Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
15 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Meer eerstejaars in hbo, maar minder op de HR

Gepubliceerd: 11 October 2018 • Leestijd: 1 minuten en 55 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Bij de hogescholen zijn er in september 2,8 procent meer eerstejaars van start gegaan dan vorig jaar. De Hogeschool Rotterdam verwelkomde 12.120 eerstejaars. Dat is iets minder (14 studenten, 0,1 procent) dan een jaar geleden.

Economische opleidingen zitten, landelijk gezien (4,7 procent meer dan vorig jaar) en op de HR (4,3 procent), het meest in de plus. Het is een stijging waar collegevoorzitter Ron Bormans niet onverdeeld blij mee is. ‘Momenteel biedt de arbeidsmarkt voldoende kansen voor afgestudeerden van de economische opleidingen. De vraag is of de arbeidsmarktpositie zo gunstig blijft, gezien de (verwachte) ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld informatisering van beroepen en binnen bepaalde sectoren, zoals het bankwezen.’

‘Harder werken om studenten naar diploma te begeleiden’

De collegevoorzitter reageert ook op de dalende instroom in de sectoren onderwijs (-7,5%), techniek (-2,4%) en gezondheidszorg (-21,6%). ‘Juist in de sectoren waar de stad, de regio en het land behoefte hebben aan meer aanwas zien we een krimp. Reden temeer om nog harder te werken om studenten met succes naar een diploma te begeleiden.’

De daling bij gezondheidszorg is overigens vooral toe te schrijven aan de landelijk ingestelde numerus fixus bij verpleegkunde. Bormans: ‘Op deze manier kunnen we de kwaliteit blijven garanderen en zijn we zeker van voldoende stageaanbod.’ De fixus heeft er echter voor gezorgd dat zich minder studenten hebben ingeschreven dan er geplaatst konden worden. ‘Dat is natuurlijk niet goed’, zegt de collegevoorzitter. ‘Dus gaat de fixus eraf en mogen we veronderstellen dat we de instroom weten te herstellen.’

Pabo: 11 procent minder op HR, 10 procent meer landelijk

Voor de pabo, qua instroom met 11 procent gedaald, hoopt de HR op een herstel begin volgend jaar. Bormans: ‘De laatste jaren schrijft een substantiële groep studenten zich in voor de februari-instroom, waardoor deze daling voor een belangrijk deel gematigd wordt.’ Landelijk gezien stijgt het aantal eerstejaars pabostudenten met 10 procent, iets waar de Vereniging Hogescholen blij mee is. Mede door strengere instroomeisen stortte de aanwas van pabostudenten drie jaar geleden in en de opleidingen zijn nog altijd van die klap aan het herstellen.

Bormans: ‘De vraag is of de instroom zoals die nu verdeeld is over de verschillende hbo-sectoren binnen onze hogeschool in balans is. Het antwoord daarop is wat ons betreft volmondig nee. Wij vinden het gerechtvaardigd om de instroomontwikkeling met onze Rotterdamse partners, zoals het beroepenveld, de gemeente, roc’s en hogescholen bespreekbaar te maken. Dat gesprek vindt al plaats en zullen we intensiveren. We moeten in gezamenlijkheid een antwoord vinden op die disbalans in instroom en gewenste uitstroom.’

Ad’s groeien als kool

De tweejarige hbo-opleidingen (associate degrees, Ad) groeien landelijk als kool, een stijging van 35 procent. Deze opleidingen zaten op de HR al langer in de lift en stegen dit jaar met slechts 3,4 procent.

Er zijn nu meer eerstejaars Ad-studenten dan masterstudenten in het hbo, maar de hbo-masteropleidingen zitten ook in de lift en trokken dit jaar 14,9 procent meer eerstejaars. Het zijn er nu 5,5 duizend. Op de HR gingen de masters met maar liefst 71,9 procent omhoog, van 203 naar 349 studenten.

HOP, Bas Belleman & Profielen, Jos van Nierop

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Meer eerstejaars in hbo, maar minder op de HR

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top