Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Verkiezingen opleidingscommissies grotendeels geschrapt door tekort aan kandidaten

Gepubliceerd: 19 June 2018 • Leestijd: 1 minuten en 55 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De verkiezingen van de opleidingscommissies (oc’s) gaan deze week voor een groot deel niet door. Bij veel opleidingen is het aantal kandidaten namelijk kleiner of gelijk aan het aantal vacante plekken en valt er dus niets te kiezen.

Elke opleiding, of groep van opleidingen, dient volgens de wet een opleidingscommissie te hebben. Deze oc’s hebben vanaf dit studiejaar meer zeggenschap gekregen. Voorheen bleef de rol van de oc’s beperkt tot het adviseren van onderwijsmanagers en instituutsdirecties. De Tweede Kamer bracht daar verandering in en nu hebben de commissies over een aantal onderwerpen ook instemmingsrecht. Met andere woorden: plannen van de directie kunnen alleen worden doorgevoerd als de opleidingscommissie daarmee instemt.

‘Echt fungeren namens de gemeenschap van de opleiding’

Voor het college van bestuur was dat, hoewel dat van de minister niet per se hoeft, voldoende reden om de leden niet te benoemen (zoals gebeurde), maar verkiezingen te organiseren. ‘Een goede medezeggenschap, die de opleiding met advies kritisch volgt, is onmisbaar. Door hen te kiezen kunnen de opleidingscommissies ook echt fungeren als degenen die namens de gemeenschap van de opleiding spreken’, is te lezen op de intranetpagina over de oc’s en de verkiezingen.

Medewerkers en studenten zijn dit voorjaar opgeroepen zich kandidaat te stellen voor de oc van hun opleiding, maar deden dat dus niet massaal. Het resultaat is dat deze week slechts 13 van de 108 verkiezingen (54 opleidingen met elk aparte student- en medewerkersverkiezingen) doorgaan.

Bij EAS, IvG, IVL en de WdKA gaan verkiezingen niet door

Bij nog eens 8 verkiezingen waren er wel meer kandidaten dan zetels, maar heeft de instituutsdirectie besloten de verkiezingen voor het hele instituut niet door te laten gaan. Dat geldt voor EAS (techniek), IvG (gezondheidszorg), IvL (lerarenopleidingen) en de Willem de Kooning Academie (kunst). Ook bij opleidingen van die instituten met voldoende kandidaten is nu besloten kandidaten te benoemen.

Bij in totaal 35 verkiezingen is het aantal kandidaten gelijk aan het aantal zetels; deze kandidaten worden dus ‘automatisch’ benoemd. Als er onvoldoende kandidaten zijn, zullen er mensen gezocht gaan worden zodat begin komend studiejaar alle oc’s volledig gevuld zijn.

Eén commissie voor alle bacheloropleidingen op de RBS

De Rotterdam Business School (RBS) is het enige instituut waar de verkiezingen in z’n totaliteit doorgaan. Dat heeft deels te maken met het besluit dat er voor alle bacheloropleidingen bij elkaar ‘slechts’ 1 oc is, met weliswaar 6 zetels voor zowel studenten als medewerkers.

Bij bijvoorbeeld IvG hebben opleidingen als fysiotherapie, logopedie en verloskunde allemaal hun eigen oc, met 3 zetels voor medewerkers en 3 voor studenten.
De gemaakte keuzes per instituut, om wel of geen verkiezingen te houden, kunnen nog veranderen wanneer kandidaten zich terugtrekken en daarmee verkiezingen niet meer mogelijk zijn.

Over studielast, toetsing en inhoud van afstudeerrichtingen

Onderwerpen die in de oc’s worden besproken zijn onder andere de studielast van de opleiding, de inhoud van afstudeerrichtingen, toetsing en allerlei allerlei zaken die in de Nationale Studenten Enquête voorbijkomen.

Studentleden ontvangen voor hun oc-werk 40 euro per maand met een maximum van 400 euro per jaar. Ze kunnen ook kiezen voor studiepunten, maximaal 4 tijdens hun hele studie. Medewerkers kunnen voor hun inzet uren ‘rekenen’.

Tekst: Jos van Nierop
Illustratie: Demian Janssen

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Verkiezingen opleidingscommissies grotendeels geschrapt door tekort aan kandidaten

 1. Niet gek als je weet dat de invloed van deze commissies bijna 0 is op de hogeschool rotteradm

 2. “Medewerkers en studenten zijn dit voorjaar opgeroepen zich kandidaat te stellen voor de oc van hun opleiding, maar deden dat dus niet massaal.”
  Er is blijkbaar een groot gebrek aan vertrouwen. Ik ben niet verbaasd.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top