Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca kopje thee

Lieve Tosca, hoe zorg ik dat m’n baas flexibeler wordt?

Lieve Tosca,

Sinds een paar maanden heb ik een bijbaan bij een koffietentje. Ik vind het werk en mijn collega’s superleuk, maar mijn baas doet moeilijk. Ik werk één doordeweekse dag én een dag in het weekend. Ik moet al weken van tevoren m’n aanwezigheid doorgeven en als ik eens wat heb (iets met familie of school) kan ik nooit even wisselen met een collega. Terwijl mijn school natuurlijk altijd voor gaat, dat is nou eenmaal zo als je met studenten werkt. En m’n baas gaat ook uit z’n dak als ik tijdens het werk even m’n telefoon check. Maar dat moet toch gewoon kunnen? Hoe zorg ik dat m’n baas wat flexibeler wordt?

Lfs, Horeca-slaaf

Lieve Tosca kopje thee

Lieve Horeca-slaaf,

Ik vrees dat het probleem niet bij je baas ligt, maar bij jou. En ik zal je uit het perspectief van je baas proberen uit te leggen waarom. De baas van het koffietentje had een probleem: hij kon al het werk niet alleen aan, dus hij had personeel nodig om hem te helpen. Hij zocht en vond jou. In ruil voor geld (een gedeelte van zijn omzet) werk jij nu een paar dagen per week voor hem.

Dat jij voor hem werkt, heeft consequenties: je moet er zijn wanneer je ingeroosterd bent en als je in de zaak staat, moet je werken. Dat je je roosterwensen door mag geven is al supersympathiek. Een rooster maken kost veel tijd, zeker als je ook nog eens rekening moet houden met alle wensen.
En als zo’n rooster af is, is het fijn als iedereen zich er gewoon een beetje aan houdt en dat je het niet om de drie dagen opnieuw hoeft te maken. Want als baas heb je meestal nog wel wat andere dingen te doen naast roosteren.

En over het telefoongebruik tijdens werktijd: als je op je werk bent, moet je werken. En als je aan het werk bent, heb je zeer waarschijnlijk geen tijd om te appen. Want als je in de horeca werkt, zijn er altijd klanten te helpen, er is altijd koffie bij te vullen, je kan altijd tafels afnemen of de vloer vegen. En als je liever appt dan dat je klanten helpt, moet je lekker thuis blijven.

Natuurlijk mag je in geval van nood (je opa ligt in het ziekenhuis, je wordt teruggebeld door school over het al dan niet halen van je diploma) je geluid aan laten staan en je telefoon opnemen. Maar je kan ook vragen of mensen tijdens werktijd naar de zaak bellen als het dringend is. Zo hoef je niet de hele tijd alert te zijn op je telefoon.

Want laten we duidelijk zijn: er is gewoon niets zo hinderlijk als horecapersoneel dat meer interesse heeft in de smartphone dan in de klanten. En voor jou voelt het misschien alsof je even kijkt, maar de mensen aan de andere kant van de bar voelen dat vaak net wat anders. Dus hou je telefoon zo veel mogelijk in je tas/zak als je aan het werk bent.

Oké, genoeg streng gedaan. Natuurlijk loopt het leven soms anders dan gepland en moet je soms eens een dienst wisselen. Om je baas te ontlasten, kan je afspreken dat de werknemers met elkaar in een appgroepje gaan om in geval van nood diensten te wisselen. Zorg wel dat de mensen met wie je afspreekt om te ruilen daadwerkelijk komen opdagen en dat de wissel in de salarisadministratie terechtkomt, anders zit je baas alsnog met de gebakken peren. En als je per se tijdens werktijd wil appen, kan dat natuurlijk altijd even op het toilet. Iedereen moet immers af en toe plassen.

Lfs Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.
Gepubliceerd: 21 March 2018 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Lieve Tosca, hoe zorg ik dat m’n baas flexibeler wordt?

  1. Wellicht dat je je baas kan versieren? Kans is groot dat hij dan wat flexibeler wordt^^

  2. Dat je diensten moet kunnen ruilen is wel te begrijpen, maar voor de baas is dat soms ook lastig, bijvoorbeeld bij het opmaken van salaris dat gekoppeld is aan het aantal gewerkte uren en je leeftijd.
    De telefoon ligt in je kluisje en mag je raadplegen tijdens je pauze.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top