Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Van der Kraan komt zonder advocaat naar hoger beroep

Gepubliceerd: 25 September 2018 • Leestijd: 1 minuten en 26 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het hoger beroep in de strafzaak tegen Cees van der Kraan is vanochtend op zijn eigen verzoek tot nader order uitgesteld. De voor fraude veroordeelde ex-directeur van de Hogeschool Rotterdam had zijn verdediging nog niet op orde.

Het gerechtshof had zich voorbereid op een inhoudelijke behandeling van de zaak, maar Van der Kraan vertelde vanochtend plompverloren, en tot chagrijn van het hof, dat hij niet genoeg tijd had gehad om een advocaat te regelen.

‘Aantal bewijzen niet meegewogen’

Van der Kraan werd vorig jaar door de rechtbank veroordeeld tot één jaar gevangenisstraf wegens oplichting, valsheid in geschrift, verduistering en witwassen. De rechtbank achtte bewezen dat hij als directeur van de hogeschool tussen 2013 en 2016 met 28 valse facturen meer dan 100.000 euro van de HR liet overmaken naar zijn eigen rekening.

Van der Kraan tekende vorig jaar vrijwel direct hoger beroep aan tegen de uitspraak. Tegen het hof zei hij daarover vanochtend dat de rechtbank volgens hem ‘een aantal bewijzen niet heeft meegenomen in haar oordeel’.

Welke bewijzen dat waren bleef onduidelijk, want verder dan dat kwam het inhoudelijk niet, vanochtend. Van der Kraan vroeg het hof direct om uitstel omdat hij naar eigen zeggen niet genoeg tijd had gehad om een advocaat te regelen. Vanwege een schuld aan zijn vorige advocaat, kon die hem ook niet bijstaan, verklaarde Van der Kraan, en zijn eerste verzoek om gefinancierde rechtsbijstand is afgewezen. Hij zei ook op dit moment in Polen te werken en alles vanuit het buitenland te moeten regelen.

‘U had kunnen bellen’

Het hof was niet gecharmeerd van dit plotselinge verzoek tot uitstel en wees erop dat inmiddels allerlei mensen zich op de inhoudelijke behandeling van de zaak voorbereid hadden. ‘U had van tevoren kunnen bellen of zelfs een brief kunnen schrijven’, hield de voorzitter van het hof Van der Kraan voor.

Van der Kraan maakte daarop zijn excuses en zei: ‘Dit was het enige wat ik kon bedenken.’ Het hof honoreerde zijn verzoek tot uitstel ‘gezien het belang dat het Europese Hof aan goede rechtsbijstand hecht’. Dit kan ‘een hele tijd’ duren, waarschuwde de voorzitter, ‘en de volgende keer zullen we uw zaak inhoudelijk behandelen, of u nou wel of geen advocaat heeft en of u nou ziek bent of niet’.

Tekst: Olmo Linthorst
Illustratie: Demian Janssen

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Van der Kraan komt zonder advocaat naar hoger beroep

 1. Hoe staat het eigenlijk met de zaak tegen Dhr. V.d. Kraan? Is zijn zaak inmiddels al voor geweest? Zijn Twitter account – met zijn vele dagelijkse overpeinzingen – is inmiddels opgeheven. Het is opvallend stil rondom deze man.

 2. Het hoger beroep dient – als het goed is, de vorige twee keren ging het niet door – in maart.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top