Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
13 juni 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Minister kan er niets aan doen: pabo loopt studenten mis

Gepubliceerd: 20 February 2018 • Leestijd: 1 minuten en 31 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Tientallen mbo’ers kunnen niet naar de pabo, omdat ze de speciale ‘schakelklas’ hebben gemist en hem niet mogen inhalen nu ze hun mbo-diploma al hebben. Niets aan te doen, zegt minister Van Engelshoven.

Het lijkt een technische kwestie waardoor de pabo’s in de Randstad enkele tientallen nieuwe studenten uit het mbo mislopen. Er zijn speciale schakelklassen die mbo’ers kunnen volgen als ze in feite al klaar zijn met hun opleiding. Ze moeten alleen even hun diploma-uitreiking uitstellen.

Maar dat laatste wisten veel mbo’ers niet of ze hoorden het te laat. Hoe dan ook zijn allerlei juffen en meesters in spe niet tot de schakelklassen toegelaten door een ‘bureaucratische kwestie’.

Niet oplossen

Dus vroegen verschillende politieke partijen of de minister daar nog eens naar kon kijken: moest dit nou werkelijk zo’n probleem zijn? En jawel, schrijft ze vandaag aan de Tweede Kamer, het is werkelijk een probleem. En ze kan het niet oplossen.

‘De wet biedt geen ruimte voor onderwijsinstellingen om publieke middelen te besteden aan personen die geen student zijn’, vat ze samen. Ze moesten voor deze pilot dus ingeschreven blijven staan bij hun opleiding, anders vielen ze buiten de boot.

Als ik zou toestaan de pilot voor alle geïnteresseerden open te stellen, dan zou ik de roc’s moeten verzoeken de deelnemers in te schrijven voor een (keuze)deel van een mbo-opleiding. Dat ga ik niet doen, omdat dit in strijd is met onze wet- en regelgeving.’

Reactie Hogeschool Rotterdam

Ron Bormans, voorzitter van het college van bestuur van Hogeschool Rotterdam, vindt het standpunt van de minister onbegrijpelijk: ‘Of je nu begaan bent met toegankelijkheid van het hoger onderwijs óf iets wilt doen aan het schrijnende lerarentekort in de school om de hoek, in beide gevallen trek je andere conclusies.’

De collegevoorzitter maakt zich hard voor mbo-hbo doorstroom. Zo biedt de hogeschool zelfs een baangarantie voor 15 schakelklas-mbo’ers die de pabo hebben afgerond.

Halvering

Een ander probleem gaat ze ook niet oplossen. Sommige studenten willen nu nog niet beginnen aan de pabo en wachten tot september, omdat ze dan een halvering van het collegegeld kunnen krijgen.

In Rotterdam heeft de gemeente inmiddels gezegd de helft van het collegegeld voor deze studenten te betalen, zodat ze hun start niet uitstellen. Van Engelshoven: ‘Ik waardeer dit initiatief en de lokale verantwoordelijkheid die hier genomen wordt.’ En ze voelt zich niet geroepen om het van de gemeente over te nemen.

HOP, Bas Belleman/Profielen

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top