Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Minister: mbo’ers hoeven niet allemaal naar het hbo

Gepubliceerd: 15 February 2018 • Leestijd: 1 minuten en 2 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Van minister Van Engelshoven hoeven heus niet alle mbo’ers de overstap naar het hbo te maken: ‘De uitstroom van voldoende vakmensen naar de arbeidsmarkt is ook van belang.’

Onlangs analyseerde het CBS de doorstroom van mbo’ers in de afgelopen tien jaar. En die bleek te haperen: ging in 2005 nog 42 procent van de mbo’ers naar het hbo, in 2016 was dat nog maar 35 procent.

Gevoelig

De doorstroom vanuit het mbo ligt gevoelig in de politiek, zeker sinds de basisbeurs is afgeschaft. Niets voor niets reserveerde voormalig minister Bussemaker vorig jaar elf miljoen euro voor de beste ideeën om de doorstroom en aansluiting te verbeteren.

Het CDA stelde de minister Kamervragen naar aanleiding van het CBS-onderzoek: waar komt die daling vandaan? Het ligt in elk geval niet aan het leenstelsel, zegt Van Engelshoven, want de daling was al eerder ingezet. Misschien heeft het ook te maken met het aantrekken van de economie: ‘Met een mbo-diploma kan een student immers goed aan de slag op de arbeidsmarkt.’

Zorgelijk

Mbo’ers hoeven van haar niet allemaal naar het hbo. Maar als de dalende instroom komt door ‘een niet-bewuste keuze’, vindt ze dat ‘uiteraard wel zeer zorgelijk’. Ze laat onderzoek doen naar de motieven van studenten om al dan niet door te studeren.

En hoe zit het met jongeren met een niet-westerse achtergrond, wilde het CDA nog weten. Volgens het recente CBS-onderzoek hebben vooral zij het moeilijk in het hbo. Daar weet de minister zo gauw geen antwoord op, maar ze belooft dit eveneens te laten uitzoeken.

Overigens wijst Van Engelshoven erop dat de daling gestopt lijkt en dat er vorig jaar zelfs een lichte stijging te zien was in de doorstroom naar het hbo.

HOP, Irene Schoenmacker

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Minister: mbo’ers hoeven niet allemaal naar het hbo

  1. Natuurlijk kan minister Van Engelshoven gezien zijn salaris erg makkelijk oordelen hierover. Zou het leuk vinden als hij in de positie van een MBO’er zat. Kijken of hij dan nog steeds roept dat ‘De uitstroom van voldoende vakmensen naar de arbeidsmarkt ook van belang’ is.

    Mvg.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top