Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Psychische gesteldheid jongeren afgelopen tien jaar nauwelijks verslechterd

Gepubliceerd: 7 November 2018 • Leestijd: 1 minuten en 13 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Alle berichten over depressiviteit en burn-outs ten spijt, het aantal jongeren met psychische klachten is de afgelopen 10 jaar slechts ‘heel licht’ toegenomen, stelt het CBS: van 8,8 naar 10,9 procent.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onderzocht het geestelijk welzijn van jongeren tussen de 18 en 25 jaar aan de hand van vijf vragen over hun gemoedstoestand, waaronder ‘voelde jij je de afgelopen vier weken erg zenuwachtig?’ en ‘zat jij zo erg in de put dat niets je kon opvrolijken?’. Daaruit blijkt dat 10,9 procent van de 18 tot 25-jarigen zich psychisch ongezond voelde tussen 2015 en 2017. Tien jaar geleden lag dat percentage op 8,8 procent.

Opmerkelijk

Deze volgens het CBS ‘heel lichte toename’ is opmerkelijk, gezien de vele alarmerende nieuwsberichten van de afgelopen tijd. Daaruit viel op te maken dat studenten steeds vaker last hebben van angst, stress en somberheid. Onder meer de toegenomen prestatiedruk en de alomtegenwoordige sociale media worden als oorzaken gezien.

Deze week nog heeft de Tweede Kamer de minister gevraagd om de psychische hulpverlening aan studenten in mbo, hbo en wo zo snel mogelijk in kaart te brengen en op basis daarvan te zorgen voor een laagdrempelig aanbod. Eerder al hadden studentenorganisaties en andere instanties een Actieplan Studentenwelzijn in het leven geroepen.

‘Onverminderd fors’

Hoe valt dit alles te rijmen met de lichte toename van de klachten in het CBS-onderzoek? Jolien Dopmeijer, onderzoeker aan de Hogeschool Windesheim en medeauteur van het actieplan, is niet verbaasd. ‘Ik doe hier sinds 2012 onderzoek naar en zie in die tijd ook geen enorme stijging’, zegt ze. ‘Ik zou zeggen: de klachten zijn onverminderd fors.’

De studiedruk was tien jaar geleden ook al hoog. ‘We hebben in het hoger onderwijs allerlei maatregelen ingevoerd om het rendement te verhogen, maar hadden intussen nauwelijks oog voor de student. Dat is nu aan het veranderen en daardoor zien we wat die maatregelen met hen doen. De druk en de klachten zijn dus niets nieuws, alleen is er nu aandacht voor.’

Tekst: HOP, Steffi Weber
Illustratie: Jarek van Dalsen

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Psychische gesteldheid jongeren afgelopen tien jaar nauwelijks verslechterd

  1. Aan de hand van vijf vragen kun je moeilijk iemands gemoedstoestand in kaart brengen. Mijn huisarts besloot na vijf vragen ‘nou, je hebt geen depressie hoor!’ waarna ik zelf een psycholoog heb gebeld die na drie lange vragenlijsten vaststelde dat i verhoogde scores had op depressie, cognitieve klachten, en angst.

    Niet om te zeggen dat de uitkomst van het CBS onderzoek niet juist is – misschien is het ook niet enorm toegenomen, maar aan de hand van vijf vragen kun je in mijn ervaring niet goed vaststellen of het psychisch goed gesteld is met iemand…

  2. Mee eens wat mij betreft. Depressie hoeft ook niet altijd een constante te zijn, in veel gevallen is het meer een spectrum waarin de situatie of de gemoedstoestand per persoon sterk kan verschillen. Sommige gevallen gaan uit van een lange uitgerekte lijn waarbij als het ware op elke moment van de dag en elke dag van de week een donkere wolk boven iemands hoofd hangt. Bij anderen komt het meer in golven. Deze enquête is wat mij betreft meer vergelijkbaar met een moment opname en brengt niet goed in beeld hoe klachten zich over langere tijd evolueren. Daarnaast lijkt een toename van 2,1% misschien niet veel maar bedenk wel dat hier niet gaat over een kleine selecte groep maar van de gehele studentenpopulatie als geheel.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top