Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Baangarantie voor 15 schakelklas-mbo’ers en 80 huidige pabo’ers

Gepubliceerd: 26 January 2018 • Leestijd: 2 minuten en 10 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Als de studenten die gisteren de mbo-hbo schakelklas afrondden over vier jaar afstuderen aan de pabo, hebben ze niet alleen een diploma, maar ook een baan op een basisschool in Rotterdam Zuid. Voor nog eens tachtig huidige pabo’ers uit Rotterdam Zuid ligt er ook een jaarcontract (met uitzicht op een vast contract) klaar. Dit allemaal met dank aan de afspraken die een jaar geleden zijn gemaakt door Rotterdamse schoolbesturen.

Renata Voss overhandigt de baangarantiecertificaten aan de kersverse pabo-studenten
Renata Voss overhandigt de baangarantiecertificaten aan de kersverse pabo-studenten

Twaalf studenten van de mbo-hbo schakelklas starten volgende week aan de pabo van de HR, eentje gaat er naar Leiden en twee kiezen voor Thomas More, maar twijfelen nog of ze nu al starten of pas in september. Omdat die twijfel te maken lijkt te hebben met de mogelijke halvering van het collegegeld voor lerarenopleidingen vanaf aanstaande september, hebben de schoolbesturen zich bij onderwijswethouder Sven de Langen hardgemaakt voor een compensatie. Met succes: als de collegegeldhalvering doorgaat, krijgen de vijftien nieuwe pabo-studenten de helft van hun betaalde collegegeld terug.

‘Ik ga meteen door, ik zit nu in die flow’

Nadine is een van de schakelklassers. Zij heeft zich het afgelopen halfjaar intensief voorbereid op een studie aan de pabo. De eventuele compensatie heeft geen rol gespeeld in haar besluit om volgende week meteen aan de pabo te beginnen. ‘Het lijkt me beter om meteen door te gaan, ik zit nu  in die flow. Het komt ook omdat mijn moeder mij erg stimuleert om door te blijven studeren.’ Ook de baangarantie heeft voor Nadine niet per se meegespeeld. ‘Ik weet natuurlijk wel dat er een tekort is aan leerkrachten.’

Maar waarom al deze inzet voor zo’n klein groepje pabo’ers? Vooral omdat het aantal startende pabo’ers de afgelopen jaren flink afnam, terwijl er nu en in de nabije toekomst wel leerkrachten nodig zijn. Met de baangarantie, officieel ‘carrière startgarantie’, willen de besturen van Rotterdamse basischolen samen met hogescholen, roc’s en de gemeente een grotere en meer diverse groep studenten interesseren in het vak van leraar in het basisonderwijs.

Stage lopen in Rotterdam Zuid

Om voor de baangarantie in aanmerking te komen moeten de genoemde schakelklasstudenten tijdens hun pabo-opleiding stage lopen in Rotterdam Zuid. Daar richten de gemaakte afspraken zich op, omdat de vraag naar leerkrachten er het grootst is.

De afspraken gingen een jaar geleden uit van jaarlijks honderd studenten aan wie evenveel baangaranties zouden worden gegeven. Daarom beperken de schoolbesturen zich niet tot de vijftien studenten van mbo-hbo schakelklas. Ook studenten die nu al op een Rotterdamse pabo zitten én in Rotterdam Zuid wonen, kunnen als ze hun diploma hebben direct op Zuid aan de slag, vertelt cvb-lid Renata Voss van BOOR (Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam). ‘Het gaat om ongeveer tachtig studenten. We gaan er bij de groep die al bezig met de pabo niet ingewikkeld over doen als ze niet op Zuid stage hebben gelopen.’

Scouting op middelbare scholen en mbo’s

De schoolbesturen hebben een jaar geleden ook afgesproken nog harder hun best te doen om middelbare scholieren te interesseren voor het vak van leerkracht. Dat gebeurt onder andere via voorlichting en scouting op middelbare scholen en mbo’s. ‘Ook zorgen we ervoor dat we er zijn op open dagen’, vertelt Voss. ‘Maar wat dat allemaal oplevert, moet nog blijken. We hopen dat we bij de nieuwe instroom in september veel baangaranties kunnen uitreiken.’

Wat nu als er over vier jaar geen vraag meer is naar leerkrachten? ‘Dan gaan we ze toch aannemen’, stelt Voss. Als de vraag groot blijft en zich niet beperkt tot Rotterdam Zuid, bestaat uiteraard de kans dat studenten kiezen voor een baan elders.

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

6 Responses to Baangarantie voor 15 schakelklas-mbo’ers en 80 huidige pabo’ers

 1. Leuk verhaal, maar even de puntjes op de i: BOOR is niet ‘een koepel voor openbaar onderwijs in Rotterdam’, maar het bestuur van alle openbare scholen in Rotterdam. Renata Voss is niet de collegevoorzitter, maar lid van het college van bestuur van BOOR.

 2. Zij heeft zich het afgelopen halfjaar intensief voorbereidt ….

 3. Ik ben ook een PABO student. Ik volg de deeltijdopleiding. Dit jaar zit ik in het tweede jaar. Deeltijders staan met een goed gevulde rugzak aan levenservaring en werkervaring voor de klas. Wij zijn ook een aanwinst voor het basisonderwijs, ook op Rotterdam-Zuid. Met daarbij het feit dat het lerarentekort steeds groter wordt, zou het een goede investering zijn om ons ook een baangarantie te geven voor op Rotterdam-Zuid. Graag verneem ik hier een reactie op vanuit de organisatie.

 4. BOOR staat niet voor Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam! Dat was eerst wel zo, maar dit is niet meer de betekenis van hun naam.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top