Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
15 augustus 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Roos is gefascineerd door Thierry Baudet

Gepubliceerd: 16 February 2018 • Leestijd: 1 minuten en 10 seconden • Wie ben jij dan?

Wat bezielt een student om een toneelstuk over Thierry Baudet te maken? Roos Sparreboom (21, Vierdejaars cmv, theater en maatschappij) deed het voor haar minor.

Niet iedereen in haar omgeving (‘theatermensen, Volkskrant-lezers, GroenLinks-stemmers’) kon dat begrijpen. Waarom Thierry? Waarom uitgerekend hij? ‘Ik heb me weleens afgevraagd of ik het doe om recalcitrant te zijn. In groep 5 kwam ik eens met een muts naar school. Toen ik ‘m afzette, verraste ik iedereen met een koppie paars haar. Nu ben ik die chick die een stuk over Baudet maakt. Een beetje shocken zit er wel in.’

Maar dat is niet alles. Roos is gefascineerd door Baudet en zijn gedachtegoed. En misschien nog wel meer door het feit dat hij in haar ogen zo slecht begrepen wordt. ‘Ik ben geen fan van Thierry. Het stuk is ook geen propaganda. Het gaat over mij en hoe ik mij verhoud tot Thierry’s gedachtegoed. Ik neem zijn gedachtegoed serieus. Veel mensen kijken niet verder dan bijvoorbeeld zo’n uitspraak over homeopathische verdunning, maar ik zie ook iemand met diepgang, met gevoel voor schoonheid. In het stuk onderzoek ik of wat ik denk te zien er ook is.’

Al met al is Roos een jaar lang met Baudet bezig geweest. Eerst zou het haar overgangsstuk worden, toen maakte ze een monoloog en nu deze 75 minuten durende voorstelling. ‘Ik ben een jaar “in Thierry” geweest en now I’m done with it. Tijd om weer eens over andere dingen na te denken.’ Een familielid vroeg of ze dan ook haar lidmaatschap van Forum voor Democratie opzegt, ‘maar daar ben ik nog niet uit.’

Tekst: Esmé van der Molen
Foto: Frank Hanswijk

Op de foto Roos Sparreboom en Valentijn Benard, de acteur die Baudet speelt.
Roos speelt het stuk Thierry Baudet: de voorstelling nog een keer op 18 februari. Toegang is gratis, reserveren kan hier.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een maandelijkse update.

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Roos is gefascineerd door Thierry Baudet

 1. Het lastige is dat mensen niet goed of fout zijn. We proberen iedereen in een hokje te plaatsen om de wereld beter te begrijpen / simpeler te maken. In het programma van het FvD zitten er punten waar ik me zeker in kan vinden, bijvoorbeeld gekozen burgemeesters en meer respect voor de leerkrachten, kleinere klassen, meer ambitie in de hogere klassen , etc. En uiteraard zitten er ook punten waar ik mij niet in kan vinden. Dat punt zit hem vooral in de manier waarop integratie wordt ingestoken. En precies dat punt wordt uitvergroot in de media. Want discussies leveren kijkcijfers en aandacht op. Hoe extremer de meningen, hoe beter hiermee “gescoord” wordt. FvD is momenteel een partij met 2 zetels in de 2e kamer en hoe vaak is deze man en zijn partij in het nieuws?
  Jammer dat ik je voorstelling niet heb kunnen zien, is de film er nog?

 2. Als jij wilt dat zijn opmerkingen niet worden uitgelicht, begin er zelf dan ook niet over. Wijs advies, als mensen zelf over dingen praten gaat deze bal natuurlijk verder.

  Verder is het duidelijk dat de heer Baudet een goed stel hersens heeft, je kan het eens zijn of niet (ik ben het persoonlijk over het algemeen eens met de punten van het Forum). Het had misschien wel interessant geweest om het te kunnen zien, echter is dit niet aan mij besteed helaas.

 3. Zelf denk ik dat partijen als GroenLinks (GL) en het Forum van Democratie (FvD) juist zoveel meer voor elkaar kunnen betekenen als ze samenwerken. Zowel Jesse Klaver en Thierry Baudet zijn beide zeer bekwame, ambitieuze en gewoonweg felle politici die samen zoveel meer kunnen bereiken.

  Ik denk zelf dat het verschil tussen beide partijen redelijk klein is maar de realiteit is anders. Helaas staan beide partijen elkaar met vuur in de ogen te staren, jammer genoeg. Ookal heb ik niet gestemd op een van beide partijen kan ik mijzelf in vele standpunten vinden.

  Klaver heeft een partij overgenomen met groot succes en als nieuw Kamerlid heeft Baudet juist een frisse wind door de kamer laten waaien met zijn nieuwe partij. Ik hoop dat in de toekomst beide heren tot de conclusie komen dat ze niet tegenover elkaar maar naast elkaar kunnen staan door samen te werken.

 4. De linkse media probeert Thierry al sinds de oprichting van FvD kapot te maken, niet doorhebbende dat dit zijn succes alleen maar vergroot. De gewone mens lacht om al die zogenaamde ophef en de talkshows die er avonden mee kunnen vullen. Maar hij heeft gewoon gelijk en dat zal de tegenstanders wel duidelijk worden bij de eerstvolgende landelijke verkiezingen. Thierry for president!

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Recente artikelen

Gepubliceerd: 4 weeks ago

Een groep internetcriminelen stond vanaf de kerstvakantie tot vorige week onder observatie van cybersecurityspecialisten van de Hogeschool Rotterdam. Jeffry Sleddens, hoofd dataveiligheid van de HR, kon met zijn team zien hoe de criminelen bankrekeningen plunderden, laptops stalen, phishing-aanvallen opzetten…

Back to Top

%d bloggers like this: