziet het anders. Sommige opleidingen zijn nu eenmaal een zes, of een negen. Waarom kunnen we het beestje niet gewoon bij zijn naam noemen? Met haar motie wilde ze redden wat er te redden valt.

In de komende maanden moet de regering met een alternatief voor de gedifferentieerde oordelen komen, staat in de motie, ‘waarin ook excellentie tot uitdrukking komt’. Een meerderheid van de Tweede Kamer is daar wel voor te porren, bleek uit de stemmingen vandaag – al stemde onder meer de SGP tegen.

Oordelen van NVAO toegankelijker maken

Het is afwachten hoe dit alternatief eruit gaat zien. In het debat van vorige week opperde minister Van Engelshoven dat de oordelen van keurmeester NVAO misschien toegankelijker gemaakt kunnen worden. Die oordelen bevatten immers ‘een zekere kleur’, stelde de minister. ‘Panels benoemen bijvoorbeeld de sterke en zwakke punten van de opleiding. Daar hebben we geen apart predicaat voor nodig.’ Verder dan dat wilde ze niet gaan, zei ze tegen de Kamer.

De excellente opleidingen zelf en makers van de Keuzegids zeiden vorige week dat ze het jammer vinden als het onderscheid tussen opleidingen helemaal verdwijnt in de oordelen van de NVAO. ‘De accreditatie is bedoeld om een kwaliteitscultuur bij opleidingen aan te moedigen’, zei Keuzegidsdirecteur Frank Steenkamp. ‘Dan is het wel vreemd als je bij al die honderden opleidingen alleen maar een paar wrakken van de weg haalt en helemaal niet meer aangeeft wie er boven het maaiveld uitsteekt.’

HOP, Irene Schoenmacker

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Kamer wil beste opleidingen in de schijnwerper houden

  1. Laten we eerlijk wezen, met sommige opleidingen heb je een grotere kans op succesvol te worden dan andere opleidingen. Maar vergeet niet dat een opleiding slechts een basis is! Het zegt nog vrij weinig over je toekomst. Soms spreken mensen ook over hbo en hbo+ opleidingen. Hbo opleidingen zijn opleidingen als Pedagogie, pabo, communicatie en HBO+ zijn opleidingen als Bedrijfskunde MER, Werktuigbouwkunde, hbo- rechten.

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over ons spelregels

Back to Top