Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 februari 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Praktische shit voor eerstejaars

Gepubliceerd: 27 August 2018 • Leestijd: 3 minuten en 22 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Wanneer is het weer vakantie, waar kan je aankloppen voor hulp en wat als je opleiding niet bevalt? Kortom: wat moet je weten als je aan de HR komt studeren? Profielen zocht het voor je uit. 

1 Bookmark Hint

Dit is een beetje een saaie tip, maar wel een heel nuttige: bookmark hint.hr.nl, want die site ga je nodig hebben. Hint is het intranet van de HR waar je je studentmail ontvangt, waar (opleidings)nieuws op staat en waar je informatie kan vinden over de hogeschool.

2 Geldgedoe

Studeren kost geld. Voor een jaar voltijd studeren, tik je € 2.060 af. Voor deeltijders is dit € 1.700 en dat bedrag betaal jij (of een derde/je ouders) via Studielink. Het mag in één keer of in vijf termijnen, net wat beter uitkomt. Als eerstejaars in 2018 heb je geluk, want er is net een wet aangenomen die bepaalt dat studenten in het eerste jaar van hun inschrijving in het hoger onderwijs maar de helft van het collegegeld hoeven te betalen, om precies te zijn € 1.030 euro. Als student van de pabo of lerarenopleiding, mag je zelfs de eerste twee jaar voor half geld naar school.

Tijdens je studie heb je recht op een studentenreisproduct. Hiermee mag je in het weekend of doordeweeks gratis met het openbaar vervoer reizen. Dit kost € 91 per maand, maar het is een gift als je binnen 10 jaar afstudeert. Lukt dat niet, dan moet je de kosten voor het gebruik van de kaart terugbetalen. Op de site van DUO kun je de voorwaarden checken.

Als je ouders een laag inkomen hebben, kan het zijn dat je recht hebt op een aanvullende beurs. Die kan oplopen tot maximaal € 389 per maand en wordt net als het reisproduct omgezet in een gift als je binnen 10 jaar afstudeert. Verder kan je geld bij lenen (maximaal € 481) en een collegegeldkrediet (€ 167) aanvragen. Als je geen of minder aanvullende beurs krijgt, dan mag je het ontbrekende bedrag extra lenen.

> Ga naar duo.nl voor extra informatie. Of vul de rekenhulp in. Dan zie je precies wat je kunt lenen.

3 Gezocht: hulp

Iedereen kan wel zeggen dat de studententijd de mooiste tijd van je leven is, maar soms kan het ook best een gedoetje zijn. Zo’n nieuwe studie met alle verantwoordelijkheden die daarbij komen kijken, kunnen een boel stress opleveren. En als je daar last van hebt, is het fijn om te weten dat er mensen zijn die je daarmee kunnen helpen. Want die zijn er dus gewoon, op de HR.

Je eerste aanspreekpunt is je studieloopbaancoach (slc). Als je vragen of problemen hebt rondom het onderwijs of jouw opleiding, dan kan je het beste contact met je slc opnemen.
Voor problemen van meer persoonlijke aard ben je bij de decaan aan het goede adres. Decanen zijn adviseurs die je kunnen helpen bij bijvoorbeeld studieplanning, depressieve klachten, geldproblemen, je rechtspositie of studiekeuze. Op het intranet Hint vind je een lijst met decanen per instituut.

Als je hulp zoekt van medestudenten kan je ook eens bij Student aan Zet binnenlopen. Ben je een studerende ouder, mantelzorger, vluchtelingstudent, kom je van de Caraïbische eilanden of studeer je met een beperking en wil je hier graag met andere ervaringsdeskundigen over praten? Dan kunnen ze je bij Student aan Zet helpen. Naast ervaringsdeskundigen werken er ook professionals. Met workshops, keuzevakken, bijeenkomsten en persoonlijke ondersteuning zijn zij er voor de studenten.

> Contact: Op Hint vind je een lijst met decanen per instituut.
Student aan Zet vind je op locatie Museumparkpark, kamer MP.H00.050. Mailen kan naar studentaanzet@hr.nl.

4 Wat als de studie niet bevalt?

Soms is een studie gewoon niet helemaal wat je ervan had verwacht. Dat kan. In overleg met je slc en/of decaan kan je kijken of een andere HR-opleiding beter bij je past. Als je een beetje op tijd bent, kan je misschien nog wisselen.

Als je je vóór 1 september uitschrijft in Studielink, ben je geen collegegeld meer verschuldigd voor dat studiejaar. Als je later bent, betaal je collegegeld voor de maanden dat je ingeschreven stond.
Stop je vóór 1 februari met je opleiding en is het ‘t eerste jaar dat je studiefinanciering in het hoger onderwijs krijgt, dan zet DUO je studentenreisproduct en eventuele aanvullende beurs om in een gift.

Maar laten we hopen dat het niet nodig is. Je begint toch met andere verwachtingen aan je studie.

5 Vakantie!

Het collegejaar is amper begonnen, maar met de zomervakantie nog vers in het hoofd is het fijn om te weten wanneer je weer een weekje los mag. De eerstkomende vakantie begint op 22 oktober. Over een kleine twee maanden heb je dus weer een week vrij. Lekker.

Vakantie en vrije dagen voor in de agenda:
Herfstvakantie: van 22-10-2018 t/m 26-10-2018
Kerstvakantie: van 24-12-2018 t/m 04-01-2019
Voorjaarsvakantie: van 25-02-2019 t/m 01-03-2019
Goede Vrijdag en Pasen: van 19-04-2019 t/m 22-04-2019
Koningsdag: van 27-04-2019 t/m 27-04-2019
Meivakantie: van 29-04-2019 t/m 03-05-2019
Bevrijdingsdag: van 05-05-2019 t/m 05-05-2019
Hemelvaart: van 30-05-2019 t/m 31-05-2019
Pinksteren: van 09-06-2019 t/m 10-06-2019
Zomervakantie: van 29-07-2019 t/m 23-08-2019

Tekst: Tosca Sel
Illustratie: Evi Penders

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

11 Responses to Praktische shit voor eerstejaars

 1. Handig artikel, laat de hippe titel maar achterwegen volgende keer.

 2. Y’all annoying, y’all never heard “shit” before? Smh

 3. klopt de datum van start meivakantie wel? Er staat nu 29 mei (woensdag) en dat zou denk ik 28 mei (dinsdag) moeten zijn.

 4. vwb de uitloopweek voor de zomervakantie, is dat de week voorafgaand aan 29 juli ?

 5. “Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.” En dan zo’n titel. Past gewoon niet bij een professioneel opleidingsinstituut.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top