Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 september 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, ik kijk helemaal niet uit naar de vakantie

Lieve Tosca,

Mijn klasgenoten tellen de uren af tot de vakantie begint. Na iedere bijeenkomst rennen ze zo’n beetje de school uit. Ze hebben zin in vrijheid, reizen en tijd met hun familie en vrienden. Ik hoor wat ze zeggen, maar ik snap er niets van. Ik vind vakanties vreselijk en dan vooral die eindeloze zomervakantie. Na een week verveel ik me dood en dan moeten ik dus nog weken. Wat kan ik doen om de komende periode dragelijk te maken? Ik kan niet wachten tot het september is.

Lfs, Back2School


Lieve Back2School,

Ik denk niet dat je de enige bent die geen klap zin heeft in de zomervakantie. Een mensenbrein gedijt bij rust, reinheid en regelmaat en een vakantie is het tegenovergestelde daarvan. In de vakantie vervalt je normale ritme en moet je ineens je eigen tijd invullen. Dat kan superstressvol zijn.

Als je het benauwd krijgt van de vrije weken die voor je liggen, is het denk ik het makkelijkst om die tijd in te vullen. Een bijbaantje is altijd een slim idee. Zo vul je je tijd in én verdien je nog wat extra geld. En er zijn ook voldoende mensen en organisaties die jouw vrijwillige hulp kunnen gebruiken. Via Rotterdammersvoorelkaar.nl vind je plekken waar je kan helpen.

Als je bang bent dat je niet genoeg uitrust als je werkt, kan je ook een paar weken van de vakantie of slechts een paar dagen per week werken. Zo houd je ook ruimte over voor ontspanning.

Als je niet wil werken, kan je wat andere leuke dingen plannen. Misschien wilde je altijd al graag een instrument leren spelen, een nieuwe taal leren, het verzameld werk van één schrijver lezen of leren schilderen. Boek een cursus, bestel materialen en ga aan de slag. In zes weken kan je, als je iedere dag een paar uur investeert, een boel bereiken.

En als je geen zin hebt om de hele tijd binnen te zitten, kan je ook lekker buiten aan de slag gaan. De NS heeft bijvoorbeeld superleuke wandelroutes tussen de verschillende stations. Als je liever wandelt met een doel kan je Pokémon Go installeren op je telefoon. De rage van een paar jaar geleden is duidelijk voorbij, maar bij mij in de straat lopen er dagelijks nog tientallen mensen Pokémon te verzamelen. Alleen én in groepsverband.

En als je nog opa’s en oma’s hebt, ga daar dan eens op bezoek.
Dat vinden ze vast supergezellig.

Lfs, Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.
Gepubliceerd: 11 July 2018 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Lieve Tosca, ik kijk helemaal niet uit naar de vakantie

 1. Ik werk heel de vakantie van 6 tot 5 en slaap de rest. Moet de studie toch ergens van betalen. En met halve schooldagen en altijd 1 dag vrij heb ik de vakantie niet voor rust nodig. Het is zelfs zo dat ik meet uitrust tijdens Dr schoolperiode

 2. Vrijwilligerswerk? Ik heb er altijd veel plezier in gehad, en ik ben nuttig geweest.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top