Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca borstel snor

Lieve Tosca, waarom hangt Profielen de vuile was van de HR buiten?

Lieve Tosca,

De afgelopen weken heb ik met stijgende verbazing de berichtgeving van Profielen bekeken. Jullie publiceren het ene na het andere kritische verhaal over de hogeschool: het verhaal over de slechte Keuzegidsscore van verpleegkunde, die gestopte buitenlandse master Inepad en het sluiten van die onofficiële stilteruimte. Waarom hangt het blad van de Hogeschool Rotterdam de vuile was van de instelling buiten?

Lfs, Kritische Nieuwsconsument

Lieve Tosca borstel snor

Lieve Kritische Nieuwsconsument,

Normaal gesproken zou ik voor een vraag als deze naar de bron gaan: de redactie van Profielen. Maar aangezien ik daar werk én hoofdredacteur ben, kan ik de vraag zelf beantwoorden. We hangen de was buiten, omdat dat onze taak binnen de organisatie is. Het is natuurlijk niet ons doel om alléén de vuile was buiten te hangen, maar wel om onafhankelijk nieuws te brengen over de Hogeschool Rotterdam. En dat is niet altijd goed nieuws. Vaak wel trouwens. Het merendeel van onze artikelen laat zien wat voor leuke en diverse hogeschool we zijn en wat voor gave projecten er allemaal plaatsvinden.

Je kan ons vergelijken met het regionale nieuwsmedium van een stadje, want de HR telt 40.000 ‘inwoners’. En zoals de burgemeester (bij ons het college van bestuur) en de gemeenteraad (bij ons de medezeggenschappers) in een stad gecontroleerd worden door journalisten, worden ze dat op de HR ook. Door de redactie van Profielen.
We schrijven kritische nieuwsberichten, omdat we het belangrijk vinden dat ook de dingen die minder goed gaan aan het licht komen. Dingen die de hogeschool zelf misschien liever niet in een apart artikel zou benoemen. We doen dit niet om de hogeschool in diskrediet te brengen, maar zodat we er met z’n allen van kunnen leren.

Als er bijvoorbeeld iets misgaat binnen een opleiding is het aannemelijk dat er op meerdere plekken met dezelfde dingen wordt geworsteld. Het kan dan helpen als je leest wat er bij die andere opleiding is gebeurd en hoe ze het daar hebben opgelost. Met die kennis kunnen we in de toekomst ons werk beter doen.

In ons redactiestatuut staat dat we ‘onze taken onafhankelijk uitvoeren’, maar ook dat we ‘het belang van de hogeschool moeten dienen’. Dat is een spannende balans, zeker omdat ‘het belang’ niet voor iedereen hetzelfde is. Vind je dat we daarin de plank misslaan of heb je anderzijds kritiek op de berichtgeving, dan hoor ik dat graag van je.

Lfs, Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.
Gepubliceerd: 23 May 2018 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Lieve Tosca, waarom hangt Profielen de vuile was van de HR buiten?

  1. Als er wat minder vuile was was…. was er ook minder buiten te hangen toch?

  2. Ik moet er niet aan denken om ergens te werken waar alles blindelings geaccepteerd wordt zonder enige vorm van kritiek of zelfreflectie. Wat zou het toch mooi zijn als medewerkers binnen een chemiebedrijf naar buiten brengen dat ze het milieu vervuilen of dat bijvoorbeeld een nieuwe manager van een slachthuis zelf naar buiten brengt dat varkens daar zo mishandeld werden, maar het nu gaat aanpakken!

  3. Wat bedoel je met gecontroleerd? De media “controleert” de staat niet, dat doet de controlerende macht (de rechters). Wat de media wel zou moeten doen, daar heb ik geen idee van, maar wat het sowieso doet is met een politiek gekleurde bril nieuws brengen maar goed, dat is een ander artikel.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top