Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Zwart logo Profielen

Meer over:  

#ov-kaart #stufi #studietips #leenstelsel #buitenland #web app installeren

Rotterdamse studentenhuizen minst energiezuinig

Gepubliceerd: 9 February 2018 • Leestijd: 1 minuten en 25 seconden • Nieuws

Vol goede moed begon het studentenhuis aan de Beatrijsstraat aan de Student Energy Race. De Willem de Kooning-studenten zijn de hekkensluiters van het landelijke besparingsklassement.  

Student Energy Race. Wasmachine.
Wasmachine met Post-It in het studentenhuis aan de Beatrijsstraat.

Studenten uit Deventer gaan aan kop in de race die nog tot april loopt. Zij wisten de afgelopen maanden 48 procent energie te besparen. De Rotterdamse studenten blijven steken op 19 procent. En dat is net iets minder dan hun concullega’s uit Nijmegen die 19,1 procent wisten te besparen.

Waarom de Rotterdammers onderaan staan, blijft gissen. De dames gaven aan het begin van de wedstrijd nog enthousiast een rondleiding door hun huis. Je leest het verslag hier. Nu zijn ze onbereikbaar voor commentaar. Er doen in totaal drie Rotterdamse studentenhuizen mee aan de wedstrijd.

Tussenstand Student Energy Race 2017-2018
Tussenstand Student Energy Race 2017-2018

De koplopers

Rick Wassink uit het studentenhuis aan de Zwolseplaats in Deventer vertelt dat het besparen hen vrij gemakkelijk afgaat, zelfs nu het buiten ijskoud is. De studenten waren altijd al milieubewust. Een van hen heeft zelfs een baantje bij een groene energieleverancier. De wedstrijd was voor hen een stimulans om nog zuiniger te zijn.

Hoe doen ze dat dan? Rick: ‘De gaskachel is vorige zomer vervangen door een energiezuinige cv-ketel. We koken vaker samen, en dan meteen voor meerdere dagen. Ook laten we de vaatwasser pas draaien als hij echt vol zit.’ De verwarming is nog nauwelijks aan geweest, zegt hij. ‘Alleen nu het echt heel koud is, moeten we de thermostaat misschien wat omhoog draaien. Toch zijn we allemaal types die eerder een warme trui aandoen of een dekentje omslaan.’

Andermans energie

De bewoners moeten het tot en met maart zien uit te zingen. Tot nu toe ging het relatief makkelijk doordat één bewoner stage liep en iemand anders op vakantie was. ‘Maar nu zijn we alle vier thuis. We zullen moeten proberen veel tijd buiten de deur door te brengen.’ En dan dus andermans energie verbruiken? Wassink grinnikt.

Tijdens de wedstrijd kunnen de studenten maandelijks prijzen winnen, zoals tegoedbonnen voor ledverlichting of een dagje naar een pretpark met het hele huis. De hoofdprijs, die in april zal worden uitgereikt, is nog een verrassing.

Tekst: HOP, Irene Schoenmacker/ Tosca Sel
Foto: Zoë Cozijnsen

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een maandelijkse update.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Rotterdamse studentenhuizen minst energiezuinig

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over ons spelregels

Back to Top