Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
27 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Rajiv is hogeschooldocent, afstudeercoordinator op de Rotterdam Academy, opleiding Ad ondernemen én CMR-lid. Lees zijn eerdere blogs.

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Ik ben voor flexibeler werken in het onderwijs

Gepubliceerd: 28 June 2018 • Leestijd: 2 minuten en 5 seconden • Rajiv

Afgelopen toetsweek was het lekker weer en moest ik wat scripties lezen. Ik deed dit heerlijk op een terras. Na een paar lattes kwam ik een collega tegen die met een cynisch lachje vroeg of ik al vakantie had. Er zat een soort ondertoon in waaruit bleek dat hij het maar gek vond dat ik op een terras aan het nakijken was. Ik vroeg me af waarom hij dit beeld had en stelde hem wat vragen. 

Hij werkt op een andere HR-locatie en daar heerst een cultuur waarin collega’s verplicht van negen tot vijf aanwezig zijn. Dat verbaasde mij. De afgelopen veertien jaar heb ik ‘het nieuwe werken’, zo nieuw is het dus niet meer, bij diverse organisaties ingevoerd zien worden en dat bevalt alle partijen goed. Reden voor mij om dit eens met wat collega’s te bespreken en te kijken of dit op andere plekken ook leeft.

De verschillen binnen onze hogeschool zijn enorm. Bij sommige opleidingen werkt men al een tijdje volgens de filosofie van het nieuwe werken, maar bij andere opleidingen op dezelfde locatie is dit not done. Hoe kan het dat er zulke verschillen zijn binnen dezelfde organisatie? Hebben we hier als organisatie geen visie en beleid op?

Binnen de Ad ondernemen delen we ons werk vrij flexibel in en thuiswerken (of dit nou doordeweeks, in de avonden of in het weekend is) is prima, zolang het werk wordt gedaan. Dit geldt uiteraard alleen voor het werk buiten de contacttijd en lestijd om, want die staat vast in het rooster.

Ik ben voorstander van het nieuwe werken, vooral omdat ik diverse topmanagers buiten het onderwijs, tijdens een netwerkbijeenkomst over het nieuwe werken, enorm positief heb horen praten over het nieuwe werken. Zo leidt deze flexibilisering volgens hen tot kostenbesparing doordat werkplekken worden gedeeld, tot meer flexibiliteit en balans tussen werk en privé, het delen van kennis en het bevorderen van samenwerking tussen personen en afdelingen.

Wat me vooral opviel, was dat de managers vonden dat mensen meer werk verrichten ondanks dat werknemers hun werkzaamheden zo inplanden dat ze meer ruimte hadden voor hun privéleven. En dat leidt uiteindelijk weer tot minder ziekteverzuim en een hoger gevoel van geluk.

Ik heb het in het verleden zelf ervaren in meetings bij Google in Dublin. Daar vergaderden we soms in het zwembad of tijdens een potje Fifa op de PlayStation. Een effectieve manier om werk ook gewoon leuk te maken. Soms iets té leuk waardoor ik lang bleef hangen. Maar goed, het gebouw was 24 uur per dag open en er was volop gratis eten en drinken, dus zo erg was dat niet.

De functie van een kantoorgebouw wordt ook anders als je het op deze manier gaat gebruiken. Er is meer ruimte voor het stimuleren van een gezonde leefstijl: fitness, ontspanningsruimtes, gaming, lounges en dakterrassen om niet alleen het IQ, maar ook het EQ te stimuleren. En uiteindelijk is het ook goed voor het milieu, want minder reizen leidt tot minder CO2-uitstoot.

Ik kan me voorstellen dat het voor een manager lastig is om zijn werknemers de vrijheid te geven. Je ziet je werknemers misschien minder vaak op de werkvloer en je vraagt je af of mensen minder effectief zijn. Maar denk eens aan de voordelen die het kan opleveren.

En het contact met de student? Ik denk dat we hierdoor juist beter nadenken over contact met de student en dit een goede plek geven binnen het rooster, naast de gebruikelijke colleges. Constant beschikbaar zijn voor de student in de docentenkamer stoort enorm bij de andere werkzaamheden zoals nakijken of voorbereiden.

Think about it!

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top