Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca denkend vingertje

Lieve Tosca, wat moet ik stemmen?

Lieve Tosca,

Volgende week zijn de gemeenteraadsverkiezingen en ik mag voor het eerst stemmen. Ik wil het graag goed doen, maar ik heb geen idee wat goed’ is. Hoe kies ik een partij die bij mij past en die het beste voor heeft met de stad? Ik overweeg nu gewoon te stemmen wat m’n ouders stemmen, maar dat voelt ook wat makkelijk. Hoe kies jij wat je stemt?

Liefs,
Stemmaagd

Lieve Tosca denkend vingertje

Lieve Stemmaagd,

Goed dat je je aan het voorbereiden bent op de verkiezingen van 21 maart. Zo’n eerste keer stemmen is natuurlijk nogal een ding aan voorbereiding en uiteindelijk is het op de dag zelf binnen een paar minuten gedaan: je loopt naar het stemlokaal, legitimeert je, gaat met je formulier het stemhokje in, kleurt een vakje naar keuze rood, stopt het formulier in de stembus en je bent klaar. Maar ja, welk vakje kleur je rood? Dat is de grote vraag.

Ter voorbereiding zou je eens een stemwijzer kunnen doen. Als je in de gemeente Rotterdam woont, is deze een aanrader. En het AD heeft er ook een voor Rotterdam én een aantal andere grote gemeentes gemaakt. Als je zo’n stemwijzer invult, krijg je een stemadvies. En met zo’n advies kan je het dan eens zijn, of niet.

Als ik een stemwijzer voor de gemeenteraadsverkiezingen invul, ben ik regelmatig verbaasd door de uitkomst. Landelijk komt de uitslag van de stemwijzer nog wel redelijk overeen met de partijen die ik sympathiek vind, lokaal kom ik vaak uit bij een partij waar ik nog nooit van heb gehoord en dat vind ik amusant.

Nou zou ik het lokale advies in de wind kunnen slaan en op de lokale afdeling van een landelijke partij kunnen stemmen (en dat doe ik dus ook weleens) maar ik vind het óók leuk om de partijprogramma’s van de kleinere partijen te lezen en de raadsleden die op de kieslijst staan te googelen. Ik kijk dan even of ze de afgelopen jaren in het nieuws zijn geweest en of ik kan achterhalen hoe ze hebben gestemd in de raad. Het is altijd mooi vermaak en soms steek ik er wat van op.

Als je een partij hebt die je interessant vindt, kan het tof zijn om naar een debat te gaan om te ontdekken hoe die partij zich verhoudt tot de andere partijen in de stad. In de meeste steden zijn de komende week nog een of meerdere debatten. We hebben morgen (donderdag 15 maart) zelfs een hogeschooldebat waarbij politici van PvdA, VVD, CDA, Leefbaar Rotterdam, CU/SGP, D66, NIDA, SP, Partij voor de Dieren en GroenLinks aanwezig zijn.

Ook plaatsen wij tot de verkiezingen dagelijks een portretje van een hogeschoolstudent of medewerker die zich kandidaat heeft gesteld. We hadden al een interview met Duygu Yildirim van de PvdA, de komende dagen volgen er interviews met Harm Tillema van de ChristenUnie-SGP, Rinaldo Valck van de NRP, Rachid Jemaoui van NIDA, Zouhair Sadikki van D66 en Jari Esbeukman van Leefbaar Rotterdam.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt. En zo niet, dan kan je altijd nog aan je ouders vragen wat ze stemmen en waarom. Maar kleur niet zonder nadenken hetzelfde vakje rood als zij. Ga op onderzoek uit, gebruik Google als factchecker en vorm je eigen mening. Je hebt niet vaak de kans om je met de gemeentepolitiek te bemoeien, dus neem de tijd om jezelf te onderwijzen en maak een onderbouwde keuze.

Lfs Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.
Gepubliceerd: 14 March 2018 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Lieve Tosca, wat moet ik stemmen?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top