Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Koreaans barbecueën aan het Zwaanshals

Gepubliceerd: 20 April 2018 • Leestijd: 1 minuten en 23 seconden • Jonathan van Noord

Korea is de afgelopen tijd vaak in het nieuws. Positief tijdens de recente Olympische Spelen en negatief door de dreiging vanuit Noord-Korea. Maar zelden gaat het over de Koreaanse keuken. En laat die nou net bijzonder smaakvol zijn.

Interieur van Koreaanse barbecue bar Allegaartje

Als je weleens op een foodfestival bent geweest of in de Fenix Food Factory, heb je ‘m vast gezien: de felrode Tenca Deluxe caravan uit begin jaren zestig van Allegaartje. Vanuit dit stukje rijdend Hollands erfgoed laten Janneke en Valentijn sinds 2013 Rotterdam en omgeving kennismaken met de Koreaanse keuken. En met succes. Want toen het tweetal in 2016 op zoek moest naar een grotere productiekeuken, ontstond het idee om er een klein restaurantje aan vast te plakken. En dus vind je aan het Zwaanshals, met een knipoog naar hun caravan, een sfeervolle huiskamer die is ingericht met diezelfde Koreaanse spulletjes uit de sixties. Nu weet je gelijk waar de naam Allegaartje vandaan komt.

Niet alleen het interieur is gezellig kneuterig, de activiteit van vanavond ook. Want midden op de bijpassende formicatafel staat een feloranje Koreaanse barbecue (bulgogi). Omdat de huizen in Korea niet zo groot zijn, eten Koreanen vaak buiten de deur en mensen van alle rangen en standen schuiven dan aan rond de bulgogi. Die kun je het beste vergelijken met ons gourmetstel. Hier krijg je alleen niet allemaal je eigen pannetje, maar leg je stukjes flinterdun gemarineerd rundvlees op de gloeiendhete plaat van de met kooltjes gestookte barbecue.

Het gegrilde rundvlees eet je in een soort wrap van sla. Die vul je vervolgens met allerlei smaken: zeewier, rijst, aubergine, komkommer, rettich en natuurlijk kimchi (Koreaanse ingemaakte kool). Om het geheel wat meer pit te geven, komt er nog een lik gochujang (Koreaanse chilipasta) op en happen maar. Het vlees is zacht en lichtzoet van smaak door de marinade van sojasaus, gember en knoflook. De ingemaakte groenten zorgen voor een frisse toets, waarna het pittige van de gochujang komt. Erg smaakvol en licht verteerbaar.

Het leukste is misschien nog wel dat het in Korea heel normaal is om je tafelgasten te voeren, want dan weet je zeker dat zij in al het drankgelag genoeg hebben gegeten. Een origineel idee voor een date wat mij betreft.

Allegaartje, Zwaanshals 277, Bulgogi kost 26 euro, maar er zijn ook goedkopere maaltijden op de kaart.

Tekst: Jonathan van Noord
Foto’s: Anne Hospers

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Koreaans barbecueën aan het Zwaanshals

 1. Restaurant Gamasot is ook bijzonder lekker met zijn Koreaanse eten, en wat prijs betreft ook erg aantrekkelijk. Alleen de aankleding van het restaurant is niet erg luxe, het is meer een eethuisje. De kok staat midden in de zaak je eten klaar te maken, je ziet dus precies wat je krijgt. Alles is altijd superlekker en supervers!

 2. Seoul Sista in centrum Rotterdam is ook een erg leuk en lekker Koreaans restaurant! Het concept is een all-you-can-eat restaurant waar je onbeperkt vlees/vis/gevogelte kunt bbqen. En ook van de kaart onbeperkt gerechten kunt bestellen. (zelfs sushi). Dikke aanrader.

 3. Hankukmi is een beetje zoals Seoul Sista, alleen dan minder hip (misschien zelfs wat oubollig), maar is de beste kbbq die je kunt vinden in Rotterdam. Lekker grote porties, vriendelijk personeel en gewoon heerlijk eten. Je kunt het haast niet vinden online, maar het is verstopt boven chinees restaurant Spicy Temptation. Je moet daarvoor eerst een krakende trap omhoog, maar dat is het zeker waard!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Recente artikelen

Back to Top