Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
2 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Halvering collegegeld voor tweedejaars van alle lerarenopleidingen

Gepubliceerd: 7 December 2017 • Leestijd: 1 minuten en 27 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Niet alleen pabo-studenten krijgen een korting op het collegegeld in het tweede jaar, alle studenten van alle andere lerarenopleidingen krijgen dit, bevestigt minister Van Engelshoven zojuist.

Geld uit een portemonnee

De minister heeft het zojuist in de Tweede Kamer bevestigd: alle toekomstige leraren – die in september 2018 met hun opleiding starten – krijgen ook in het tweede jaar korting op het collegegeld. In hun eerste studiejaar krijgen alle studenten vanaf komend collegejaar 1000 euro collegegeldkorting, dat staat in de plannen van het nieuwe kabinet. Het collegegeld is ongeveer tweeduizend euro per jaar.

De regeringspartijen hadden afgesproken dat die korting alleen voor pabo-studenten ook in het tweede jaar zou gelden. Zo wilden ze meer studenten overhalen om leraar in het basisonderwijs te worden. Maar er zijn ook elders veel leraren nodig. Vandaar dat Van Engelshoven deze maatregel nu uitbreidt naar andere lerarenopleidingen.

Sigaar uit eigen doos

De halvering van het collegegeld is bedoeld om het onderwijs toegankelijker te maken. Tegelijkertijd verhoogt het kabinet de rente op studieleningen, zodat studenten er eigenlijk zelf voor betalen. Het is een sigaar uit eigen doos, stellen studentenorganisaties.

SP-Kamerlid Frank Futselaar wilde weten hoe de minister daarover dacht. Die hogere rente treft toch vooral studenten uit armere gezinnen die noodgedwongen veel moeten lenen, terwijl de korting op het collegegeld ook rijkere studenten helpt die het helemaal niet nodig hebben?

Naar draagkracht terugbetalen

Daar ging Van Engelshoven niet op in. Ze legde alleen uit dat oud-studenten naar draagkracht terugbetalen: verdienen ze niet genoeg, dan hoeven ze niet af te lossen. Ze hoeven zich dus geen zorgen te maken over hun lening.

Het omslagpunt ligt overigens bij een studieschuld van 16.500 euro. Vanaf dat bedrag betalen studenten meer dan duizend euro extra rente op hun studieschuld. Wie meer leent, betaalt de korting voor rijkere medestudenten.

Waarom alleen collegegeldkorting voor nieuwe studenten?

Sara van Dinther, student lerarenopleiding wiskunde aan de HR, overhandigde dinsdag een petitie met bijna 64.000 handtekeningen aan de Tweede Kamer. Zij wil een korting op het collegegeld voor alle studenten – dus ook voor de huidige studenten. ‘Een eerlijke behandeling voor alle studenten’,  is waar haar petitie om draait. De korting op het collegegeld zou volgens Sara en de ondertekenaars van de petitie ook voor studenten moeten gelden die in 2015, 2016 en 2017 zijn gestart met de opleiding. De petitie heeft nog geen effect.

Tekst: HOP, Bas Belleman/ Profielen
Illustratie: Sarah Pronk

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Halvering collegegeld voor tweedejaars van alle lerarenopleidingen

  1. Ik vind dat collegegeldkorting ook moet komen voor deeltijd studenten. Want zij zijn de studenten die een carrièreswitch moeten maken, veel opgeven (werk, gezin etc) om te kunnen studeren.

  2. is dat een goede incentive voor toekomstige leraren? korting op collegegeld? wat voor overweging maak je als je denkt aan leraar (m/v) willen worden, ga je dat dan toch doen omdat je korting krijgt. ‘intrinsieke motivatie’ de kreet bij stargesprekken, terugdringen van uitval en zo meer. En dan een korting op college geld als ‘lokmiddel’? ik ben verbaasd! en niet blij. Maak duidelijk wat er aantrekkelijk is aan leraar zijn. Waarom is die baan leuk? zet daar op in. Zelfs ons leger heeft dat door. misschien kunnen ze daar gewoon op aansluiten!

    ‘Leraar, je moet het maar kunnen!’

  3. Studeren is duur en tijdrovend. Als je mensen wilt aantrekken, zul je moeten investeren. Ik ken genoeg mensen die de stap naar het onderwijs wel willen maken, maar dit niet zien zitten wegens de tijdsinvestering, combinatie met hun huidige baan en hoogte van het collegegeld. Als je de PABO wilt doen, zul je een aantal dagen moeten opzeggen bij je werkgever omdat je nu eenmaal stage moet lopen. Als collegegeld dan minder is, zijn de overall kosten al minder.

    Een nog betere oplossing is: minder strikte toelatingseisen (vanuit het mbo bijvoorbeeld), of deeltijd studeren aantrekkelijker maken.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top