Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Rotterdamse introductieweek en studieverenigingen moeten binding met HR vergroten’

Gepubliceerd: 17 December 2018 • Leestijd: 1 minuten en 19 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studenten moeten zich meer verbonden voelen met de HR. De centrale medezeggenschapsraad (cmr) wil graag dat het collegebestuur de studenten daarvoor handvatten biedt. Gepleit wordt bijvoorbeeld voor een grootschaliger opgezette introductieweek.

Locatie Wijnhaven met studenten
Aanleiding voor het pleidooi van de cmr zijn de uitslagen van de laatste NSE (Nationale Studenten Enquête). De totaalscore voor de HR was gedaald en de cmr zag een bij veel studenten ontbrekende binding met de HR als mogelijke oorzaak.

Dat terwijl binding juist een positieve invloed heeft op studieprestaties, betoogde student-lid Koen Castenmiller. ‘Hoe meer betrokkenheid bij je school, hoe beter de prestaties’, stelde hij, wijzend op een artikel uit de NRC van zes jaar geleden.

De HR zou, vindt de cmr, bijvoorbeeld meer moeten investeren in de introductieweek. Koen: ‘Nu verschilt het per opleiding en heeft elk instituut er z’n eigen budget voor. Bij mijn eigen opleiding hadden we alleen een sportdag, terwijl de introductie bij een andere opleiding een week duurde.’

Koen pleit voor een introductieweek onder de noemer ‘Rotterdam Wereldstad’ waarbij nieuwe studenten kennismaken met de stad en attracties zoals de Euromast. Koen: ‘Je zou net zoals de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) een heel brede week kunnen organiseren, maar het kan op de HR ook per instituut.’

Collegevoorzitter Ron Bormans was wel gevoelig voor Koens pleidooi. ‘De EUR doet het beter dan wij. Hun eerstejaars worden ook nog eens welkom geheten door de burgemeester. Daar heb ik veel sympathie voor. We moeten groter denken. Wij zijn ook deel van deze stad.’

Verder zou een groter (groter dan nu het geval is) aanbod aan activiteiten gedurende de studie de binding kunnen vergroten, stelt Koen. ‘Denk aan een jaarlijks gala of een feest per kwartaal in samenwerking met studentenverenigingen.’

Deelname aan activiteiten van studenten- en studieverenigingen kan leiden tot meer saamhorigheid, kennisverrijking, een groter netwerk en een beter imago voor de HR, stelt de cmr. Bormans hoopt in elk geval dat de studieverenigingen groter worden en wil sowieso verder in gesprek met de cmr over het vergroten van de binding. ‘Laten we er samen over gaan nadenken.’

Tekst: Jos van Nierop
Illustratie: Katja Hermann

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to ‘Rotterdamse introductieweek en studieverenigingen moeten binding met HR vergroten’

  1. Wij staan zeker achter dit voorstel en zouden ook graag onze ervaringen en ideeën willen delen door mee te discussiëren met de CMR en andere studieverenigingen. Momenteel hebben wij als Bouwkunde 3 dagen introductietijd, dus wij hebben nog geluk. Echter, kunnen er nog dingen zeker verbeterd worden.

    Namens Studievereniging GRID

    Mark Wolfsohn
    Secretaris GRID

  2. Voor ons als deeltijd studenten stonden er destijds twee dagen ingeroosterd. Toen dit 1 dag werd was dit helemaal prima. Wij kregen alleen wat info over hoe hint, n@tschool en osiris werkten en hoe het grote deel van de opleiding is ingericht en dat was precies genoeg.

    Als er sportdagen of een volledige week spelletjes op het programma zou staan zouden ikzelf en vele klasgenoten met mij niet echt niet gekomen zijn

  3. Wij, docenten van de opleiding Verpleegkunde, en verbonden aan de studievereniging Valetudo juichen dit enorm toe!! Misschien een idee om dit voorstel daadwerkelijk vorm te geven met elkaar. Brainstormen???

    Namens studievereniging Valetudo,

    Rick Bressers en Noortje van Balen

  4. Afgelopen jaar was ik onderdeel van studievereniging FMR in de activiteiten commissie en tevens ook bij de introductiecommissie. Dit jaar ben ik voorzitter van de studievereniging FMR. Aangezien ik aan beide kanten heb gestaan en ervaring op gedaan heb, heb ik een goed beeld van de situatie.

    Ik vind het een fantastische initiatief en ben het volledig eens met met Mark van studievereniging GRID. De hogeschool Rotterdam doet op dit moment te weinig met de binding van studenten. Dit zou een hoop voordelen op kunnen leveren, niet alleen voor de Hogeschool maar ook voor de studieverenigingen zelf. Wij zijn als studievereniging net begonnen om meer samen te werken met de docenten van FM maar dit zou veel groter kunnen waardoor je echt iets moois neer kan zetten voor de nieuwe en bestaande studenten. Daarnaast merk ik dat de verschillende studies nauwelijks met elkaar samenwerken, ook dit zou bevorderd worden als het plan daadwerkelijk door gezet word.

    Namens Studievereniging FMR.

    Gijs Breugem.
    Voorzitter FMR.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top